Outelágazás

Glory Kókli Man United

2020. január 01. - Trollséne

koklimu.png

Előfordulhat, hogy a meccs után már 10 pontra leszünk a MU-tól is, ettől függetlenül a régi nagy riválisnál sincs kolbászlból a kerítés. (Immáron hetedik éve, és nem igazán látni a fényt az alagút végén.)

Kókli a tűzoltó

A beugrása mondhatni hollywoodira sikerült, a József utáni nihilből egész szépen összerántotta a csapatot a téli hónapok alatt, olykor gálaeredményeket szállítva, melynek eredményeképp a MU újra versenyben volt a BL-helyekért. Emellett pedig összehozta az évtized egyik legnagyobb blöffjét: a hazai 0-2 után, teljesen reménytelennek hitt helyzetből, drámai végjátékban idegenben lőtt több góllal kiejtette a Tuchel irányította PSG-t a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Nem is kellett több a MU vezetőségének, 3 héttel a párizsi csoda után elé is basztak egy három éves szerződést.

olekoklijogsija.png

Ole's at the wheel - avagy a IV. nihilista fosfaragó regnálásának kezdete a SAF utáni érában.

Kókli a kormánykeréknél

Rengetegen összevonták a szemöldöküket, hogy miért nem lehetett megvárni a szezon végét az újabb állandó edző kinevezésével. Részben bonyolította a dolgot, hogy a Kókli eredetileg csak "kölcsönbe" érkezett a Molde csapatától, mivel a tavaszi-őszi lebonyolítású norvég bajnokság lehetővé tette, hogy a skandináv szezonstop alatt nélkülözzék. Március 30-án azonban már rajtolt a norvég NB1, így az alapozást is a Kókli nélkül letoló Molde végül a MU vezetők segedelmével pontot tett a "Meddig marad még?" kérdés végére.

Ebben a pillanatban, kizárólag az addig elért eredmények alapján nem igazán lehetett belekötni a döntésbe, az viszont már egyből más kontextusba helyezte az egész szituációt, hogy a Kóklira sem lehetett ráfogni azt, hogy az a jól felismerhető, kiforrott stílusú edző lenne. (lásd még Unai Emery tanár úr észak-londoni kalandjai, romantikus tragikomédia 2018-2019) Joggal voltak beszarva, hogy ebből bizony egy elbaszott flitterrel díszített Crystal Palace lesz, nem pedig a régi fényét idéző topcsapat.

Papánk, a kinevezés előtt az alábbi módon vélekedett a Kókli - MU frigyről.

És hát kurvára kibaszottul igaza lett, vége lett a mézes heteknek: a Barcelona ellen tükörsimán kiestek a BL-ből, a két meccs alatt mintha teljesen más sportot űzött volna a két csapat. A bajnokságban folyó viccparádéban még nálunk is jobban meghúzták a tavaszt. Hiába a Pochettino-Sarri-Emery trió gyökérkedése, a Kókli végül 66 ponttal csupán a 6. helyre kormányozta be a csapatot, 5 ponttal a 4. helyezett Spurs és 4 ponttal az 5. Emery-féle Arsenal mögött.

A játékuk ekkor már legalább annyira szórakoztató volt mint a miénk, magyarul ha volt a közeledben valami szúró eszköz, azt kedved támadt volna a szemeidbe szúrni. Ettől függetlenül viszont a 21 forduló alatt összelapátolt 40 pont az elfogultabb szurkolóknak még mindig azt sugallhatta, hogy ha a Józsi romokból sikerült kikanyarintani egy majdnem 2 pontos ppg-t, akkor egy teljes alapozással, az általa kért emberekkel valószínűleg könnyedén szállíthatja a BL indulást jelentő 3-4. helyet a következő idényben. (Pláne, hogy az Arsenal-Spurs-Chelsea triót sem lehetett a dominancia és az állandó jó szereplés bűncselekményével vádolni.)

Ugyanott, ahol a part szakad, sőt még hátrébb

El is érkeztünk a jelenbe, ahol már a megszerzett pontokból ordít, hogy nem sima BL-hely, csupán a lónak a felkarikázott fasza lett feltálalva, skandináv tornatanár módra. 20 meccs után 31 egység, szexi 1,55-ös ppg, amivel leginkább a 7-10. helyekre pályázhatsz, ligaszintű fosfaragás esetén megcsíphetsz egy EL pozíciót. (Jelenleg utóbbi érvényesül, 5. helyen áll a MU.)

Emery kinevezése után kaméleon Arsenalt ígért, na ezt a baszkkal ellentétben Kókli teljes mértékben megvalósította. A rangadókon nem büdös visszább állnia sünibe és kihasználni a támadói legfőbb skilljét: a sebességet, ahol nem kell túlgondolni a labdabaszogatást, néhány passzból átrohanva az ellenfél agyig feltolt védelmi vonalán, lehetőleg minél hatékonyabban kihasználva a helyzeteket. El kell ismerni, a rangadókon ezt idén szinte csúcsra járatva űzi a Kókli, idegenben megcsapták a Cityt, otthon simázták a Spurs-Chelsea kettőst (bár utóbbinak érdemes jobban utána olvasni, csak a végeredmény alapján volt sima, a játék képe nem erről tanúskodott) és a konszolidáltabban fellépő Pool tökeit is megszorították, egyedül csapatként pontot rabolva Jürgenéktől.

A kicsik ellen viszont totális dögvész pusztít, még annak ellenére is, hogy az utóbbi két fordulóban szépen lepofozták a hikomat Burnley-Newcastle kettőst. (Mondjuk az utóbbit kéretik megint csak helyén kezelni.)

Eredményeiket részint kozmetikázza még, hogy szekérderéknyi büntetőt végezhetnek el. 8 alkalommal végezhettek el tizenegyesrúgást, toronymagasan kiemelkedve a mezőnyből. (Mögöttük a második helyen 4 csapat következik 4-4 megítélt tizivel.) Ezeknek azonban mindössze a felét tudták gólra váltani, amibe megint belekapaszkodhat az egyszeri MU szurkoló, hogy de hát ha a másik 4-et is belőttük volna, akkor simán jók lennénk, de menjünk már a picsába, azért erre bazírozni, hogy 2,5 meccsenként büntetőt ítélnek meg a csapatunk javára, az önámítás netovábbja. Mellesleg aki szereti böngészni az understatot, az itt csúnya becsapás áldozata lehet, ugyanis legjobb ismeretem szerint ott az xG oszlopban a büntetőket az open play helyzetektől nem különítik el, hanem összegyúrva számolják. (Funfact: Tavaly is ők végeztek a megítélt büntetők tabellájának élén 12 próbálkozással, míg mögöttük a második helyen ki nem találnátok, de a Crystal kibaszott Palace állt 11 kísérlettel. Flitteres CP, vagy mi a tosz.)

Mi lesz ma?

Hát sok jóra senki ne számítson, mert az Arteta által vizionált futballnak pont ez a Kókli-féle jelenlegi MU a legnagyobb kriptonitja, úgyhogy szerintem a legvalószínűbb, hogy gyönyörűen erőlködve, szépen fogunk meghalni. Viszont amiben bízhatunk, hogy az egykor világ legjobbjának tartott De Gea manapság csupán egy dús hajú Almunia és a nyáron közel 150 millió fontból megerősített védelmük pontosan ugyanannyi kapott gól nélküli meccset tud felmutatni (3), mint a mi hátsó bohóc alakulatunk.

Összegezve: ez a MU továbbra is úgy egy nagy büdös szar, ahogy van és attól függetlenül is az marad, ha netán ma este elpicsáznak minket.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása