Outelágazás

Szerkesztői Q&A az eddig látottakról, Július-Október edition

2018. október 16. - Trollséne

questions-and-answers.png

10+1 kérdés & válasz, avagy eddig így látják a szerkesztők az idei szezont.

Ha nem tudnád, hogy edzőváltás történt, csak a meccseinket nézve (mínusz kispad :)) rájönnél-e, hogy már nem a Papa meccsel? Ha igen, miből?

aballa: Mikor a nyitómeccsen a nemzetközi szinten is toplistás áron vett kapusunk a padon kezd, a franciából hozott tizenéves pedig az átigazolási időszakunk legnagyobb fogásának a helyén, akkor azért voltak kétségek, hogy menni fog-e különbséget tenni. Szóval abból, hogy nem ragaszkodunk a labdabirtokláshoz, viszont olykor egész hatékonyan letámadunk labda nélkül is. Hogy cserélünk a 70. előtt. Hogy többet lövünk távolabbról (ez talán csak látszat). Hogy a második félidőkben inkább behúzzuk a meccseket, mintsem, hogy leolvadjunk. De ami a legjobb, az mégis az, amiből sose jönnék rá: a Rambó becserélését követő perc a Fulham ellen.

ZERO_L: Egyértelmű a változás, már abból meg lehet mondani, hogy mennyire hátulról kezdjük meg a támadásépítéseket. Bár voltak apró felvillanások a támadásaink jó része még nagyon esetlegesek, ott azért van némi hiányérzet, bár anno már Papusnál is köhögött a gépezet.
Félve merem megjegyezni, de mintha tudatos rotációt is fel lehetne fedezni Emery meccsről meccsre való felkészülésében.

pataKI[ng]49: Egyértelmű, Lacazette-et már nem cseréljük le állandóan a 70. perc környékén. :)
Viccet félretéve, a támadások felépítése, a labdakihozatalok változtak látványosan, sajnos a középpályás védekezés és maga a védelmünk nem mutat változást a tavalyi szezonhoz képest. (Torreira nagy boost a kp-n, de még így is bántóan sok helyzetet alakítanak ki ellenünk, és ipari mennyiségű lövés érkezik a kapunkra...)

Trollséne: A lieblingek kora talán véget ért, ha szarházi vagy akkor már a félidőben is le leszel kapva, hívjanak akár Mesut Özilnek, Granit Xhakának vagy Aaron Ramseynek. A cserékért tényleg piros pont jár, mert Unai eddig a Chelsea meccs kivételével mindig nagyon jól nyúlt bele a meccsekbe. 

Véleményed szerint ki az a játékos, akin már most látszik, hogy jót tett neki az edzőváltás?

aballa: Iwobi. Egész remek meccseket hoz le, úgy néz ki, jobban fekszik neki, hogy a szélen legyen, és onnan jusson el a 16-ig, mint tavaly, mikor beljebb játszott, és sok támadás akadt meg nála. No de ezt majd talán Peet jobban leírja egyszer. Amit én is látok, és maga is nyilatkozta is, hogy sokkal magabiztosabb és motiváltabb Emery alatt (míg a keret jelentős része azért messze nem zengett ódákat arról, hogy mennyivel jobb is idéntől, talán nem csak tapintatból).

ZERO_L: Nehéz ez erre válaszolni, mert nagyon kicsi a minta és még messze vagyunk a csúcsformánktól. Sajnos most még inkább csak negatívat tudnék mondani, de ha mindenféleképpen mondanom kell egy játékost, akkor az talán Iwobi lenne. Nincs fix helye a kezdőben, de amikor lehetőséget kap, azzal rendszerint élni tud, szinte nem emlékszem rossz meccsére.

pataKI[ng]49: Szerintem itt gyakori válasz lesz Iwobi. Egyelőre nagyon kellemes csalódás ebben a szezonban, látszik rajta,hogy Emery keze alatt képes lehet szintet lépni, és fejlődni.  

Trollséne: A twitter kommuna által már-már kiutált Alex Iwobi. (Titkon remélem, hogy pár hónap múlva felvéshetem mellé Sead Kolasinacot is, aki amekkora dirrel-durral érkezett, olyannyira semmilyen volt a tavalyi szezonban.)

Van-e olyan játékosunk a jelenlegi keretben, aki ha baj van, képes a hátára venni a csapatot és meccseket eldönteni. Ha igen, ki?

aballa: Bevallom, az ilyen "hátára vette a csapatot" eposzokat inkább a hőscsinálásra való hajlamunk okozta eltúlzott tüneményeknek vélem, míg a valóságban a felállás, az edzői instrukciók jobban behatárolják a mozgásterét a potenciális hősnek. De ha már adott a kérdés, akkor boldolok: a válogatottban történtek után csak az Arsenalra koncentráló Mesut Özil igazi vezérré változva fog hajtani, hogy még elérjen egy VB címhez hasonló trófeát, mielőtt levezetési szakaszba érne a karrierje.

ZERO_L: Nem lehet kérdés, hogy jelenleg ez Lacazette. Sajnos még senki nem tudott fellépni a francia csatár mellé, de ő most klasszis formában játszik, a semmiből kevés helyzetből tud nem is olyan kis gólokat lőni, amik többnyire eldöntik a három pont sorsát. Kezdi megtéríteni a vételárának minden egyes pennyét. 
Eredményességünk szempontjából kulcsfontosságú lehet az ő további jó formája.

pataKI[ng]49: Lacazette, eddig is szimpatikus volt, de az idei szezonban totálisan megbabonázott, és előtört a férfiszerelem :) Aubaval párban pedig képesek lehetnek nehéz meccseken kihúzni a csapatot a gödörből.

Trollséne: RVP és Csáncsika óta nem igazán volt, de idén Lazac eddig nagyon jó úton halad. (Igaz a Chelsea ellen az ő eladott labdájából indult a Kékek 3. góljának akciója, de emlékezhetünk, hogy anno RVP a MU elleni lidérces nyóckettőn tizenegyest hibázott, aztán pedig Ágyús pályafutásának legtermékenyebb szezonját futotta.) Amiért kihagytad a felsorolásból Giroudt 3 nap ban!

Mi a legnagyobb csalódás az Emery bejelentésekor vártakhoz képest?

aballa: Emery bejelentésekor a gyászfeldolgozás depresszió fázisában voltam, vagyis semmilyen elvárásom nem volt vele kapcsolatban. Na jó, azért védelmünket illetően nyilván többet vártam, bár mióta tényleg eljött Torreira ideje, a helyzet azért sokat javult.

ZERO_L: Számomra az, hogy milyen lassan megy ez az átmenet. Támadásépítésünk és a letámadásunk sincs azon a szinten, amit én elvártam egy Emery szintű edzőtől. Azt vártam, hogy októberre azért valamivel előrébb fogunk járni ebben a folyamatban, de amíg a kötelező pontokat hozzuk, addig ráérünk későbbre tartogatni a komoly áttörést. 
Viszont a mostani mutatott játékkal biztos, hogy képtelenség a korábban említett elvárásokat teljesíteni.

pataKI[ng]49: Őszintén szólva, Emery kinevezésekor nem voltam boldog. Valamiért volt egy rossz érzésem, hogy nem fogja zsigereiben megváltoztatni a csapatot, és sokat nem lépünk vele előre. Voltak azért apró dolgok amiket azért vártam, hogy az ő irányítása alatt kijavítunk. Ott van a védekezésünk hátul és a középpályán, ott van az is, hogy nagy presszing alatt a játékosaink sorozatosan hibákat követnek el és nem tudnak mit kezdeni a nagy nyomással.
Ezek a dolgok sajnos semmit sem változtak igazán, sőt, azt mondom, hogy támadásban sokszor gyengébbek vagyunk, mint Wenger alatt. Pont rosszkor írom ezt, hiszen a Fulham ellen nem lehetett panaszunk az előre játékra, és úgy összességében sem nagyon, hiszen elég szépen termelünk gólszerzés terén, mégis látványosan szenvedünk a támadásépítésben. Sokszor a játékosok egyéni villanásaiból szereztük a góljainkat, és nem a jól felépített támadásokból.

Trollséne: Én már belaktam a gödröt, amikor Simon Grayson Prestonja kockásra törette a seggünket a hálóval az FA Kupában, vagy Alan Curtis a Swansea caretaker ottóztatta a Papust az Emiratesben, illetve a Pulis - WBA és a Big Sam - Crystal Palace küldött haza 3 gólt berámolva, szóval én most inkább hallgatok mint a sír és szurkolok, hogy sikerüljön beállítani vagy megdönteni a zsinórban 14 meccses győzelmi szériát. (Funfact: ezt a rekordot nem Arséne Wenger tartja.)

Mit tartasz eddig a szezon meglepetésének?

aballa: Zelalem újra mozog. Hogy mennyire nagy hatékonysággal használjuk ki a helyzeteinket. Persze lehet, hogy hamarosan kavics kerül a mákdarálónkba, de addig fenntartom a jogot arra, hogy le legyek nyűgözve.

ZERO_L: Mivel játékban nem vagyunk túl impozánsak, így jelenleg számomra csakis Mattéo Guendouzi jelenti az abszolút pozitív meglepetést. Francia másodosztályból 19 évesen, nem lehetett egyszerű a Premier League-re való átállás, de várakozásokon felül teljesít. Úgy néz ki ez a Xhaka-Torreira páros működőképes lehet, szóval bajnokikon nem biztos, hogy szerencsés lenne ezt megbontani a fiatal francia miatt, de abszolút bejátszotta magát a rotációba. Kupa meccseken nem lehet kérdés a játszatása, és gyengébb bajnoki ellenfelek ellen is kaphat masszív perceket. Természetesen játéka még rendre tartalmazza a gyerekbetegségeket, de ezek le fognak tisztulni minél több játékpercet tölt a pályán. Remekül lát a pályán és nem csak látja meg is tudja csinálni a szükséges kulcspasszokat. Külön tetszik benne, hogy mindig a támadás indítás vezérli, ha nála van a labda, nem alibi passzokat gyárt, a kockázatos átadásokat is be meri vállalni.
A fiatalok fejlődése miatt, idén is fontos lesz, hogy sokáig meneteljünk a kupasorozatokban.
Lassacskán Leno is ebbe a meglepetés kategóriába fog tartozik, de azért vele még várnék pár meccset.

pataKI[ng]49: Özilt. Méghozzá negatív meglepetésnek, nagyon kedvelem és csodálom a játékát, de az idei szezonban sajnos többször okozott csalódást, mint örömöt.
De,hogy írjak valami pozitívat is, azt nem gondoltam volna az első pár forduló után, hogy az összes meccsünket nyerni fogjuk idáig, még úgy is, hogy viszonylag kedvező volt a sorsolásunk.

Trollséne: Hogy remegni fogok azért, hogy Danny Welbeck új szerződést kapjon és hosszabbítson. (Tökéletes squad playa.)

Mit gondolsz, jó döntést hozott a klub, mikor visszahúzta Ramsey szerződését?

aballa: Zavaros. Egyrészt vicces, hogy hiába a keret egyik legjobb, legértékesebb, legkomplexebb játékosa, egyáltalán nem tűnik nagy veszteségnek. Nagyjából három posztot tud kiválóan betölteni, de sehol sem ő a legjobb választás: pivotban most a Xhaka-Torreira páros elég ígéretes, 10-esnek ott van Mesut, és mikor Aubameyang és Mhitarján is leginkább a szélen van bevetve, ott sem épp ő a nélkülözhetetlen hozzávaló. Másrészt viszont fura, hogy miért most döntött így a klub. Állítólag Ramsey már aláírta volna, tehát valószínű, nem az összeg lett hirtelen sok (vagy talán mégis? jöhetnek a Kroenke ki fog lopni mindent alólunk konteók). Emery rájött, hogy mégse kell? Sokat és jól játszott idén, VB-n sem volt, tehát idő is volt dögivel kiismerni őt, így az állásinterjúra minden játékosról borzasztóan részletes elemzést tartalmazó paksamétákkal a hóna alatt érkező baszkot elvben nem érhette sok meglepetés. Fura körülmények, védhető döntés, maradjunk annyiban.

ZERO_L: Így látatlanban könnyen rá lehet erre vágni, hogy nem, hisz emiatt teljesen ingyen fog távozni. Ha ennek a lépésnek köszönhetően jobb (értsd mindenki a helyén játszik) kezdőket és így minőségi játékot tudunk a pályára felvonultatni, akkor nem fog sokat fájni az a 20-30 millió font, amit ezzel kidobtunk az ablakon. Viszont ha semmi sem változik, a walesi ugyan úgy kezdőben lesz egész szezonban és Özilnek nem találunk ki valami jobb szerepet, majd Ramsey nyáron ingyen elmegy egy PL klubba, ahol sérülésmentesen élete szezonjait játssza majd le, akkor az új rezsimnek ezt a döntését még nagyon-nagyon sokáig fel fogják hánytorgatni.

pataKI[ng]49: Eléggé képlékeny ez a dolog, még mindig nem tudni pontosan, hogy miért nem született megállapodás.

1. Ha a játékos vagy az ügynöke részéről történt olyan lépés, ami miatt a klub jobbnak látta,hogy nem hosszabbítja meg Ramsey szerződését , akkor jó a döntés.

2. Ha Emery elképzeléseiben nem szerepel Ramsey, és valamilyen oknál fogva emiatt nem történt meg a hosszabbítás, akkor mindenképpen hiba. Bár én ezt a verziót tartom a legvalószínűtlenebbnek , mivel akkor a spanyol nem számolna vele szinte minden meccsen. De ha mégis ez lenne az egész mögött, akkor óriási nagy hiba lenne, nem pénzt csinálni belőle még a télen.

3. Ha a klub valamilyen oknál fogva meggondolta magát akár anyagi, vagy más dolgok miatt,az óriási fejetlenségről tenne tanúbizonyságot, amiért csak a saját balfaszságunk miatt veszítenénk el az egyik legjobb játékosunkat, ez lenne a legrosszabb verzió.

Trollséne: Ugye most az van leginkább kommunikálva, hogy anyagi megfontolásból léptünk vissza: Evidens, hogy jó alkupozícióból indultak Áronék, mert a januári söprés után ő lett a legrégebbi kerettag, mellesleg a keretben maradók között ő rendelkezett a legtöbb rúgott góllal, szóval ő rá lehetett tekinteni Mr. Arsenalként. (Bár a szeszt nem tudom mennyire bírja.) Arról eleve lehetne egy kiadós vitát nyitni, hogy Özil megéri-e a heti 350k-t, pláne így poszton kívül játszatva, de az a klub aki heti 90k-t fizetett az állandó táppénzes Debuchynek, a totál inkonzisztens Oxlade-Chamberlain elé heti 180k-s szerződést tolt, a 16/17-es szezonban egyetlen jó meccset felmutató, egyébként már totálisan lepusztult és használhatatlan, de még visszavonulni nem akaró Mertesackert 1 évre puszira meghosszabbította, az menjen már a faszomba, hogy a keret egyik legjobb játékosán akar spórolni. (És akkor még az Amerikai Álmot minden nap megélő Carl Jenkinsonról nem is beszéltem, aki a világ legszerencsésebb és leggazdagabb szurkolója, heti 50k fontért.) 

Ramsey lehetséges távozása mellett lesz-e még változás a keretben, igazolunk-e valakit  januárban?

aballa: Erősen meg lennék lepve, hogy a tavalyihoz hasonló nagy üzletek legyenek januárban. Egy klasszis középső hátvédről azt gondolhatjuk, hogy elbírná a keret, de feltehetően a legjobb, amit remélhetünk, hogy erre a posztra Laurent Koscielny lesz az új igazolás. Persze valami volt vagy jelenlegi Dortmundos azért csak be fog akadni Mislintat hálójába.

ZERO_L: Kérdés Koscielny miként tér vissza, de egy védő mindenféleképpen kell, ha máshogy nem akkor Mustafi eladásából meg lehetne finanszírozni, bár reálisan erre is csak nyáron kerülhet sor. Még mindig nem érzem, a szélső kérdés olyan horderejűnek, hogy ezt januárban orvosolni kelljen. Tartom a véleményemet, ez a jelenlegi egy kellően minőségi keret, ami talán csak belső védő poszton hiányos. A padról kéne jönnie az extrának, hogy ez összeálljon egy játékban is top csapattá.

pataKI[ng]49: Erre nehéz választ adni, inkább csak annyit tudok mondani,hogy remélem igazolunk valakit/valakiket a védelembe.

Trollséne: Kizárt dolog, mert nem tudom.

Milyen eredményekkel lennél elégedett a szezon végén?

aballa: A negyedik hellyel, mi mással? A jelenlegi erősorrend alapján is kb. ez a legreálisabb. Jó lenne persze egy kupamenetelés is, de a puszta eredményeknél sokkal fontosabbnak tartom, hogy szerezzünk a bajnokságban min. 75 pontot, és látszódjon valami pozitív tendencia.

ZERO_L: Még nagyon az elején járunk, így semmi olyan nem történt, ami akár negatív akár pozitív irányba elvitte volna a szezon elei elvárásaimat. Kupát vagy BL spotot kell hoznia Emerynek májusra.

pataKI[ng]49: Egyértelműen egy olyan zárással, amivel jövőre ismét indulhatunk a Bajnokok Ligájában. A Bajnoki címre az eddig látottak alapján sajnos be kell látni,hogy nem sok esélyünk van, viszont a top4 igen is realitás lehet, főleg ha tartani tudjuk a mostani jó formánkat.
Az EL egyik nagy esélyese mi vagyunk, könnyen lehet,hogy azon keresztül kell majd kivívni a BL indulást, bár szerintem a Spurst és a Manchester Unitedet előzni fogjuk a szezon végén és meglesz a top4.
Összességében azzal elégedett lennék, ha bajnokok lennénk és megnyernénk az EL-t :)

Trollséne: Back to the basics: Wenger Trophy FTW + valamelyik kupa, a lófaszt sem nyerés maradjon a Tottenham és a Liverpool asztala.

premier-league-sponsorless_1.png

Milyen eredményekre számítasz a szezon végére?

aballa: Nagyjából arra, hogy elégedett leszek. Vagyis 4. hely, ~75 pont, és min. egy elődöntő valamelyik kupában.

ZERO_L: Reálisan szerintem hozható az elvárásom. A közvetlen ellenfelek sem sziporkáznak és még rengeteg potenciál van ebben a csapatban, hogy ne csak az eredményekkel legyünk elégedettek. Kérdés Emery ki tudja-e ezt hozni a csapatból a tavaszra.

pataKI[ng]49: PL 3-4.hely, Európa Liga legjobb 4 közé jutás.

Trollséne: Ha a decemberi MU-Spurs rangadók után is 5 ponton belül leszünk az elsőhöz képest a Mustafi vezette védelemmel, akkor bajnoki címre! Brighton lehagyása miatt további 3 nap ban 

Így a végéhez közeledve egy aktuális kérdés: Emery immunis lesz a novemberi átokra? 

aballa: Vicceltek? November 3-án Kloppóék gégénnyomása megadja az alaphangot, és hiába jön ezután két nyerhetőnek látszó meccs az Emiratesben, a Sporting és a Wolves is simán megtréfálhat minket. Végül pedig 29-ére ha a hónap már teljesen el is ment, legalább a mix nem fog: erről a C csapatunk fog gondoskodni a kies Ukrajnában.

ZERO_L: Szerintem nem, a karma visszaadja az eddig szerencsés kimeneteleket. Személy szerint a decembertől én jobban tartok… (Ekkor játszunk a Brightonnal - a szerk.)

pataKI[ng]49: Nem, a Liverpool ellen csúnya verésbe is beleszaladhatunk.

Trollséne:  Igen, Klopp már októberben kizsigereltségre panaszkodik, az ilyennek pusztulnia kell, Howe meg menjen már a picsába a Cook-Francis védelmével. A Wolvestól kicsit remegek, de otthon csak lenyomjuk őket 1-0ra.

ÉS AKKOR A LEGFONTOSABB KÉRDÉS: Wenger IN vagy Wenger OUT? :)

aballa: IN, Mindörökké.

ZERO_L:

asddasdsa.PNG

pataKI[ng]49: Nekem ez soha nem volt kérdés, Wenger in :) <3

Trollséne: 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása