Outelágazás

Az FA kupa királyai

2019. január 24. - Woolwich

Pénteken este az FA kupa két legeredményesebb csapata találkozik az Emiratesben. Ősszel már játszottunk londoni rangadó után a Manchesterrel, akkor nem sikerült megvernünk őket. Most hazai pályán az FA kupában próbálkozhat Emery, immáron Mourinho helyett Solskjær ellen.

A West Ham elleni blamát szerencsére gyorsan sikerült javítanunk és a Chelsea ellen magabiztos játékkal tartottuk otthon a 3 pontot. Sajnos a győzelem nem maradt vezéráldozat nélkül:
Bellerin ACL szakadás miatt 6-9 hónapra kiesett. Remélhetőleg MRI véletlenül sem Lichsteinerrel próbálja majd pótolni, AMN de még Jenkinson is kevésbé kockázatos megoldás lenne, mint a svájci...

Na de beszéljünk az FA kupáról is egy keveset. Az első akadályt ugye simán vettük a Blackpool ellen. Külön öröm volt látni, hogy AMN, Nketiah és Willock nem csak hogy játszott, de utóbbi pl. 2x be is talált. Ők hárman valószínűleg megint megkapják a lehetőséget a bizonyításra, de több fiatalra ne nagyon számítsunk, ugyanis az ellenfél a Man Utd lesz...

Az FA kupa 2 legeredményesebb csapata (Arsenal 13, United 12 siker) összesen már 15-ször, utoljára pedig 4 éve találkozott egymással. Akkor a 6. körben Monreal és Welbeck góljával az OT-n sikerült búcsúztatni a még van Gaal által irányított vörösöket. Jó ómen lehet, hogy abban az évben végül kupagyőzemig meneteltünk.

Ami az idei kiírást illeti, a Manchester az előző körben Mata és Lukaku góljával gond nélkül jutott át a Readingen. Akkor többnyire a mellőzött emberek játszottak, hasonlóra lehet számítani most is.

Bár azt szokták mondani, hogy a kupagyőzelemig vezető úton bárkit meg kell tudni verni, asszem abban mindenki egyetért, hogy forma alapján nem sok nehezebb ellenfél jöhetett volna a Unitednél. Novemberben már bizonyítottuk, hogy bármekkora is a szar Manchester pirosabbik felén még akkor sem tudjuk lelépni őket, ha a padlón vannak. Csak ugye azóta meg történt egy s más az OT-n...
Mourinhonak megköszönték a munkáját és caretaker managernek a szezon végéig egy ismerős (baba)arcot, Ole Gunnar Solskjært nevezték ki, akivel azóta szárnyal a csapat.

Persze tudjuk, hogy hasonló esetben sokszor már maga a változás ténye is ki tud mozdítani egy csapatot a gödörből. Na meg ha úgy nézzük semmi különlegeset nem mutatnak most sem, csak hozzák azokat a meccseket, amelyeket a csapatban rejlő potenciál alapján már a portugállal is illett volna hozni...
Ok, meg megverték a spurst a Wembleyben.
Másrészt azért ne vegyük el Solskjært érdemeit sem. Nyilván akárki nem lenne képes egy Moldétól beugorva 7 meccset nyerni zsinórban egy igencsak zaklatott mentális állapotban lévő Uniteddel.
A legfontosabb változást Joséhoz képest talán ezen a téren tudta elérni: felépítette Pogba és Rashford önbizalmát, de pl. Lindelöf is stabil kezdő nála, míg Mourinhonál hol játszot hol nem.

Persze kérdés, hogy nekik oszt e lapot a norvég pénteken?
Az biztos, hogy Fellaini nem áll Solskjær rendelkezésére, míg Shaw, Smalling és Rojo játéka kérdéses. Alexis viszont elvileg felépült, így akár pályára is léphet majd az Emiratesben. Akinek a játéka érdekes lehet még, az Eric Bailly. A napokban hozták le az angol lapok, hogy kölcsönvettük volna a szezon végéig, azonban a United nem szívesen erősített volna vele egy közvetlen ellenfelet, így nem lett semmi az üzletből.
Az elmúlt években már hozzászokhatunk, hogy bármekkora múltú is ez a sorozat vagy maga az Arsenal-MU rangadó, azért igencsak szoktak rotálni ilyenkor a managerek. Azonban reálisan nézve az FA kupa az egyetlen sorozat, ahol a MU-nak idén esélye van a végső sikerre, nem beszélve arról, hogy a győzelmi sorozatukkal járó lendületet is szeretnék fenntartani amíg csak lehet, szóval gyenge csapatra azért ne számítsunk.

Nálunk a hosszú távú sérülteken kívül - Welbeck, Holding, Bellerin - csak Mkhitaryant kell nélkülöznie MRI-nek. Pontosabban elvileg már az örmény is felépült, de a MU meccs neki valószínűleg még korai lenne.
Mondjuk a legnagyobb kérdés megint az lesz, hogy látjuk e Özilt valamilyen formában pénteken? Ugye ez nála mostnában lehet lelátó, kispad vagy elvétve kezdőcsapat is... Miután a Chelsea ellen már legalább a cserék közé odafért, én megkockáztatom, hogy most játszani is fog.

A meccset a változatosság kedvéért pénteken rendezik 20:55-ös kezdéssel. Ja és egyébként bár sokszor meccseltünk a MU-val az FA kupában, ez lesz az első alkalom, hogy az Emiratesbe látogatnak.

Várható kezdő:

Cech – Jenkinson, Mustafi, Koscielny, Monreal – AMN, Elneny, Willock – Özil, Lacazette, Nketiah.

Tipp: Arsenal 2-1 Manchester United

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása