Outelágazás

NLD vol.3

2019. március 02. - Zero_L

Indul a brutál március.

Szerdán érvényesíteni tudtuk a papírformát, ráadásul meggyőző, kimondottan magabiztos játékot bemutatva. Erre is nagyon kevés példa volt az utolsó hónapokban. Meg kell említeni az ellenfél kimondottan naiv hozzáállását a mérkőzéshez és néha teljesen értelmetlen védelmi hibáit. A meccs nagy részében kieső csapatokat megszégyenítő helyezkedést mutattak be a Bourrnemouth védők. Jó példa erre az első gól, ahol teljesen diszfunkcionálisan működött a hátsó négyes soruk. Lehetne még említeni Aubameyang gólját is, ahol a két védő között 10-15 méteres távolság volt, közöttük a gaboni teljesen üresen kaphatta a labdát. Az már csak hab volt a tortán, hogy sem a kezdősebességéről sem a gyorsaságáról híres Mkhitaryan kis túlzással zavartalanul tudta felhozni a labdát a saját tizenhatosától szinte a félpálya vonaláig. Sajnos ezt a meccset sem sikerült hátul lehozni orbitálisan nagy hiba nélkül. Guendouzi hülyeséget csinált, ami egy 19 éves suhanc játékában sajnos benne van, de ne tegyünk úgy hogy ha pl Xhaka van ebben a helyzetben akkor ne lett volna hasonló a végkimenettel. Ezeket egyszerűen képtelenek vagyunk levetkőzni. Szerencsénkre ez most nem osztott vagy szorzott, ezen kívül nagyon kevés komoly lehetősége volt Howe fiainak, ahol meg kellett ott Leno magabiztosan hárított.

Hétvégén nekikezdünk a nehéz márciusnak, amit mi mással is kezdhetnénk, mint egy jó kis NLD-vel. A Sp*rs elég furcsa hullámvasútra ült fel az utóbbi hónapban. Január középen kiesett Harry Kane, akkor mindenki azt jósolta, hogy ez egy kisebb visszaesést eredményezhet náluk, aztán néhol komoly szerencsének is köszönhetően az utolsó percekben mégis be tudták húzni a bajnoki meccseiket, a BL-ben meg teljesen meggyőző játékkal tiporták el a német bajnokság éllovasát. Halkan fel-felhangoztak a „dark horse title contender” jelzők, visszatért a sérüléséből Kane és az utóbbi két meccsüket elvesztették. Szóval mondhatnánk, hogy a két könnyed otthoni mérkőzésünknek hála kedvezőbb előjelekkel várhatjuk a mai meccset, viszont az idegenbeli formánk ha nem is annyira minősíthetetlenül okádék mint tavaly (már most két ponttal többet szereztünk és van hátra még hat mérkőzés), de messze elmarad a riválisainkétól.

Sajnos ezek a számok most nem hazudnak, sőt a jó helyzetkihasználásunk leginkább az idegenbeli meccsek pontjait tornázza fel. Tulajdonképpen vendégként nem vagyunk több mint egy Wolverhampton, ezért nem meglepő, hogy a rangadókon egy nyamvadt pontot sikerült összehozni. Mint oly sokszor az elmúlt jó pár évben, most is elő kell venni a bajnokságban idegenbeli rangadókon mutatott teljesítményünket. És igen, még mindig az a bizonyos 2015(!!!!) januári City elleni 0-2 az utolsó olyan találkozó, ahol meg tudtuk szerezni a három pontot. HUSZONEGY mérkőzés NULLA győzelem. Ez szégyen és gyalázat. A szezon utolsó lehetősége, hogy ez a sorozat végre valahára megszakadjon.

Mivel tisztában vagyunk, hogy Lacazette nem játszhat a Rennes ellen eltiltása miatt és szerdán sem kezdett, így egyértelműsíthető a kezdő státusza. Az igazi kérdés, köré hogyan építi fel Emery a támadósort. Iwobi szintén nem kezdett hét közben, így valószínűsíthető, hogy most kezdeni fog. Ramsey abszolút nem játszott, szerintem indokolt lenne, ha a Wembleyben vele futna ki a pályára a csapat, és akkor fel lehetne pakolni a két csapat legutóbbi bajnoki összecsapásának második félidejében látott tizenegyet, amelyik három gólt rámolt be a csirkék kapujába, igaz ott Iwobi helyett Aubameyang játszott. A középpályán nem lehet kérdés, jelenleg ellenféltől függetlenül a legtöbb esélyünk a Xhaka-Torreira kettőssel van. Védelemben csak a sérülések miatt lehet kérdőjel, elvileg mindenki teljes értékű edzésmunkát végzett, így akár mind a három belső védőnk játszhatna, az egyetlen kérdés Jenkinson megelőzte-e Lichtsteinert a rangsorban vagy sem. Visszatérve a támadókhoz, személy szerint nagyon nem szeretném látni elől az Iwobi-Lacazette-Aubemayang hármas egyszerre, főleg nem 5 védős rendszerben, mert ez már többször bebizonyosodott mennyire ötlettelen játékhoz tud vezetni. Egy esetben lehetne ez remek húzás, ha Pochettino csapata kemény pressinget alkalmazna és mi ahelyett, hogy ezt a földön próbálnánk meg átjátszani szépen fel rugdosnánk a labdát Lacazettere, ő azt megtartaná és az üres területekbe befutó két gyors támadótársa valamelyikét megjátszaná. Viszont erre nem láttunk kísérletet Emery részéről vagy legalábbis nekem inkább azok forradalmi nagy húzások maradtak meg mikor Aubameyangra baszkodtuk fel a labdákat teljesen feleslegesen. Mkhitaryant semmiféleképpen nem kezdetném, lehet mondani, hogy jó formában van, de az utóbbi 22 napból ez lenne a 6. kezdő meccse, azért ez már kicsit sok lenne, főleg hogy a mérkőzés intenzitását vizsgálva ez a mai egy teljesen másik polcon lesz mint az előző öt.

Emery kezdőjéből sok minden ki fog derülni és most nem csak arra gondolok, hogy mit várhatunk a mérkőzéstől. Kaphatunk egy reality checket a baszk edzőről, hogy az utóbbi két mérkőzésen látottak a fejlődés jelei voltak vagy egyszerűen csak a körülmények (hazai pálya, gyenge ellenfél) miatt sikerült egy könnyedebb játékkal előrukkolni. Ramsey és Özil padon hagyásával visszatérne a beszari Emery, aki csak a második félidőre játszik (=éljük túl valahogy az elsőt), ha a német kezdene az úgy gondolom a ló túl oldala lenne, a walesivel(+Torreiraval, Xhakaval) találhatná meg az arany középutat.

És hogy a rangadó jellegén kívül miért fontos ez a mérkőzés (és majd a jövő hétvégi)?

Itt látható a TOP6 hátralévő sorsolása aszerint, hogy ellenfeleik hazai és idegenbeli pont/meccs átlaga mekkora a mostani szezonban.

pl_sorsolag_erosseg.png

via

Könnyen kiszámolható, hogy ha jól sikerül zárni ezt a két rangadót, akkor messze a miénk lesz a legkedvezőbb sorsolás a top4ért harcoló csapatok közül. Természetesen ehhez az kéne, hogy a korábban említett rossz idegenbeli formát levetkőzze a csapat a szezon végére, amit elősegíthet a bent maradásukat már bebiztosított középcsapatok áprilisi-májusi lazsálása. Tavaly annyira szarok voltunk, hogy még ennek ellenére sem sikerült győzni, ezért lehet ilyen csodás dolgokat előkotorászni:

Ha tippelnem kéne, akkor ma inkább a biztonsági verzió fog megvalósulni és úgy számol Emery, ha a két fontos rangadó valamelyikét meg kell nyerni, akkor inkább majd a következő hétvégi United ellenire kell tartogatni a bátrabb játékot, ma meg megelégszik az egy ponttal. Egy biztos, két vereség nagyon nem férhet bele a BL hely megszerzésébe.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása