Outelágazás

A 22-es csapdája

2019. augusztus 11. - Zero_L

A szezon, mikor nem lehet igazán önfeledten örülni?!

A nyáron jó sokan, sok helyen kifejtették már mi volt a probléma az Arsenallal az előző szezonban. Természetesen ilyenkor pro-kontra a másik tábor is megjelenik, hogy vélt vagy valós érvekkel próbálja igazát bizonyítani. Minél több ilyen vitát olvastam, annál többször fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy ezt a „kihoztuk a maximumot a keretből – mélyen tudásunk alatt teljesítettünk” ellentétet is két részre kell osztani. Úgy vélem azt senki sem vitathatja, hogy a támadó szekció az hemzsegett a tehetséges, klasszis játékosoktól. Ennek ellenére láthattuk a szezon nagyobbik részében mennyire elképzelés nélküli támadójátékunk volt és leginkább az egyéni kvalitásokon múlt, hogy nem süllyedt a védelem szintjére. Ezért szerintem az előre fele játékot illetően nem állja meg a helyét, hogy „Emery kihozta keretből, ami papíron benne volt”, bőven sokkal több volt ebben. Ezzel szemben hátul tényleg nem sok mozgástere volt az edzőnek, főleg a sérülések miatt, de azt még most is tartom, hogy ez sem lehet mentség a védelem történelmileg is kiemelkedően pocsék számaira.

Az előttünk álló szezon konkrétan semmi másról nem fog szólni, csakis arról, hogy Emery be tudja-e végre bizonyítani, képes egy nagy (költségvetésű) klubot visszavezetni az elit közelébe vagy neki ez az Európa Ligával való bohóckodás a plafon. Komoly félelem, hogy ez mégsem fog kiderülni (játék egy cseppet sem fog javulni, de sérülések kedvező alakulása miatt kis szerencsével odaérünk a BL helyre) és a vezetőség elhiszi a baszk szakembernek ő a hosszú távú megoldás edző kérdésben.

Lássuk mi történt az elmúlt pár hónapban, milyen szezon várható idén csapatunktól.

Felkészülési meccsek

Természetesen azzal kell kezdeni, hogy kihangsúlyozzuk: ezekből a meccsekből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Ennek ellenére én nem sok pozitívumot láttam a játék képét tekintve. Emlékszem, kínos volt nézni, ahogy a Fiorentina ellen semmit nem tudtunk kezdeni az olaszok teljes pályás letámadássával. Összességében, ugyan azokat a hibák lehetett felfedezni a játékunkban, mint tavaly az év nagy részében. Képtelenek voltunk huzamosabb ideig hatékony támadásvezetéseket felépíteni, helyzeteink többnyire még mindig csak a szélről bejövő labdákat jelentik, kreativitás még mindig hiányzik, nyomás alatt nagyon könnyedén szétesik a csapat passzjátéka. Sajnos ezek a hibák az utolsó felkészülési meccseken is rendszeresek voltak. Egyénekre bontva a legimpresszívebb teljesítményt egyértelműen Joe Willock nyújtotta, nem mondom, hogy beverekedte a kezdőbe magát, de az egyértelműsítette, a második csapatban fix helye van. Szintén igen jól játszott Nketiah is, akit Emery elmondása szerint harmadik számú csatárnak szán és ezt a bizalmat maximálisan kiérdemelte a fiatal angol támadó. Aztán az átigazolási időszak utolsó napján szépen kölcsön is adtuk, nyitva hagyva ezzel a backup támadó szerepét. Számomra az egyik legnagyobb csalódás Nelson játéka volt, nagyon keveset volt játékban és amikor nála volt a labda akkor sem tudott maradandót alkot az amerikai túrán. Lyon és Barcelona ellen már sokkal jobban festett, azon a meccseken már sokkal biztatóbb volt, de még nem érzem, hogy be tudná tölteni azt az űrt, amit Iwobi hagyott maga után.

Fontos megjegyezni, a felkészülési meccsek velejárója, hogy felforgatott tizeneggyel léptünk pályára, így nagyon nehéz megítélni akár egyéni akár csapat szinten a teljesítményeket, ettől függetlenül a védelem semmilyen összeállításában nem tűnt meggyőzőnek. Irtó kínos lesz a második évben nézni, hogy egy egyszerű egészpályás letámadásra még mindig csak az oldal passz - hátra passz kombinációkkal tudunk reagálni, aminek a végén vagy a kapus vagy az oldal vonal mellé szorult belső védő vakon előrebasszkodja a labdát.

Elég lesz-e ez a keret???

 

Úgy vágtunk neki a nyárnak, hogy három dolgot kellett rendbe tenni.

  • Védelmet főleg a belső védők terén erősítsük meg
  • Hozzunk szélsőt
  • Ramsey pótlását valahogy oldjuk meg

A védelemben jött egy David Luiz és ment Koscielny. Itt úgy érzem nem lehet előrelépésről beszélni. Igaz leigazoltuk még Salibat is, aki nagy reménység, de mivel kölcsönadtuk, idén semmi hasznunk nem lesz belőle, amúgy is jövőre 19 évesen bőven lesznek gondjai a PL ritmus felvételével. Visszatérve a brazil védőre, nem nagyon értem az ő ide hozatalát, öreg, lassú és Mustafihoz hasonlóan ő is hajlamos komikus(értsd arcletépős) megoldásokra. Pozitívum, hogy olcsó volt és a németalbán fölé emeli annyival, hogy képes 40-50 méteres pontos(!) labdákkal operálni. Ha már képtelenek vagyunk a földön átjátszani a feltolt védekezés generálta letámadást, Luiz képes lehet az ellenfél feltolt védelmi vonala mögé bejátszani a labdát (erre egy védőnk se volt képes), ami komoly fegyvertény lehet Aubameyang és Pepe jelenlétével a pályán. De ha még egy közepesen jó védő is lenne a brazil, az ilyen sunyi patkányok nálam alapból mínuszról indulnak. Ennél én személy szerint sokkal komolyabb erősítésre számítottam a legfontosabb hiányposztra, főleg azok után, hogy Koscielny időben jelezte nem kíván több meccset lejátszani ennél a csapatnál.

A védelem bal oldalára még leigazoltuk Tierneyt a Celtictől, aki szintén stabilizálhatja a védelmünket. A probléma az, hogy most ő is sérüléssel bajlódik így 1-2 hónapig biztos nem számíthatunk rá és utána is kérdéses milyen hamar ugorja meg a PL lécet. Ettől függetlenül, ha ez csak egy kisebb sérülés és utána nem lesz fél szezonokat partvonal mellett, akkor úgy érzem, hogy ár-érték arányt és a hiányposztokat figyelembe véve a skót védő lehet a legjobb igazolásunk az idei nyáron.

 

Középpályára egyedül csak Ceballost hoztuk kölcsönbe a Real Madridtól, akiben én szintén csak a 22-es csapdáját látom. Többször kifejtettem, nem látom azt az eshetőséget, amikor mi ebből a dealből jól jövünk ki, ha csak nem verekedi be magát pazar játékkal a kezdőbe és nem lő/készít elő sorsdöntő gólokat, amik kupához, BL indulást jelent számunkra. A srác tehetsége megkérdőjelezhetetlen, de számomra még az is kérdés melyik poszton képzeli el Emery. Irányítóban Özil sokkal többet hozzá tud tenni, hátrébb tolva amolyan box to box játékosnak meg eleinte biztos Xhaka fog kezdeni, de mögötte is olyan tehetséges fiatalok várnak a játékpercekre mint Guendouzi vagy Willock. Ha a spanyol fiút keretmélyítésre szánjuk, akkor miért nem adunk a saját nevelésű játékosoknak lehetőséget miért a királyi alakulatnak nevelgetünk játékost. Egy biztos, Emerynek bőven van opciója, hogy végre összerakjon egy működőképes középpályát. Nem mondanám, hogy a fiatalok plusz egy éve és Ceballos érkezése ellensúlyozni tudná Ramsey hozzáadott értékét, de ha azt nézzük, a walesi mennyire sérülékeny volt, talán túlságosan nem gyengültünk ezen a fronton.

 

A támadókban rejlő potenciállal eddig sem volt gond. Most Pepe személyével végre nálunk is összeállhat egy halálos hármas, ha az elefántcsontparti játékos fel tud nőni ehhez az iszonyatosan magas árcetlihez, amibe került. Nem lesz egyszerű, mert srácnak egy igen kiemelkedő éve volt, simán benne van, hogy nem lesz akkora durranás és megmarad egy Iwobi szinten, ami nem rossz de nem is az akiért 80 milliót szívesen kiadna az ember. Nála is hatalmas kérdőjel lesz a PL-ben való átállás. Legnagyobb aggodalom vele kapcsolatban, hogy terület nélkül és felállt fal ellen messze nem olyan hatékony, nekünk ezt kell az elején valahogy kompenzálni illetve később ezen a területen kell majd fejlődnie. És ha már szóba került Iwobi, számomra teljesen érthetetlen az eladása. Ahogy a kommentszekcióban (teljesen jogosan) felmerült, a szélső problémát baromira nem oldottuk meg csak kicseréltünk két embert, ergo ezen a poszton még mindig vékonyak vagyunk. Talán annyival jobb a helyzet, hogy Aubameyang-Iwobi kettős inkább a baloldalon érezte igazán jól magát, Pepe meg inkább jobbszélső, aki kényszerből tud csatárt is játszani. Szóval papíron a PAL hármas nem csak megfér egymás mellett még egymás helyét is tudják rotál a mérkőzéseken belül. Visszatérve Iwobi eladására, a legérthetetlenebb számomra ezzel kapcsolatban, hogy a szurkolók túlnyomórésze úgy beszél erről az üzletről, minta az évszázad bizniszét kötöttük volna. Harsogják a 40 milliós árát, amit lehet soha a büdös életben nem fogunk látni. Több forrás szerint jelenleg kevesebb mint 28 millióért váltunk meg tőle, ami majd bónuszokkal tovább nőhet 35-40 millióra, ha nő egyáltalán… De ha még ez a sokak által hibásan 40 milliós transzfer valós is lenne, akkor is egyszerűen számomra érthetetlen, hogy egy kimondottan hasznos, angol bajnokságban már bőven bizonyított játékosért ilyen kevés pénzt kapjunk mikor Zahákat meg Akékat áraznak be 70-80 millió fontra. Tavaly nyáron írt alá hosszútávra és csak ennyi pénzt sikerült kifacsarni belőle. Egyszerűen szégyen, amit játékos eladások terén művelünk. Arról már ne is beszéljünk, hogy semmi elfogadható magyarázat nincs miért kellett megválni Iwobitól. Mert kellett a pénz? Szaros 28 millió font? Ezt komolyan nem tudtuk volna összekaparni Elneny-Mustafi-Mkhitaryan trióból? Fájó szívvel el lehetett fogadni, hogy Wilshere-t el kellett engedni a sérülékenysége miatt, Ramseyt a fizetési struktúránk rendbetétele miatt, de Iwobi elengedése egy olyan pirula, amit nehéz lesz egy jó ideig lenyelni. Félre értés ne essék, a nigériai támadó sem volt tökéletes, az utóbbi 1-1,5 évben mintha kicsit megállt volna a fejlődésben, de az egyetlen(!) szélsőnk volt, aki egy az egy ellen is érvényesülni tudott ráadásul nála messze rosszabb, haszontalanabb játékosok vannak még a keretben. Egyszerűen nincs olyan szempont, ami ezt a transzfert elfogadhatóvá teszi a részünkről.

Csatár poszton végre valahára lecseréltük Welbecket. A nyár elején jött Martinelli, akkor úgy véltem főleg PL2-es és esetleg alsóbb ligás ellenfelek ellen kaphat pár meccset, most viszont Nketiah kölcsönadásával megüresedett a kvázi B csapat kezdő támadó posztja. Nem érzem, sem a brazil srácot sem az U18-sok korábbi sztárját John-Jules-t alkalmasnak, hogy a kupameccseken rögtön kezdők legyenek. Tartok tőle Emery a PAL-t fogja megbontani és legalább az egyikőjük folyamatosan szerepet fog kapni a kupákban.

Összegezve, elsőre nem mondanám egyértelműnek, hogy a keret erősödött volna, lehet a kezdő valamivel ütőképesebb lett viszont most van egy komolyabb szakadék legjobb tizenegy játékos között és padon ragadtak között. Sérülések megint gallyra vághatják az egész keretet, ha teszem azt most a támadó hármasból esne ki kettő (mint tavaly a védelem két egyik legfontosabb tagja), akkor iszonyatosan nagy bajban leszünk. Ha elkerülnek a sérülések... de nem fognak.

A héten csak az angol átigazolási piac zárult, így távozók még bőven elképzelhetőek. Elneny-t és Mustafit még reálisan eladhatjuk, létszámban és minőségben meg lennénk mögöttük, Mikhitariant már kevésbé, mögött már tényleg csak Nelson és Saka maradna.

Mi várható a szezonban?

Az elején sok jóra, pozitív változásra nem igen, legalábbis ami a védelmet illeti. Jelenleg úgy néz ki októberig várni kell, amíg az úgynevezett gála kezdő pályára léphet. Bellerin és Holding is körülbelül akkor térhet vissza és Tierneynek is 1-1,5 hónapot mondanak. Addig marad a tavalyi taktika, vagyis próbáljunk meg többet rúgni, mint amennyit kapunk.

A sérülésből visszatérőknek is kell majd jó pár meccs mire felveszik újra a ritmust. Az ACL sérülésből a mai orvostudománynak köszönhetően már nem olyan lehetetlen kvázi a régi formában visszatérni, azért nem árt vigyázni. Az idei Emirates kupán a hölgyek is szerepeltek, Danielle Carter szintén ACL szakadásból tért vissza és a Bayern München női csapata ellen kezdett először 2018 májusa óta, a meccs vége előtt 10 perccel egy szerelés közben ismét súlyosan megsérült.

Egyértelmű, hogy védelem fejlődést nem a ősszel kell lemérni a Sokratis-Chambers-Luiz nem igen nevezhető megnyugtatónak, így Leno bravúrjaira és egy kis faszmákra ismét hatalmas szükségünk lesz. Személy szerint én többnyire a négy védős felállást látom megfelelőnek erre a szezonra, de ehhez kelleni fog Tierney és amíg ő nem épül fel nem tartom kizártnak, hogy a három védős rendszer fog dominálni. Kolasinac és Maitlend-Niles esetében is jobb ha van mögöttük egy biztosító, besegítő ember.

A labdakihozatalok normális leoktatását már ideje volna Emerynek elkezdenie, ebben azért már az első hónapokban változást kell észlelnünk. Ehhez bőven kap segítséget a középpályán. Érdemes lesz figyelni, hogyan alakulnak Ceballos-Xhaka-Guenduozi játékpercei esetleg Willock le tud-e tenni olyan teljesítményt a kupa meccsek alatt, amivel beverekedheti magát az előbb említett hármas mellé/elé. A támadó harmadban számomra nem kérdés, hogy Özilt irányítóba kell tenni és elé berakni a PAL-t. Pepet meglátásom szerint minél többet kell játszatni(figyelve a sérülésekre természetesen), hogy minél hamarabb összeszokjon a társakkal és a PL ritmusát is felvegye. Meg amúgy sincs más, egyszerűen muszáj.

A keret menedzselésében kulcsszerepet játszhatnak a kupameccsek. Tavaly Emery az Európa Liga csoportmeccseire is felküldte a legerősebb összeállítását, úgy vélem ez idén nagyon nem férhet bele. Főleg annak tudatában, hogy padon olyan játékosok várnak a bevetésre, mint Nelson-Willock-Ceballos-Martinelli(?), akiknek folyamatosan szükségük van a masszív játékpercekre. Viszont ezeken a meccseken a védelem hogyan nézhetne ki abba bele sem merek gondolni. Mustafit nyilván játszani kell, mert értelmes, komoly téttel bíró találkozóra ember fia nem küldi fel, de kit teszünk mellé párnak? Chambersszel borzasztóan néztek ki a felkészülési meccsek alatt, Luizzal szintén életveszélyes lenne, meg vele sincs semmilyen összeszokás, Sokratis meg papíron a jelenleg legjobb belső védőnk. Ez az utolsó kijelentés azért iszonyatosan gázos így az átigazolási szezon zárását követő pár napban.

 

Bármennyire is voltak vitatható megoldások a nyáron, azért bizonyos dicséret megilleti a vezetőséget. Ha belegondolunk milyen nevekkel boronáltak össze minket (Fraser, Carrasco, Zaha, Perisic), akkor meg lehet állapítani, hogy az újonnan hozott igazolásokban bőven van potenciál és egyértelműen nem minősülnek zsákutcáknak már a szerződtetésük pillanatában. Pepe ide hozatala igazán tökös húzás volt, egy olyan amire sok szurkoló évek óta várt (egy kicsit nekem fanservice jellege is volt), aztán meglátjuk tényleg rendesen scoutolták-e a srácot és nem csak a nyári szurkolói zúgolódást akarták ezzel elnyomni.

A cél nem lehet más mint bejutni a Bajnokok Ligájába, jövő nyáron dönteni kell Emery jövőjével kapcsolatban és két szezon már bőven elegendő mintát kell jelentenie bárkinek, hogy pálcát tudjon törni a baszk edző feje felett. Unai rajtad a sor, most mutasd meg.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása