Outelágazás

Első komolyabb erőpróba

2018. szeptember 29. - Zero_L

A strigulákat szépen húzogatjuk, de semmi több.

Az utóbbi két mérkőzésünkről túl sok mindent nem lehet elmondani, a ligakupában egy viszonylag erős kezdővel (Monrealnak már berendeltük a vastüdőt decemberre?) tulajdonképpen a tehetség különbséget kihasználva jutottunk tovább, az Everton ellen meg két klasszisunk teljesítményével sikerült bezsebelni a három pontot. Az utóbbi végeredménye egy percig se tévesszen meg senkit, hisz az első félidőben, ha egy kicsit koncentráltabb az ellenfél, akkor minimum rúgnak két gólt. Bár sokszor volt ekézve, most maximálisan jár az elismerés Petr Cech-nek. Bravúrokat mutatott be az egész meccsen és kvázi egy emberként akadályozta meg, hogy az ellenfél elhiggye lehet bármi keresnivalója a mérkőzésen.

A támadójátékunk a megszokottnál is gyengébb volt, egyszerűen pocsék volt. A 0,19-es első félidei xG mutató azt hiszem önmagáért beszél. A második félidőben Lacazette abszolút klasszis gólja is a semmiből jött. Pár percre rá szereztünk egy méteres lesről gólt, így viszonylag nyugodtabban lehetett menedzselni a mérkőzést, viszont ha nincs ez az ajándék, akkor nem biztos, hogy ez a „bitangerős” védelem kibírta volna a nyomást.

A támadó játékunk gordiuszi csomója, azon alapszik megtaláljuk-e Ramsey és Özil ideális szerepét, pozícióját ebben az új rendszerben. Bár kulcspasszok számában a walesi nem teljesít rosszul, minőségben ezek nem túl kiemelkedőek.

Özilt meg teljesen rosszul használjuk, ő egy labdaigényes irányító, igenis többször be kell vonni a játékba. Számomra kicsit furcsa, hogy két hónap (+nyári felkészülés) után sincs normális megoldás a klub „franchise játékosának” megfelelő játszatására.

Statisztikái idén nagyon visszaestek:

 

A klub úgy néz ki, ezt a csomó átvágását Ramsey eladásával akarja megoldani. Bár az még nagyon a jövője zenéje mennyire okos húzás ez, azt viszont nem értem sokan miért húznak párhuzamot a tavalyi Sanchez-Özil kontraktus mizériával. A hosszabbításról elvileg(!) már megszületett a megállapodás, a feltételekben megegyezett a két fél, csak most a klub valamilyen ok miatt visszalépett. Nem lehet arról beszélni, hogy Ramsey (és/vagy ügynöke) több pénzt akart (lsd tavalyi esetek) esetleg a fizetését nem engedhettük meg magunknak. Egyszegyűen a klub, reméljük megalapozott szakmai érvek miatt úgy döntött, hogy jobban járunk, ha a már így is telített középpálya helyett (szintén) reméljük a védelembe, esetleg a szélen erősíti a keretet. Természetesen ennek a döntésnek a megítélését az is befolyásolni fogja, Ramsey hova kerül és mennyiért. Annyi pozitívuma van a kiszivárogtatásnak, hogy a sajtó (és a szurkolók) az idény hátralévő részén nem fognak azon remegni, mi lesz a walesi sorsa.

Nem mondom, hogy maximálisan egyetértek a döntéssel. De legalább döntés született, aminek a következményéért talán valaki majd tartja a hátát is, legyen ez az edző vagy egy felsőbb vezető. Ettől a probléma még idén (vagy januárig) adott, kezdeni kell vele valamit. Jelenleg más értelmes megoldást nem látok, mint felváltva játszatni őket, mert a mostani helyzet tarthatatlan.

Ennek a jelét akár már ma a Watford ellen is megtapasztalhatjuk. Míg az Everton egy döcögő formában lévő minőségi csapat volt, addig Deeneyék pont ennek az ellenkezője. Mai ellenfelünk villámrajttal kezdte a bajnokságot, zsinórban négy győzelemmel köztük a Sp*rs otthoni legyőzésével. A válogatott szünet után számomra kicsit túl simán kikaptak szintén hazai környezetben a Manchester Unitedtől, majd a Fulham elleni idegenbeli ikszel folytatták. Hét közben a ligakupában tizenegyesekkel estek ki, a kulcsjátékosaikat pihentetve. A megszokott kezdőjükből csak Cabasele-vel nem kell számolni, aki ezen a meccsen kiállítatta magát. A Watfordtól a szokásos agresszív játékot várhatjuk, az utolsó két bajnokijuk nem sikerült túl fényesre, de a két rangadónk után ők lesznek a legjobb formában lévő ellenfeleink.

Részünkről semmi változás nincs, talán az jó hír, hogy Sokratis kezdhet, bár Holding sem volt rossz az utóbbi két meccsen az ő párosukat például én szívesebben nézném. A hátsó alakulatnak nagyon fel kell kötnie a gatyáját, mert ma nem csak a védekezésben kell hibátlanul teljesíteni. Jó esély van rá, hogy a támadásépítésünk minősége ezen a meccsen beárazásra kerül.

Most, hogy talán-talán Torreira biztos kezdővé vált és a kapus fronton sem várható semmi változtatás, a legnagyobb kérdés Özil-Ramsey párosával kapcsolatban merülnek fel. Nézzük tovább ezt a szenvedést, amit ők ketten és a komplett támadójátékunk művel vagy a kiszivárogtatás után lesz személyi változás a kezdőben? Ha Mkhitaryanból nem vett ki sokat a hétközi 75 perc játék, akkor én őt kezdetném a jobb szélen, Özilt meg végre betenném középre, ahol a helye van.

 

 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása