Outelágazás

We have to be more ruthless

2023. szeptember 20. - Zero_L

Ez a szezon jelmondata.

Mint minden szezonnak ennek is azzal a szurkolói elvárással kezdünk neki, hogy fejlődjünk, jobbak legyünk, mint az elmúlt idényben. Ez így elég tág megfogalmazása az elvárásoknak, szóval bővebben ezt később kifejtem.

Először viszont tekintsük át a nyári tevékenységünket most, hogy végre lezárult az átigazolási időszak. Ahogy korábban említettem igazolások terén nem igazán lehet panaszunk. A tulajdonosok ismét szabad kezet adtak Edunak és Artetanak és ők nem voltak restek a várható BL pénzzel megnövekedett bevételt komoly igazolásokba fektetni. Amennyire lehet hinni a híreszteléseknek, akivel komolyan szóba hozták az Arsenalt azt sikerült leigazolni, szóval elmondhatjuk, hogy Arteta első számú kiszemeltjeit sikerült megszerezni a nyáron. Ez köszönhető annak is, hogy a tavalyi szezonban nyújtott teljesítmény meghozta a fix BL csoportkört és végérvényesen visszakerültünk a komolyan vehető európai klubok csoportjába. Ez természetesen hatalmas elismerés mind a stábtagoknak mind a játékosoknak. Ebben a szezonban viszont be kell bizonyítani, hogy valóban itt a helyünk és az átigazolások abszolút alátámasztják a vezetők ilyesfajta ambícióit, amit szurkolóként nagyon üdítő látni.

A védelemben mennyiségben megvoltunk, de minőségben nem, mert bizonyos profilú játékosok nem illettek ebbe a rendszerbe, Zinchenko, Tomiyasu és Saliba sajnos túl sok meccset hagytak ki tavaly. Timber ennek az orvoslására jött. Sajnos őt idén vélhetően elfelejthetjük és csak reménykedhetünk, hogy ACL szakadásából nehézségek nélkül vissza tud majd térni. Azt láthattuk ez alatt a pár meccs(perc) alatt, miért rá esett a választás. A védelem bármelyik pontján fel tud tűnni, egy igazi jolly joker lehetett volna a hátsó négyesben, kiesése komoly probléma, amit majd a téli átigazolási időszakban lehet orvosolni, ha szükség van rá. Azért halkan jegyzem meg Kiwiorban is megvan ez a sokoldalúság (bár inkább a bal oldalra koncentrálva) és látszik, hogy Arteta számol is vele. Nyilván nem az a szint, mint Timber, de ha eleget fejlődik a lengyel srác, akkor ezt az évet, mint vészmegoldás akár LB, akár mint CB, vele is letudhatjuk.

Rice megvételét talán nem igazán kell ecsetelni. Igen, iszonyatosan sok pénzt fizettünk érte és kicsit kevésbé fontos pozícióban játszik ilyen magas árcédulával, én nagyon-nagyon szívtam a fogam miatta, de egyszerűen ebbe az átigazolásba jelenleg nem lehet belekötni. A piac olyan amilyen (nézzünk el kicsit délebbre a fővárosban, ott mi megy…), mi jelenleg vagyunk abban a kivételes helyzetben, hogy ezt megengedhessük magunknak úgy, hogy ne lebegjen felettünk az FFP pallosa, ha ez egyáltalán valódi veszélynek számít a mai modern futballban. A legfontosabb érv viszont mégis az, amit a pályán letesz teljesítményben Rice. Most hagyjuk is a MU elleni győztes gólját, ettől függetlenül pontosan azt hozza, amiért ide hoztuk. Vezéregyéniségben pótolja azt, amit Xhaka távozásával kikerült a csapatból és tudtuk nagyon jól, hogy Partey-t előbb vagy utóbb pótolni, (upgradelni?) kell. Ezt jelenleg jobban nemigen csinálhattuk volna (ár-érték arányban való megítélésénél meg majd érdemes lesz összevetni pl Caicedoval). Talán láthatjuk majd a csapatot játszani úgy, hogy mind Partey mind Rice kezdenek a középpálya közepén, hisz jelenleg abszolút nem tudjuk középen mi lenne az ideális.

El is érkeztünk a nyári igazolásaink legnagyobb kérdőjeléhez, Havertz személyében. Már a bejelentésekor, mikor még egy percet sem játszott is felhúztuk sokan a szemöldökünket, hogy ennyiért ezt mégis hogyan. A játékosprofil miatt abszolút lehetett érteni, mit látnak benne Eduék, viszont ennyi pénzért egy nemigazán jól teljesítő játékost vásárolni iszonyatosan nagy rizikó. Persze, eldöntött egy BL döntőt (3 éve… és abban az egész kiírásban ezen kívül NEM SZERZETT GÓLT…pedig játszott 780 percet), de azért azt ne mondja nekem senki, hogy az utóbbi 2 szezonban nyújtott teljesítményével ez a játékos nem veszített legalább 15-20 milliót az értékéből. Nem azt mondom, hogy rosszabb játékos lett, mert egy diszfunkcionális futballklubban tengődött, ahol hol jól, hol rosszul használták és el tudom hinni, hogy ez totálisan kicsinálja az ember önbizalmát és játékát. Nyilvánvalóan az sem segített, hogy 5 különböző menedzserrel kellett együtt dolgoznia (ebből kétszer a kókler Lamparddal). Ettől függetlenül abszolút nem reális az érte kiadott pénz, ez olyan fajta bizalom Artetaék részéről, ami lehet később visszafog ütni, de ezek sajnos benne vannak az átigazolási orosz rulettben (emlékezzünk vissza két évvel ezelőtti nyárra, Lokonga és Tavares is most már csúnya buktának tűnik, akikből nem igen fogunk pénzt látni).

Az összeg csak az egyik dolog, mert természetesen elő lehet hozni azt az érvet, hogy nincs rá garancia, ha egy polccal lejjebb nézelődünk és a Havertzért kiadott pénz feléért hozunk egy játékost akkor azzal jobban járunk. Csak amíg Ricenál is szívom a fogam, mikor szóba kerül az ára, de leülök a képernyő elé és egy jó, hasznos már-már kifogástalan játékos látok, Havertz személyében ez nagyon nincs így. Szóval nagy kérdés a „Mudryk féle” gránátra most sikerült ráhasalni vagy egyszerűen csak nagyon mélyről kell felépíteni a srácot, amit nem lehet fél év alatt megtenni, és bőven több idő kell hagyni rá, akár 1-1,5 évet is.

A szinte kifogástalan átigazolási tevékenységünket az utolsó napokban még sikerült egy újabb jó vétellel megfejelni. Hoztunk a védelembe, a középpályára és a támadó szekcióba is embert, akkor nehogy már a kapus poszt maradjon ki. A konkrét átigazolási hír a semmiből jött, de hosszú évek óta szó volt arról, hogy Rayat nagyon szeretnénk leigazolni a nyilvánvaló kapusedzői kapcsolat révén. Viszont amint leigazoltuk Ramsdale-t sokak - köztük én is – félre tettük ezeket a Raya-pletykákat, hisz ahogy a nyári szezon beharangozó posztban is írtam, igazából nem szükséges erre a posztra igazolni, csak ha tényleg egyértelmű előre lépésre van lehetőség. A vezetőség nem így gondolkodott és egy elég jó kölcsön+opciós vétellel elhoztuk a Brendford kezdő kapusát. Jelenleg nehéz megmondani, hogy a padra vagy tényleg versenyhelyzetet próbálunk kreálni ezen a poszton is, viszont ebbe az üzletbe sem lehet belekötni. Egy évre van két igenjó kapusunk, ha esetleg Raya mégsem teljesítene úgy, ahogy mi azt szeretnénk nagyon könnyen megszabadulhatunk tőle, ezen csak nyerhetünk.

Tehát összességében a vetéli oldalra nem lehet panaszunk, nem csak jó, minőségi játékosok jöttek, de pontosan azok, akik az edző elsőszámú kiszemeltjei voltak, ráadásul nagyon korán jöttek még a felkészülési időszak előtt, ami nem igazán volt jellemző a pre-Arteta érára. Nyilván Timber sérülése baromira rosszul jött ki, de ez nem befolyásolja a vezetőség nyári munkáját. Minimális kritikát talán azért lehet megfogalmazni, mert Sakanak még mindig nincs rendes alternatívája. Lehet úgy gondolkodnak, hogy majd Nelson, Vieira(?), Trossard esetleg Jesus vagy Martinelli valamelyike berotálható a jobb szélre, de azért ez messze nem annyira ideális, mint ami például bal oldalon van. Sakanak meg a brutálisan sok játékperc van a lábában, ráadásul rendszeresen faragják, muszáj lesz őt sűrűbben tehermentesíteni. Ettől függetlenül ismét jár a vezetőségnek a keksz, mert minőségi embereket hoztak, mellettük a nyáron szinte az összes fontos kulcsjátékosunkkal szerződést hosszabbítottunk (már csak Odegaard van hátra, de pletykák szerint ott is jól haladnak a tárgyalások).

Viszont, mint minden nyári arsenalos átigazolási időszaknak most is van egy nagyon szomorú, sötét árnyoldal is, ami nem más, mint az eladások. Lehet van, aki már nagyon unja az ilyenfajta rage-eimet, de terápiás jelleggel egyszerűen muszáj vagyok kiírni magamból ezt a mérhetetlenül sok feszültséget, sorry. Akit ez már nagyon untat görgessen lejjebb…

Szóval újra itt vagyunk és első sorból nézzük végig ugyan azt a filmet már vagy ezredjére. Nézzük, ahogyan a keretükben minimálisan fellelhető értéket sem tudjuk reális áron értékesíteni. Szinte mindenkit bőven áron alul vagy ingyen engedünk el. Totálisan érthetetlen indokok mellett. Értem, hogy nem a legszexibb portékával megyünk ki a piacra, de azért nem is kutyaütőkért szeretnénk 10 meg 20 millió összegeket. Ráadásul nekünk valahogy sosem sikerül valami balfasz arab/kínai csapatra rásózni a nem kívánt játékosokat, de lehet ebbe jobb is, ha nem megyek bele.

Kezdjük azzal a minimális pozitívummal, ami van. Ez Xhaka normális pénzen való eladása. Egy 29 éves játékosért, aki tulajdonképpen kényszerből játszotta a baloldali nyolcas szerepét tavaly, egész korrekt összeg 15-20 millió euró. Ha minden eladásunk legalább csak ennyire megközelítené a reális értékét, akkor egy k*rva büdös szót nem szólhatnánk, de sajnos nagyon nem így van. Ezen kívül viszont tényleg semmi jót nem lehet elmondani eladási oldalon. A kölcsön adott játékosoknál, már inkább arra mentünk, hogy minél hamarabb kikerüljenek a csapat fizetési bérkeretéből, ami nyilvánvalóan fontos tényező, de ezzel kb alá is írtuk, hogy belőlük sem fogunk értelmes összeget látni. Pedig Tierney, Lokonga nem kutyaütő játékosok, persze nem az elit, de az hogy 10 milliót se tudjunk értük kapni, azon a piacon, ahol ha valaki két egyeneset rúg a labdába már rögtön 20-25 milliónál kezdődik a beszélgetés, az konkrétan vicc kategória. Tavaresért azt mondom, értem miért nem állnak sorban, mert szegény nagyon limitált, de hogy Rob Holding is konkrétan két marék szotyiért került a Palaceba az valami totálisan felfoghatatlan kategória számomra. Ennyi erővel tényleg maradhatott volna nálunk még egy évre…

Turnerért kaptunk minimálisan több pénzt, mint amennyiért idehoztuk, de furcsa számomra, hogy egy PL kezdő kapust ilyen olcsón meg lehet szerezni. Viszont megint csak rossz belegondolni tavaly Lenoért kb harmad ennyit kaptunk… És végül itt van Balogun eladása, akiből viszonylag nagy pénzt lehetett volna kisajtolni, erre nevetséges 30 millió euró körül kaptunk érte (persze, van egy tovább értékesítési százalék, de az is akkor lesz jelentős összeg ha iszonyat jó játékos lesz, akkor meg nem az összeg fog érdekelni senki, hanem hogy miért nem nálunk játszik…). Akkor mikor a piacon kvázi már évek óta komoly csatárhiánnyal szembesülnek a csapatok, akkor itt van egy 22 éves srác, aki még ha csak a francia élvonalban, de el tudott jutni 20+ gólig és kvázi nincs rá értelmes vevő… Hogy még jobban érthetetlenebbé tegyem ezt az átigazolási összeget, a Lens csatára, Loïs Openda, aki egy évvel idősebb Balogunnál és egy góllal kevesebbet szerzett tavaly a bajnokságban valamilyen oknál fogva a Lipcse ki tudott köhögni kb 45 millió eurót érte… Legyen kedves valaki ezt magyarázza el nekem, hogy a büdös f*szomba jön ki ez a matek…

Végül Pépé is távozott a nyáron a lehető legrosszabb kimenetellel, felbontottuk a szerződését és ingyen ment a török bajnokságba. Tudjuk nagyon jól, hogy közelében sincs egy 70 milliós játékosnak sem akkor nem volt az, most meg főleg. Ettől függetlenül az ára ilyen mértékű csökkenése megint nem reális. Ismerjük jól, limitálsága és inkonzisztenciája egy komoly probléma, de megfelelő rendszerben simán lehetne hasznos játékos, de valamiért őt már abszolút leírták és komolyan vehető klub rá sem néz, lehet ez a játékosból is fakad, ő is feladta már és inkább már csak levezetni akar, de ebből a projektből is a lehető legrosszabbul jöttünk ki.

Nem tudom, hogy bizonyos csapatok hogyan csinálják, de mi még mindig iszonyatos lemaradásban vagyunk ezen a téren és az embernek az az érzése, ha nyáron bejelentkezne a Real Madrid Sakaért és ő mindenképp menni akarna, mi lennénk olyan balfaszok, hogy 50+10 millióért simán odaadnánk nekik… Sokan mondhatják, hogy nem az én pénzem, nem kerülünk emiatt versenyhátrányba, hisz Rice-ért is simán kicsengettük 100+ misit, akkor meg miért ez az idegesség, de sajnos látni kell, hogy a normális eladások is egy jól működő klub ismérve. Nem mellesleg, ha játékos eladásból több bevételünk lenne, több mellé nyúlás is beleférne és Havertzért kifizetett extra 15-20(?) millió sem fájna a kutyának sem.

Letudva a nyári tevékenységünket, most már teljes keretünk nézzük meg mikre/kikre lehet alapozni és hol vannak kérdőjelek, hol fejlődhetünk az idény során.

Biztos pontok a csapatban.

Elsősorban a magas minőségű alapjátékunkat kell kiemelni. Ennek azért vannak feltételei is, mert ha Odegaard, Saka és mondjuk Jesus/Martinelli hármas egyszerre kiesnének, akkor kötve hiszem, hogy jelenleg a Vieira, Nelson, Trossard/Nketiah trió csak olyan simán lehozna egy rangadót vagy bajnokit egy masszív középcsapattal szemben. Azért ilyesfajta sérüléshullám elég extrém eset lenne, de nálunk sajnos minden előfordulhat. Szóval, most a szezon elején látható, hogy nem pörög a csapat 100%-on, Havertz, Rice beépítésének és a szélső védők bevethetőségi hektikusságának köszönhetően az idény elején elsősorban az alapjátékunk és játékosaink kvailtásának magas minősége alapozzák meg a győzelmeinket. Nem mellesleg, jelenleg a kimondottan erős pontrúgás variációinkra is támaszkodunk. Ezzel összességében nincsen baj, hisz a csapatnak tavasszal kell majd maximális fordulaton játszania (lsd tavalyi szezon), addig bőven elég, ha csak „meccsben maradunk” és például nem szakadunk le nagyon a bajnokságban.

Másik fontos alappillére a csapatnak a két belső védő, Saliba és Gabriel párosa. Stabil védekezéshez elengedhetetlen két ilyen védő, ráadásul White személyében egy abszolút kezdő szintű játékos is van mögöttük. Talán nem homerség kijelenteni, hogy a ligában az egyik, hanem a legjobb belső párosról van szó és az egész európai elit futballban kevés jobb belső kettőst lehetne eléjük tenni. Ez azért elég erős versenyelőnyt jelent számunkra, kérdés sérülések ezt mennyire fogják kerékbe törni, mert bár belső védőposzton megvan a minőség és a mennyiség is, a széleken érezhetjük vékonynak kicsit a keretet. Timber sérülése azért is komoly veszteség mert így a variációs lehetőségek is csökkenek, pedig az egész egység hatalmas erőssége lehetett volna idén a csapatnak.

Lehet ez nagyon korai kijelentés, de a mentális erősséget is idevenném. Vélhetően részrehajlóak vagyunk ilyen tekintetben, de szerintem zongorázni lehet a különbséget ennek a csapatnak a mentalitását tekintve, az Emery által vezetett csapatéval (oké az elég diszfunkcionális volt) vagy Wenger korszak végi csapatéval. Egyszerűen elhiszi az egyszeri szurkoló a képernyő előtt, hogy nincs az a gödör, amiből ez a csapat ne tudna kijönni. Ennél talán jóval fontosabb, hogy láthatóan a játékosok is érzik ezt a pályán. Tavaly már rengetegszer megmutatták ezt, akkor akár meglepetésként is érhetett mindenkit, idén be kell bizonyítani, hogy bizony ez egy komoly erőssége a csapatnak.

arteta.jpg

Kérdőjelek a csapatban.

Szerencsénkre a kérdőjelek a csapatban nem azért vannak mert totálisan nem tudjuk mit várjuk tőle, hanem van egy fajta bizonytalanság, egy fejlődési potenciál, amit most megelőlegezünk, de biztosan nem tudjunk állítani, hogy valóban kedvezően sül majd el. Hiányposztok szerencsére nincsenek már a csapatban, már nem azokat az időket éljük.

Kezdjük is a kapusposzttal, amit eddig biztos pontnak mondhattunk Ramsdale személyében, de én nem vagyok teljesen meggyőződve, hogy ez a szezon végén is így marad. Simán látom, hogy már tavaszra Raya kijátssza a kezdőből. Everton ellen láthattuk, nagyon jól beszállt, hiba nélkül hozta le a meccset, ez egy meccs, ebből megint nem érdemes semmit levonni. Lehet csak az ellenfél stílusa miatt (Raya jobban húzza le beadásokat) történt meg a változás, de lehet ez valaminek a kezdete. Mérkőzés rengeteg lesz a szezonban, így lesz lehetősége mindkét félnek bizonyítani. Raya idehozatalában is azt látom, hogy a vezetőség komolyan gondolja az előre lépésre, fejlődésre való hajlandóságot és elérni, hogy szinte minden kezdő posztért harcoljanak meg a keretben. Régen mindig azt mondták erre a kapusposztra, hogy bizalmi pozíció, nem szabad váltogatni, mert az csak rosszat szül. Persze régen azt is mondták, hogy a csatár dolga a gólszerzés, szóval ismerjük ezeket a régi dogmákat mennyire kell komolyan venni. Ebben a szezonban nagyon érdemes lesz figyelni Arteta hogyan kezeli a két közel hasonló tudású kapusát. Valóban megversenyezteti őket, próbál valami teljesen forradalmit húzni velük, esetleg végig Raya volt a kiszemelt, csak addigis kellett valaki hasonló stílusú? Most már olyan gondolatok is elhangzanak menedzserünk szájából, hogy akár meccs közbeni kapus cserét sem tartana eretnekségnek. Nagyon érdekes lesz erre külön figyelni, mi sül ki belőle, Ramsdale vagy Raya hogyan fog reagálni rá, egy új forradalom első csecsemőlépéseit látjuk vagy ez már a Pep-féle túlgondolásnak egy új alfaja.

És bármennyire jó vagy forradalmi ötlet két közel azonos minőségű kapust aktív rotációban alkalmazni (most mondok egy merészet, mi van ha tényleg lehet kapus posztra is cserélni bizonyos játék szituációkban, nem csak adott formációt lecserélni; 10-15 évvel ezelőtt ki gondolta azt, hogy a kapusoknak mezőnyjátékoshoz hasonló passzkészséggel kell rendelkezniük), de azért top szinten se vannak elárasztva minőségi kapusokkal a csapatok, így elég nagy luxus lenne ezt hosszabb távon fentartani. Szóval idővel lehet választani kell majd a kettő közül és ahogy Balogun és Nketiahnál láttuk, az egyiket kénytelenek leszünk (remélhetőleg) jó pénzért eladni.

Kicsit nagyobb és talán picit aggasztóbb kérdőjel a keretben a szélső hátvédek helyzete. Azzal, hogy Timber vélhetően egész évre kidőlt, a bevethető szélső védőink Zinchenko, Tomiyasu, White és Kiwior. Ebből az előbbi kettő sérülékeny, utóbbiak meg inkább középsővédők (jah még itt van Cedric is *facepalm*). Szóval itt rendesen rezeghet a léc, ha Parteyknak meg mondjuk Riceoknak, Sakaknak(?) kell majd szélső védőt játszani. Ez sajnos kihat a belső védő rotációra is, mert ha White elengedhetetlen a szélen, márpedig jelen állapotban az, Tomiyasu inkább Zinchenko váltótársa, akkor bizony Saliba-Gabriel kettőst sem tudjuk tehermentesíteni, márpedig kettős terhelésnél szükség lesz erre a lépésre.

A legnagyobb kérdőjel, amire talán még maga Arteta sem tudja a teljes, kielégítő választ, az a középpálya ideális összetétele. Úgy vélem, hogy az idei sikerességünk kulcs az lesz, megtaláljuk-e középpályára szánt legjobb hármast és ha igen mikorra sikerül ezt megtalálni. Az nem lehet kérdés, hogy a gálakezdő középpályáján Ricenak és Odegaardnak szerepelnie kell, ez fix. A szezon egyik nagy kérdése jelenleg, ki legyen a harmadik ember mellettük. A szezon elején nyilvánvalóan Havertz kapott szerepet, hisz ekkora pénzért nem a padra igazolsz játékost. Az jól látható, hogy labda nélkül a német hozza a tőle elvárható szintet és azt amiért őrá esett a választás. Viszont labdás játékával még nagyon nem illeszkedett be a csapatba, többiek sem igazán találják meg mindig kellő ütemben. Nyilvánvalóan ehhez idő kell, itt az a kérdés mikor jön el az a pont mikor ez a „beilleszkedési periódus” olyan sokáig tart, ami már kvázi elvesz a csapat hatékonyságából. Már elértük azt a pontot? Kit lehetne a helyére tenni? Elsősorban nyilván Vieira lenne ez az ember, mert mikor csereként beállt a szezon elején sokat tudott lendíteni a csapat játékán. Labdával, előre fele egyértelműen jobb, mint Havertz, labda nélkül viszont nem kérdés a német viszi a prímet. Utóbbiban biztosan nem fog változni a helyzet mert Vieira sosem lesz fizikálisan jobb, nem ez a stílusa. Nyilvánvalóan egy ideig még erőltetni kell a németet, mert ha beérik az a potenciál, amit nagyon sokan, köztük a vezetőség is lát benne, akkor iszonyat sokat lökhetne ez a csapaton. Vieira mellett még esetleg Smith Rowe is szóba kerülhet, akit szintén jó lenne valahogy pályára rakni hisz ha mást nem valahogy az értékét növelni/megtartani kellene. Ezen kívül egyébként még az is elképzelhető, hogy Rice is szerepet kap baloldali nyolcasként, mert erre is képes.

Ezen a ponton érkezünk el ahhoz a csavarhoz, ahol bár fixen adott Rice és Odegaard jelenléte a középpályán, de a gála kezdőben lehet nem mostani posztjukon kellene játszatni őket. Norvég CSK-nkat meg lehetne próbálni baloldalon nyolcasként és akkor Havertz lehetne az ideális, kedvenc helyén jobboldali nyolcasként vagy Rice menne fel bal oldali nyolcasnak és mögötte Partey vagy Jorginho lenne a hatos.

Tehát nagyon sok variáció van ebben a középpályában. Talán azt is lehetne mondani, hogy Arteta úgy kísérletezhet vele, ahogy kénye kedve tartja. Azt viszont ki kell jelenteni, hogy amíg a kezdő ezen része nincs rendesen helyére téve, addig semmilyen komoly eredményre nem számíthatunk. Sajnos benne van a pakliban, hogy ez az évünk rámegy a kísérletezésre, mert jelenleg ez zajlik, kísérletezünk, összeszoktatunk, de látjuk, ez mennyire elég. Egyelőre elég, a magas színvonalú alapjátékunknak köszönhetően. Hétvégén viszont NLD, rá három hétre Pepék jönnek vendégeskedni, egy hétre rá megyünk Chelseahez és utána megyünk Newcastlebe is, szóval ezeken a meccseken már ki fog ütközni ez a nem tisztázott baloldali nyolcas pozíció mennyire hátráltat valójában minket.

Aztán van egy alternatív valóság, ahol igazából ellenfélre szabva, különböző középpályás formációkat, variációkat tud majd Arteta felküldeni a pályára. Jó lenne, ha ez megvalósulna, de ennek realitását nagyon nem látom magam előtt.

Számomra a szezon és fejlődésünk, másik fontos kérdőjele az ideális rotáció megtalálása lesz idén. Arteta még nem volt ilyen helyzetben, mikor előre kell gondolkodnia 3-4 meccset is és úgy kell összeállítani a kezdőket ezekre a találkozókra, hogy mindenhol az optimális teljesítményt tudja csapata nyújtani. Korábban, illetve tavaly könnyedén, félvállról vehette a nemzetközi porondot (ezen még mai napig is lehetne vitázni mennyire volt jó ötlet), most viszont a BL-ben ezt már nem teheti meg. Bár kedvező sorsolást kaptunk, az első négy meccsen így is kötelező a gálakezdő, mert azt kockáztatni, hogy ebből a csoportból csoportmásodikak legyünk az hihetetlenül nagy ostobaság lenne. Ilyen szempontból az én szememben most az első négy BL csoportmeccs megnyerése a legfontosabb. Bőven van elég emberanyag a folyamatos rotációra, itt megint csak a mérték lesz kérdés, mert a külön A és külön B csapat, ami eddig volt, biztosan nem lesz célravezető.

Ez egy nagyon új kihívás Arteta számára és sajnos benne van a pakliba, hogy nem lesz olyan zökkenőmentes. Korábban hozzászokhatott a hétközi meccsekhez, még ha nem is ilyen fajsúlyú találkozók voltak, merem remélni, hogy levonta ezekből a megfelelő konzekvenciákat.

Mit is várunk a szezontól?

Ha azt mondjuk előre lépést, akkor mindenki azt hiszi a bajnoki cím az elvárás, hisz számszerűleg ez következne. Márpedig amíg a City ilyen szinten játszik, addig ehhez szinte hibamentes bajnoki szezont kell produkálni, ami azért nem az elvárható kategória. De mielőtt nagyon belemennénk az elvárásokba, kicsit pár mondatot a riválisokról.

Cityre nem hiszem, hogy sok szót kellene vesztegetni, mert abszolút nem gyengültek, Gündogan távozása, de Bruyne sérülés ide vagy oda, első számú favoritok a PL-re és a BL-re is, teljesen jogosan, lapozzunk… Mögöttük egyértelműen a Liverpoolt érzem a legnagyobb fenyegetésnek. Középpálya totálisan romokban volt tavaly, ezt jól erősítették a nyáron, egy Caicedo oda kb annyira tökéletes igazolás lett volna, mint van Dijk vagy Alisson, szóval örülök, hogy ez nem jött össze. A védekezésükkel még lehet problémájuk, de szerintem erősödtek annyit, hogy idén már komolyan kelljen velük számolni, ha másért nem a top4-be én fixen beírnám őket. EL bohóckodást szerintem hozzánk hasonlóan fogják megoldani, amíg lehet elmennek egy A/B csapattal, aztán tavasszal megnézik, hogyan állnak a bajnokságban és annak fényében priorizálják a sorozatot. Az őszintét megvallva Szoboszlai miatt most már nagyon nehezen ellenük szurkolni, de évi minimum két meccsen ez azért még fixen adott. Jelenleg itt mondanék egy kisebb szakadékot a többiek között, úgy vélem City-Liverpool-Arsenal kicsit kiemelkedik vagy fogalmazzunk úgy kevesebb a kérdőjel velük kapcsolatban. Ha ennél a három csapatnál nincs valami hatalmas dögvész, akkor szerintem az első négy valamelyik helyére illene befutniuk. Többiek meg vélhetően a megmaradt egy fix BL helyért harcolnak majd.

Manchester vörös felén jelenleg elég nagy a gebasz, sok a pályán kívüli ügy, de most már egyre több negatív szivárog ki az öltözőből, szurkolók többsége már az edző fejét is követelik. Úgy néz ki újabb nehéz szezon elé néznek, mert bár igaz sok a sérültjük, de az alapjátékukkal is komoly gondok vannak. (Hol van már Ferdinand vigyorgó, tenyerét összedörzsölő „United are back” kijelentése…). Az, hogy megszabadultak de Geatól az hatalmas pozitívum. Vele komolyan vehetetlen lett volna ez a csapat, Onana-t abszolút túlárazott vételnek gondolom, de kellett egy ilyen típusú kapus. Kérdés mezőnybe nem lett volna-e érdemes elkölteni ezt a pénzt és mondjuk inkább Rayat elhozni. Erősödni erősödtek, de még mindig úgy érzem, hogy kicsit túl van árazva a keret, Mount és Hojlund is jó játékosok, de abszolút nem tartom olyan kategóriáknak, akikért ennyit érdemes kiadni. Kicsit nekem még mindig nagyon ad hoc a MU átigazolási politikája. BL csoportból nagyon csúnya lenne, ha kiesnének. Nyilván ha ez bekövetkezik, akkor ten Hag fixen repül. Ettől függetlenül ebbe a csapatba most nagyon nehéz belelátni, hogy ott lesz a bajnokságban a legjobb 4 (5?) között. Persze, sok minden történhet tavaszig, láttuk már a norvég tornatanárt is víz felett tartotta az irgalmatlan sok ajándék tizenegyes, szóval a keret minősége egy ideig biztos el fogja vinni ezt a csapatot, kérdés a komolyan vehető ellenfelek ellen marad-e ez a többnyire kilátástalan játék. Newcastle-ben nem érzem azt a domináns erőt, hogy BL terhelés mellett még legyen energiájuk a bajnokságban is a tavalyi szintet hozni. BL-ben papíron a halál csoportban vannak és így akár benne is van, hogy rögtön kiesnek. Ebben az esetben tavasszal a bajnokságra tudnának koncentrálni, de látom bennük, hogy azért csoport harmadiknál nem lesznek rosszabbak, így a szezon második felében is nemzetközi meccsekre lesznek hivatalosak. Az egész szezont tekintve viszont nem érzem azt, hogy a keret elég mély lenne és a játékosok a végéig kibírnák ezt a terhelést tavaszra, szerintem már messze nem fogják tudni fenntartani ezt a fizikális stílust. Chelsea-nél szintén túl sok a kérdőjel, most is megvettek boldog boldogtalant nagyon sok pénzért, voltak köztük jó játékosok is, szóval egy idő után ennek azért össze kellene érnie. Nem tudom Pochettino-e az a menedzser, aki ki tudja majd hozni a maximumot ebből a keretből, de egy bizonyos szintre tuti fel tudja hozni, ezt már láttuk a sp*rsnél is. Csak kivárja-e ezt a  vezetőség (persze-persze, ez már nem az a Chelsea, tudjuk, látjuk…). Náluk nincs nemzetközi szereplés, szóval heti egy meccsel számolhatnak, viszont annyi mindent rendbe kell ott tenni, hogy nem látom ezt egy év alatt sikerül-e nekik. Kezdjük azzal, ki kéne deríteni kik azok a játékosok, akik használhatóak és kik nem. Vettek egy csomó játékost az új tulaj már túl van 1 milliárd font elköltésén, de a kezdőben ha 3-4 biztos pontot fel lehet sorolni akkor lehet már sokat mondtam. Ezután ki kéne találni az alapjátékot, összeszokás, variációs lehetőségek stb. Ez a klub még mindig a diszfunkcionális mivoltát mutatja és sokakban ez addig így is lesz, amíg erre nem cáfolnak rá egy 2-3-4 hónapos konzisztens jó játékkal. Végül itt a sp*rs ahonnan hosszú évek után kikerült Kane és egy új edzővel vágnak neki ennek a bajnokságnak. Keret nekem minőségben nagyon kevés, Sonon kívül egy elit vagy a közeli játékost sem tudok mondani és ő is már 31 éves. Lehet Postecoglou jó választás lesz és látványos futball fog előadni, de PL-ben azért újonc és ezzel a kerettel nemigen lehet csodát tenni. Én arra számítok, hogy sima vesztes státuszt lecserélik egy szimpatikus vesztesre, de hosszútávon ki kellene jönnie, ez a keret minőségben nincs kész a BL porondra. Egy jó edző nyilván tudja ezt kompenzálni, de ilyen mértékben talán ezt túlzás lenne elvárni, még úgy is, hogy nincs hétközi utazás a kontinensre.

Fekete lóként azért de Zerbiéket meg kell említeni. Nagyon szexi focit játszanak, eladtak a keretből két alapembert 160 millióért és mégis úgy néznek ki, mint akiknek ez meg sem kottyan. EL-ben szintén szerepelni fognak, ez nekik nagyon új terep lesz, szóval itt akár jöhet egy gyors pofon, de ha tudják tartani a jelenlegi szintet és a többiek nagyon bezuhannak, akkor nem tartom kizártnak, hogy 4-be jussanak. Viszont akkor jövőre már nem de Zerbi lesz a menedzserük, az tuti.

Végül térjünk rá a saját csapatunkra.

Tavalyi teljesítményünk sokakat meglepett még a saját szurkolóinkat is. Idén azt kellene bebizonyítani, hogy ez nem csak egyszeri csoda volt, hanem egy megszokott fejlődési folyamat következő lépcsőfoka. Ahogy Arteta is fogalmazott könyörtelenebbnek kell lennünk, le kell zárnunk mérkőzéseket, ha kell 400 unalmas passzal, kevesebb hibával játszani (hello első percben bekapott gólok) és egyszerűen jobban ráerőltetni az akaratunkat az ellenfeleinkre. Mostantól úgy kell játszanunk és viselkednünk, mint egy legit nagycsapat. Bajnokságban alapelvárás a legjobb négy közé bejutni, a hazai kupákban meg majd elsősorban a sorsolástól függ mennyire kell azokat komolyan venni. Én idén elsősorban a BL-re feküdnék rá és oda próbálnám az erőforrásokat összpontosítani. Saját illetve más csapatok szurkolóitól teljesen legit az a kritika, mikor felhozzák az Arsenal kimondottan halovány összteljesítményét a nemzetközi kupákban. Eddig ezt Artetaék sem tudták javítani, pedig az EL-ben bőven lett volna rá lehetőségük, kvázi top favoritként. Más volt a prioritás, ezt valahol meg lehet érteni. Most viszont a legnagyobb színpadon lehet bizonyítani, míg korábban mindenki legyinthetett volna bármilyen komolyabb eredményre, hogy „csak EL”, itt a BL-ben már nincs ilyen. Természetesen itt az ellenfelek is már más kategóriát képviselnek. Viszont ha jobban megnézzük, akkor City-n kívül a BL-ben megint nincs olyan ellenfél aki ellen feltett kézzel kéne kimennünk egy 2 meccses párharcra. Persze, a Real az Real, Bayern-Barca kettősnél magas a minőség, jó edzőkkel, ami bármikor összeállhat egy jó futásra, ebbe a mixbe szerintem most már mi is simán odatartozunk.

De ne szaladjunk ennyire előre, először foglalkozzunk csak az ősszel. A rangadók többségét hazai pályán fogjuk játszani (MU, City, sp*rs, Brighton), ezeket nagy százalékban kellene nyerni, bár tavaly sokkal jobban ment idegenben, mint odahaza, de ha szintet akarunk lépni, akkor egyértelmű, hogy az otthoni mérlegünket javítanunk kell. Ebből nyilvánvalóan kiemelkedik a City elleni rangadó, mert kiemelt jelentőséggel bír. Kicsit át tudnánk lépni az árnyékunkat, üzenve ezzel a riválisoknak és magunknak is (tudom, Community Shielden ez már sikerült, de na…). Ez még azért messze van, várjuk meg milyen állapotban lesz addigra a két csapat, de ez a meccs kifejezetten fontos a számunkra. Ahogy korábban írtam a BL-ben egyszerű csoportot kaptunk, innen kiesni hatalmas blama lenne, de még a csoportmásodik hely is kínosan venné ki magát. PSV vezeti a holland bajnokságot, jó formában vannak, de a játékosaik minősége azért max a PL középmezőnyét üti meg, hamarosan elválik mennyire kell őket komolyan venni. Lens pocsékul kezdte a szezont, tavalyi ezüstérmesként öt forduló alatt egy árva pontot szerzett és tök utolsók, szóval talán nem nagyképűség azt mondani, hogy kínos lenne, ha nem szereznénk ellenük hat pontot. Vélhetően Sevillaval fogunk ki-ki meccset játszani az csoport első helyéért. Ők sincsenek kirobbanó formában, de arra remélem már most mindenki felkészítette a kicsiny lelkét, hogy az egyik meccsen Ramos majd szépen „teljesen véletlenül” páros lábbal torkon talpalja Saka-t…

A csoportelsőség abszolút alapelvárás, jó volna ha ezt nem az utolsó meccsen/percben kéne bebiztosítani, de a lényeg hogy legyen meg. Utána már nagyban a sorsolástól függ a sorsunk, de ez még nagyon jövő zenéje.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása