Outelágazás

Let’s fucking win this!

2024. szeptember 15. - Zero_L

Az utóbbi két szezont látva, nem lehet más elvárásunk, mint a bajnoki cím és/vagy egy komoly trófea megszerzése.

A nyári átigazolási szezont egy Sterling kölcsönnel zártuk le. A magam részéről még mindig inkább a szkeptikusok táborát erősítem vele kapcsolatban. Hiszem, ha látom, hogy tényleg megvan benne az a hatalmas bizonyítási vágy, amit megállás nélkül kommunikál. Eduék részéről ez egy no brainer megoldás volt főleg, ha igazak a hírek, hogy fizetésének a jó nagy hányadát így is a Chelsea fogja fizetni. Szélső opciónak és esetleges Saka tehermentesítésre jó lehet, erre azért vélhetően elég hamar fény derülhet majd. Mellette volt még egy viszonylag nagyobb horderejű átigazolás is az akadémiai szinten. Erről bővebben egy facebook posztban írtam.

Szóval, összességében jött egy védő, egy középpályás és egy szélső. Komoly távozó viszont nem volt, akit a gálakezdőből pótolnunk kellene. A csatárok helyzete érdekes lehet, hogy Havertz-Jesus páros elég lesz-e, a téli átigazolási szezonig talán ki tudjuk bírni, de ha jönne egy kisebb sérülés hullám azért Arteta feje főne kit kellene betenni csatár posztra. Jelenleg az egyetlen kimondott lyukas helyünk Odegaard mögötti űr. Eddig nem sűrűn kellett a norvég kapitány nélküli játékot erőltetni, de a válogatott szünetben elég durván megsérült így egyes hírek szerint akár egy hónapot is kihagyhat (vagy rosszabb esetben hónapokat). Ez egy nagyon balszerencsés helyzet, mert konkrétan nincs emberünk Smith-Rowe és Vieira távozásával, akit be tudnánk erre a posztra rakni. Jelenleg ezerrel megy a találgatás a szurkolók között ki lenne a megfelelő erre a szerepkörre. Esetleg Sakat behozni a szélről vagy a kivételes tehetséget, de még mindig nagyon fiatal Nwanerit kénytelenek leszünk bedobni a mély vízbe?

Sajnos a sorsolás sem kedvez, mert idegenben NLD-t játszunk, hétközben megyünk Bergamoba a friss EL győzteshez utána pedig Cityhez látogatunk. Odegaard kiesésének hatását még csak megtippelni sem lehet, hisz nemigen volt rá példa az utóbbi években. Ráadásul a csapat tavalyi legnagyobb hiányossága, a minőségi helyezetek kialakítását is elsősorban a Saka-Odegaard páros kompenzálta. Ezt nagyon nehéz lesz pótolni ilyen erős ellenfelek ellen, kvázi a semmiből pár nap, hét alatt kell rá megoldást találni.

Hazai kupasorozatokat nyilván a sorsolástól függően kell komolyan venni, igazából bőven elég, ha a „B csapatot” küldjük ki. Bajnokok ligájában egyértelmű elvárás a továbbjutás. Ehhez az első 24 csapatban kell végezni, ami azért a szégyen kategória lenne, ha nem sikerülne. Az igazi elvárás az első nyolcba való kerülés, hogy ne kelljen játszani egy oda-visszavágós párharcot a 9-24- helyen tanyázókkal. A sorsolás nem tűnik erősnek, de azért vannak trükkös meccsek, mint pl a két idegenbeli olasz túra az Atalanta és olasz bajnok Inter ellen. Az otthoni PSG elleni is trükkös, mert bár ez már nem az a PSG, de vannak jó játékosok ott is, tavalyi spanyol meglepetés csapat a Girona ellen idegenbeli túra sem biztos, hogy egyszerű lesz. A nyáron velünk nagyon sokszor hírbehozott Gyökeres játékát szintén testközelből tapasztalhatjuk meg, legalább letesztelhetjük egy (remélhetőleg) elit összeállításban fellépő védelem ellen mire megy a srác. Összeségében, én a két olasz túrától tartok, a többit azért illene hozni, bár kérdés Odegaardt meddig kell helyettesíteni és ezt hogyan tudja a stáb menedzselni.

Bajnokságban nem is lehet más cél csakis a végső győzelem. Realitására azért majd térjünk vissza akkor mikor Odegaard teljesen egészségesen visszatér. Azért az jól látható, hogy a Liverpool nemigazán gyengült meg az edzőváltástól, bár Slotnak biztos lesznek nagyon kijózanító élményei az első PL-es szezonjában. Viszont a Manchester City meg sajnos most is totálisan megállíthatatlannak tűnik. Persze lehet mantrázni, hogy ötször zsinórban nagyon valószínűtlen a PL győzelem, de jelenleg tényleg csak egy előre nem látható brutális sérüléshullámban látom az egyetlen lehetőséget, amivel ezt a csapatot meg lehet állítani. Haaland felfoghatatlan tempóban termeli a gólokat, ahogy eddig, nála nincs megállás. De Bruyne tavaly a fél szezont kiülte és bajnokok lettek. Ráadásul most visszakapták Gündogan is. Nagyon nehéz rajtuk fogást találni egy 38 meccses bajnoki sorozatban. Majd talán a bíróságnak sikerül…

Egy vasat jó lenne a betenni a közösbe idén, ez már egyfajta elvárás Artetaékkal szemben. Valamilyen szinten érdekes lesz nézni ezt az Odegaard helyettesítést hogyan oldják meg, viszont ha nem találnak rá pozitív megoldás vagy csak későn az sajnos komoly kihatása lehet (elsősorban a bajnoki) szezonunkra.

 

 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása