Outelágazás

Örülünk, Vincent?!?!

2020. október 15. - Zero_L


Nyári átigazolás összegző és várakozások a szezonra.

Már az elején látni lehetett, hogy ez az átigazolási időszak sem lesz egy könnyű séta a parkban, de ilyen mértékű nihilt a piacon (tisztelet a kivételnek) nagyon nem láttunk jönni. Tudtuk mik a csapat gyengeségei, amit elsősorban a középpályán kellett keresni illetve tudtuk, hogy rengeteg felesleges játékostól kellene megszabadulni. Tisztában voltunk a pénzügyi lehetőségeinkkel és azzal, hogy főleg eladásokból kell majd finanszírozni a vásárlásainkat.

Lássuk mit sikerült alkotni a piacon

Kezdjük rögtön a negatívumokkal. A Covid miatt totálisan befagyott a piac, ami nem elsősorban a legmagasabb szinten jelentkezett, hanem inkább a közép és alsóbb kategóriákban. Érdemes például megnézni mennyit változott egy év alatt a spanyol vagy német liga csapatainak összes költése a nyári átigazolási időszakban. Ennek következében a sok számunkra használhatatlan játékos mind a nyakunkon maradt. A szomorú az egészben, hogy még kölcsönbe sem tudtuk őket elnyomni, legalább a fizetésüket ne kelljen állni. Voltak híresztelések Kolasinac vagy Sokratis eladásáról/kölcsönadásáról, de egyikből sem lett semmi. Egyedül Guendouzi lett kölcsönadva a Hertha Berlin csapatának, akinek láthatólag semmi esélye nem volt, hogy pályára lépjen ebben a szezonban. Vele kapcsolatban csak abban reménykedünk, hogy nagy szezont fog futni a német fővárosban és jövő nyáron kicsit talán jobb anyagi helyzetben lévő klubok hajlandóságot mutatnak a leigazolására. Sajnos addigra csak egy év lesz a szerződéséből, szóval nem várhatunk túl sok pénzt az eladásából, ha egyáltalán sikerül.

És akkor beszélni kell a hatalmas elefántról a szobában. Sajnos úgy néz ki, hogy folytatódik Özil kálváriája és még legalább fél évig úgy lesz a klub legjobban kereső játékosa, hogy szolgálataira csak az edzőpályán számítunk. Most már hivatalos, hogy az Európa Liga csoportkörére leadott nevezési listán nem szerepel és pár héten belül talán bekövetkezik, hogy a Premier Liga nevezési listáján sem lesz raja, mert ökörség lenne a 17 non-home grown játékos közé nevezni egy olyan valakit, akiről mindenki tudja, hogy esélytelen a pályára lépése. Ezzel kapcsolatban meg kell említeni a tulajok döntését miszerint bevétel kiesést létszámcsökkentéssel kompenzálják, aminek olyan pénzügyileg jelentéktelen alkalmazottak is a kárát látják, mint például a klub hivatalos mascotja. Valahol meg lehet érteni, hogy húztak egy határt és ha ebbe beletartozik a 72 éves öreg szotyi árus néni, akkor mivel szurkolók nélkül totálisan feleslegesen fizetnék ezért sajnos ő is beletartozik csökkentésbe. Kivételeket meg mindig lehetne találni, aztán a végén oda jutunk, hogy a megtakarítás 50%-t elvinnék a kivételek. Szóval, ez a része talán még magyarázható is lenne, csak sajnos az összkép nagyon visszás. Ha teszem azt egy porcelánboltban szépen kitakarítasz, megpucolod a kirakott portékádat és az ablakokat is kifényesíted, de bent hagysz egy bitang nagy elefántot (ha már az analógiánál maradunk) az nagyon rosszul veszi ki magát és talán semmisé teszi a többi erőfeszítésedet. Nem látunk bele a mindennapokban, így persze könnyen okoskodunk. Lehet nincs is jó döntés ebben a helyzetben. Özil „meg akarja mutatni, hogy helye van a keretben” értsd ragaszkodik a szerződésben megállapodott összeghez (főleg ha az állítólagos pályára lépési bónuszoktól emiatt elesik), akkor mit tud tenni a klub? Olyan pletykákat is lehetett olvasni, hogy inkább kifizetnénk a hátralévő egy év fizetését, csak legyen végre vége az egésznek. Azért valahol az is szomorú, hogy Özilben sincs annyi, hogy inkább bevállaljon egy kisebb arcvesztést és elmenjen oda ahol sokkal több játékpercet kap (lsd Bale esete). Egyszerűen csak siralmas, hogy ilyen véget ér ez a történet.

A kevés eladás/kölcsönadás következében most úgy futunk neki ennek a szezonnak, hogy konkrétan 8(!) belső védőnk van a keretben. Saliba-t a hírek szerint leginkább csak edzés videókon fogjuk látni, ennek ellenére így is maradni fog hét középső védő, közülük szintén lesz jó pár, aki csak azért fog fizetést kapni, hogy edzésre járjon. Sokratis lesz az egyik ilyen, aki szintén nem került be az EL keretbe és vélhetően a bajnokságra sem fogják nevezni. Az ő fizetését is teljesen feleslegesen utalgatja majd a klub, ha már a költségek visszaszorítása ügye... De lehetne még sorolni jó párat a keretből, akiktől nem sikerült megszabadulni a nyáron, pedig túl sok hozzáadott értékük nem lesz a szezonban.

3 hónap múlva itt a téli átigazolási időszak, de túl sok pénze akkor sem lesz a csapatoknak, szóval arról szinte már lemondhatunk, hogy a 2021-ben lejáró Mustafi-Sokratis-Özil hármasból pénzt lássunk.

Még meg lehetne említeni, hogy a kreatív középpályás posztra nem jött új igazolás. Persze, visszajött Ceballos és jött Willian is. De előbbit kevésbé érzem megfelelőnek egy kvázi irányító vagy box to box középpályásnak, a brazil szerzeményünk meg az előzetes híresztelésekkel ellentétben inkább tűnik egy szélső opció bővítésnek, mintsem olyannak, aki komoly gyógyírt ad majd kreativitás hiányára. Szóval leginkább ilyen öszvér megoldásokat kell kitalálnunk a támadásaink minőségének javítására. Az igazolás elmaradását a jelenlegi helyzetünkben, azért túlságosan nem lehet felróni a vezetésnek, mert úgy tűnik ahhoz is vért kellett pisálniuk, hogy elmondhassuk erősebb kerettel futunk neki ennek a szezonnak, mint amivel a tavalyit befejeztük

És akkor a pozitívumokról is essen szó, mert szerencsére abból is akadt.

Először is jól döntött a vezetőség, mikor nem hagyta ki a lehetőséget, hogy Martínezből pénzt csináljunk. Jelenlegi helyzetünkben hatalmas hülyeség lett volna két legit PL kapust versenyeztetni és bár ez a bónuszokkal max 20 millió fontos vételárat én még mindig kicsit keveslem, a mostani covidos piacon talán elfogadható. A két kapus közül a biztosabbra esett a választás és bár Leno nem világklasszis, sokan elfeledkeznek arról, hogy az első két évében ott volt mindig a szezon top3 legjobb játékosa között. Martíneznek meg bár voltak kiváló mérkőzései a német kapus sérülése után, bőven voltak hibái is (csak azokból ügye nem kaptunk gólt). Egyszerűen nem kockáztathattuk meg, hogy az Arteta éra következő lépcsőjeként olyan probléma merüljön fel, amit már megoldottunk. Lenoval nem merülhet fel a kapuskérdés, ezt biztosan tudjuk.

Bár szép történet lett volna, ha 10 év szenvedés után Emi végre ennél a klubnál révbe érhet, de úgy érzem jelenlegi helyzetben mindkét félnek a váltás volt az ideális. Az argentin helyére jött Rúnarsson, akiről nem tudunk semmit, de 1,8 millió fontba került, szóval ha mégse ütné meg még csak a backup szintet sem, akkor sem vesztünk rajta sokat.

Jött még Gabriel is, ami elsőre érthetetlennek tűnhet tavalyi Saliba és Mari téli kölcsön majd nyáron végleges megvásárlása után, de az eddig lejátszott meccseken bizonyított a srác. Persze, sok kérdőjel van körülöttük, de jövőre egy (remélhetőleg fejlődő) Saliba, Gabriel, Mari + Holding és/vagy Chambers belső védősor sokkal jobban hangzik a Luiz+Mustafi+Sokratis hármasnál. A belső védőink most már adottak, ebből kell főznie Artetanak, mert azzal nem számolhat, hogy a Cityhez hasonlóan majd minden évben veszünk egy drága védőt.

Willian korábban már meg lett említve, hogy kérdéses a szerepe illetve, amit a pályán látunk az nem tükrözi a leigazolásakor elhangzott értesüléseket. Egyébként azért olyan nagy csodát nem kell tőle várni, lesznek gyengébb és jobb meccsei. Egy PL proven játékos, aki segíthet a kreativitási nihilben, de azt ne várjuk tőle, hogy egy személyben meg is oldja. Egy jó squad player lehet, aki sokoldalúsága miatt variálási opciót kínálhat Artetanak. Érkezése leginkább Nelson játékperceinek okozhat a legtöbb kárt, akit így egyértelműen csakis kupa meccseken láthatunk a bajnokikon maximum akkor ha beüt a dögvész. Rövid távon ez segíthet a csapatnak, hisz Nelson kicsit megállt a fejlődésben, hosszabb távon meg meglátjuk ez a helyzet (vagy egy esetleg téli kölcsön?) mit hoz ki a fiatal angol játékosból.

Természetesen a fű alatt még nagyon sok fiatal tehetséget is bekebelezett a klub, akikből nyilván vagy lesz valaki vagy nem, de fontos az utánpótlásról is gondoskodni. Ezt a lépést nyilván az is indokolta, hogy a PL2-ben 4 meccs után szégyenletes egy pontot tudtunk eddig összekaparni mínusz ötös gólkülönbség mutatóval.

Végére hagytam a nyár nagy meglepetését, Partey megszerzését. Nagyon érdekesen alakult az egész történt és nem is igazán ismerjük a teljes igazságot. Egy biztos, Aouart megvehettük volna, ha nagyon akarjuk, hisz Partey drágább volt és a kivásárlási árát is egy összegbe kellett letenni, míg a francia támadó középpályásért kért összeget ráértünk volna 2-3 év alatt kicsengetni. Nem tudom mennyi realitása van, de úgy néz ki mikor sem a Lyon sem az Atlético Madrid nem volt hajlandó alkudozni a vételáron (még Torreira érezésével sem), hanem mindketten kötötték az ebet a karóhoz (ehhez abszolút meg van a joguk természetesen), akkor válaszul mi is kitettük a tökünket az asztalra és kihasználtuk ezt a nevetséges rendszert, amit Spanyolországban kivásárlási záradéknak neveznek. Ehhez természetesen kellettek a tulajok is, mert a hírek szerint ők finanszírozták ezt az összeget. Vélhetően csak megelőlegezték ezt a pénzt, nem hiszem hogy Abramovics-féle hitelről lenne szó, de nagyon fontos kiemelni a tulajok közbenjárását. Eddig sem lehetett azzal vádolni a Kroenke családot, hogy talicskával lapátolnák ki a klub által megtermelt vagyont, inkább sokan a látszólagos nemtörődömségüket vetették a szemükre. A megtermelt pénzt eddig is a klub rendelkezésére bocsájtották, leginkább ennek az erőforrásnak a felhasználásával voltak komoly gondjaink. Most ez a saját zsebből kifizetés (ha csak előfinanszírozásról is van szó) és Sanllehi piszkos ügyei miatti kirúgása nekem mind pozitív jelek a jövőre nézve. Persze, jó lenne ha olyan tulajunk lenne, akinek első számú szívügye az Arsenal, de ha ez nem lehetséges akkor én megelégszem olyannal is aki „csak” minden lehetőséget, eszközt megad a szakvezetésnek a jobb eredmények eléréséhez. A minden természetesen még abszolút nem adott és vannak nagyon furcsa döntések a klub háza táján (scoutok kirúgása, költségcsökkentés mikéntje), de észre kell venni és el kell ismerni, amikor pozitív hozadékuk van. Jó lenne ebből minél többet és után már senki le sem fogja szarni, hogy hányszor tolják ki a képüket az Emiratesbe.

A címben feltett kérdésre pedig a válaszom az, hogy örülünk. Nálam legalábbis inkább félig tele van a pohár (leginkább Partey megszerzése miatt), azzal a tudattal, hogy azért lehetett volna több vizet is önteni bele.

 

Elvárások a szezonra:

 hwg2021.png

Egy ilyen átigazolási szezonnal a hátunk mögött nemigen lehet kijelenti, hogy hatalmasat léptünk előre a riválisainkkal szemben (papíron!). Viszont a tavalyi nyolcadik helyben bőven benne volt Emery balfaszsága, így hatalmasnak tűnő szakadék, azért kiegyensúlyozott teljesítménnyel véleményem szerint könnyen áthidalható.

Kapus kérdés nincs, Leno mellett letettük a voksunkat. Igen, vannak hiányosságai ezeket jó volna, ha sikerülne fejleszteni, de alapjában véve így is a bajnokság egyik legjobbja.

A védelem összeállítása még mindig kérdéses, főleg azért mert még nem látjuk, hogy 5 védővel vagy 4 védővel állunk majd fel. Amennyire Gabriel hatalmas pozitív meglepetés, sajnos Saliba akkora csalódás, utóbbira 3 hónap PL2 és kemény edzések várnak aztán télen talán ismét kölcsön lehet adni a francia bajnokságba. Nem indul túl jól a kezdése nálunk, de butaság lenne már most leírni. Van elég belső védőnk, amúgy is ki kell találni mi legyen Holdinggal és Chambersszel hosszútávon, van e jövőjük nálunk, így nekik is kelleni fog a játékperc, plusz Mariból is nagyon keveset láttunk. Nem néz ki jól, hogy egy játékost az első két évében kölcsön kell adnunk, de most ezen a poszton abszolút belefér.

Középpályára megjött Partey, aki reményeink szerint stabilitást fog tudni hozni a csapatba főleg védekezésben és ennek segítségével, átállhatunk egy 4 védős játékra, amivel talán kicsit több kreativitást lehet hozni a támadó harmadba. Az igazi kérdés a hogyan és kivel kérdésköre. Willian vagy Ceballos fog előrébb közelebb a kapuhoz játszani, esetleg valaki más (Saka?) vagy maradunk a mostani felállásnál? Partey nem az a kimondott klasszikus védekező középpályás, mégis jobbak a védekező mutatói bármelyik jelenlegi középpályásunknál, Simeone alatt kitanulta ezt a szakmát piszkosul. Szóval, ha egy upgradelt Xhaka-t kapunk, akkor svájcival nemigen fog tudni együtt játszani vagy kérdéses milyen lesz a kémia közöttük és akkor az eddig Arteta alatt fix kezdőnek, kulcsjátékosnak számító egykori csapatkapitány könnyen a padon találhatja magát. Aztán lehet az lesz a megoldás, hogy rangadókon Xhaka-Partey középpályával állunk ki, ahol mi szeretnénk dominálni ott meg elég lesz ghánai egyedül. Erre lehet azonnal választ kapunk mert a szünet után jönni fognak futószalagon a rangadók a bajnokságban. Meg kell találni az ideális párját Parteynak, ami vélhetően nem fog egyik pillanatról a másikra menni, szóval azért ne várjunk azonnali pálfordulást a játékunkban.

A középpályán így inkább a mennyiségre vagyunk meg mint minőségre, ezért én például Elnenyt árúba bocsájtanám a télen, kérdés lesz-e érte kereslet. Nincs különösebb bajom az egyiptomival, csak egy teljesen átlagos, se íze se bűze játékos. Az ő játékperceit simán megkaphatná Willock vagy Maitland-Niles, egyébként is ha huzamosabb ideig Elneny játékára vagyunk rákényszerülve, akkor már úgy is mindegy.

Támadóknál meg nincs változás, mindenki hadra fogható csak ezt a jelenlegi támadójátékot kéne kicsit magasabb fokozatba kapcsolni, mint ahogy láttuk a Sheffield elleni második félidő elején. Ebben szintén Partey is segítségére lehet a csapatnak, hisz bőven lehet ő az összekötő kapocs a védelem és a támadók között, de ettől még a támadó harmadban nem fog váratlant húzni, vélhetően nem lesz ő egy Ramsey 2.0.

A keretünk nyilván nem bajnok esélyes és papíron nem olyan erős mint például a nyáron felkokszozott Chelsea-é, de összetételben úgy érzem egy jó elegyet képez a fiatal feltörekvő tehetségek és a rutinos karrierjük csúcsán lévő játékosok. Vannak bizonyos posztok ahol egy-egy sérülés komoly fejfájást tudna okozni, de ettől függetlenül ezzel a kerettel Artetától már elvárható egyfajta fejlődés az év végére.

Sajnos kicsit Partey köré is kezd a megváltó kultusz kiépülni (ezt saját magamon is észreveszem), mert sokoldalúan hozzá tud segíteni a játékunkhoz, viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy Artetaéknak is bőven lesz dolguk mire szintet lépünk. Megint a Sheffield elleni második félidőt tudom felhozni, ahol látszott, hogy a középpályások (tizenhatoson belüli) felfutásával tudtuk megbontani a védelmet. Ezeket kellene gyakrabban, már az első félidőben is erőltetni és nem csak akkor mikor megbizonyosodtunk, gyengébb ellenfelünk nem akarja a meleg szart is kiverni belőlünk. Talán Partey lehet az a hiányzó láncszem, aki kicsit bátrabb, támadóbb(?) felfogásra ösztönzi Artetat és a stábot.

(Csak egy apró megjegyzés legutóbb Xhaka szerződtetésénél voltam ennyire magabiztos egy igazolásnál, hogy nem lesz mellényúlás, mert végre egy „vezér alkat”, aki „jó védekezésben” és „tud hátulról osztogatni” stb, hát láttuk mi lett belőle…)

Teljesítményben mire lehet ez elég?

Örök optimistaként azt várom, hogy ha nem lesz komoly sérültünk (értem ez alatt Leno-Aubameyang-Partey hármast, de lehet Tierney-t is ide kéne venni) és az új sztárigazolásunk tényleg azt a pluszt hozzá tudja tenni, amit most a nulladik kilométernél belelátunk, akkor meg kéne csípni az egyik BL helyet. Még nagyon az elején vagyunk, de egyik csapat sem tűnik magabiztosnak. Természetesen a tavalyi két első majd össze fog állni, hisz fejlődési szinten a többiek előtt vannak, de a közvetlen riválisokban nem látom az átütő erőt. Chelsea jó neveket hozott, de én szkeptikus vagyok Lampard fog-e tudni annyit fejlődni taktikailag, hogy a papíron BL erős keretet magabiztosan bekormányozza a harmadik helyre. Lehet elég lesz csak az egyénekre építenie és a Kepa->Mendy csere önmagában meghozza nekik az ehhez kellő pontmennyiséget. Manchester United-et addig nem lehet komolyan venni, amíg egy kókler van a padján. A Sp*rs Józsival a fedélzeten meg egy időzített bomba és akkor ott vannak középcsapatok, mint a kiválóan rajtoló Everton vagy a mindig veszélyes, masszív Leicester. Előbbit nagyon nem tudom elhinni, Ancelotti annyi helyen bukott már meg rövid időn belül. Nem tudom elképzelni, hogy ebben a tempóban végigvigyék az egész évet. Rodgersék meg tavaly is bebizonyították, hogy csak egy fél évre tudják összekapni magukat. Kicsit erősebb lett a keretük, de szerintem nem annyival, hogy ez elég legyen az első négybe kerülésért.

Szóval, nem látom miért ne lehetne odaérni a BL helyek egyikére, főleg ha tavalyhoz hasonlóan megint összesűrűsödik a mezőny a 3-8. hely között. Kupákban játszanak a fiatalok és a B csapat, ameddig bírják, aztán 3-4 hónap után vissza lehet térni, mennyi realitása van az első négybe kerülni vagy tavasszal megint „csak” a kupákért szállunk versenybe.

A vezetőség komoly bizalmat mutatott a jelenlegi stáb iránt, most rajtuk a sor, hogy bizonyítsanak. Arteta személyében látom az x-faktort, amivel versenyelőnyre tehetünk szert a riválisainkkal szemben, jó volna ha sérülések nem szólnának közbe, hogy ne megint egy „mi lett volna, ha” felütéssel kezdjük az év végi összegző posztot.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása