Outelágazás

El Sackico

2019. szeptember 30. - aballa

Roy Keane és Patrick Vieira. Martin Keown és Ruud van Nistelrooy. Sir Alex és a pizza. Wiltord bajnoki címet érő gólja az Old Traffordon. Mily daliás idők voltak azok... na, akkor ha jót akarunk magunknak, akkor a kiválóság és dicsőség emlékképeit minél gyorsabban töröljük ki tudatunkból, mert ma este nem csúcsrangadó lesz az Álmok Színházában. Üdv mindenkinek az El Sackicon! 

Bármily eltérő pályán is mozogtunk az utóbbi években, van valami furcsa párhuzam abban, hogy 2019-re mennyire hasonlóan nyomorúságos helyzetbe lavírozta magát a két klub:

  • BL szintű fizetések, EL szintű keret.
  • Borzalmas, sportszakmai kérdésekre fittyet hányó jenkik a tulajdonosi lapon.
  • Nemcsak eredménytelen, de ötlettelen, kilátástalan és élvezhetetlen játék a pályán.
  • Kaotikus szervezeti struktúra, hosszú távú koncepció hiánya.
  • A sikerre motiváltság hazugságának eladása a jobb sorsa érdemes szurkolóknak.
  • Viszonylagos elégedettség a pénzügyi jelentéseknél.

A meccs kardinális eldöntendő kérését a Kün Karam nevű Twitter felhasználó (civilben csalás elemző) tette fel:

Szóval a mindent elsöprő erő fog találkozni az áttörhetetlen akadállyal.  A nagy kérdés, melyik fog a másik fölé kerekedni. Mazochistább hajlamú szurkolók álló nap versenyezhetnének, hogy melyikünk csapata tud brutálisabb horrorstatisztikákat felmutatni.

  • Még a ligautolsó is 31-et lő a kapunkra!
  • Na jó, de mi meg 20 meccsen összesen 18 gólt szereztünk.
  • Özilnek percenként úgy 20 ezer fontot fizetünk.
  • Mi meg Csáncsinak hetente 220-at, csak azért, hogy ne legyen itt.

Az Unitednél a Józsi vérbe elhajtása és a klublegenda Solskjær kinevezését követő eufórikus néhány hónap után, amelynek csúcspontja a párizsi faszmák továbbjutás volt (P17 W14 D2 L1), rendesen beütött a nihil. A PSG meccs után a törlesztés rögtön megkezdődött. Márciusban az Emiratesbe úgy érkeztek, hogy néhány hete ejtettek ki minket ugyanitt az FA kupában, és még a tőlünk eloldalgó korcsuk még is összepiszkította a pázsitunk. Tulajdonképpen még jobban is játszottak, de ezúttal Fortuna eszközének a rosszabb végére kerültek és kaptak ki 2-0-ra. Ezt követően nem volt megállás a lejtőn, azóta elképesztően siralmas a mérlegük (P20 W5 D5 L10), egy gólnál többet pedig összesen három alkalommal bírtak bekotorni (és abból is egyszer csak tízikkel), és a Chelsea elleni meccset leszámítva ezek sem voltak kimondott diadalmenetek.

A pocsék formájukon túl az is mellettünk szólhat, hogy Martial és Rashford sérülés miatt nem fognak pályára lépni, a Lukaku (és Csáncsi, haha) hiányában amúgy is némiképp szűken vannak tehenesék a támadókban. A maródiak listája egyébként is a legszebb Arsenlos hagyományokat idézi, hisz az említetteken túl Bailly, Dalot, Fosu-Mensah Gomes, Shaw is sérült, valamint Pogba játékában is mintha lenne egy enyhe kérdőjel. Azt talán nem is igen kell ecsetelni, hogy az Old Trafford sem egy bevehetetlen erőd már, SAF távozása óta egy kivételével a top6 minden csapata nyert már PL meccset ott, de a Leicester, a Swansea, a Soton és a WBA is nyert már utóbbi. Utóbbi egész pontosan háromszor. Igen, és azért csak ennyiszer, mert közben kiestek a PL-ből.

Ami viszont ellenünk, hogy nyilván mi vagyunk az egyetlen, akik nem nyertünk ott az elmúlt hat évben, sőt egészen 2006-ig és Adebayorig kell visszamenni, hogy győztes bajnokit találjunk. A legígéretesebb helyzetekből is kifejezetten csúnyán tudtunk kijönni, gondoljuk csak 2016-ra, amikor a bajnoki reményeinket adtuk fel annak érdekében, hogy a PL szűz Marcus Rashford nevét minél gyorsabban megismerhesse a világ, szóval ma se lepődjön meg senki, ha Mason Greenwood felfuttatásában be fognak segíteni David Luizék. Hisz a védelmünk továbbra sem egy értelmezhető dolog, bár a hétközi Ligakupa meccsen biztató volt látni, hogy az időtlen idők óta sérült Bellerin és Holding, valamint az új igazolás Tierney is közel van ahhoz, hogy bekerüljön a PL keretbe, miközben Chambers mindkét szélről kiosztott egy gólpasszt. Azóta annyit tisztult a kép, hogy Bellerin játszott a PL2-ben, így ő aligha utazott el Manchesterbe, így AMN eltiltásával szinte biztosra vehető, hogy Chambers kezd majd jobb bunkóként. Holdingot is sokan szívesen látnák a kezdőben, és lenne is benne némi szépség, hogy miután a balsorsú utolsó meccse tavaly ősszel épp az Old Traffordon volt, pont itt térjen vissza és törje szilánkossá a büdösgyökér Rojo lábát.

Bohóccsapat, igen, de azért örüljünk, hogy a Fonaton senkinek sincsenek ilyen PS skilljei #onetrollsenewenger

Szintén a hasonlóságokat erősíti, hogy az idei átigazolási szezon a közmegegyezés szerint itt is és ott is igen eredményes lett, a mienkről már beszéltünk itt is, míg náluk az érkező Harry Maguire, Aaron Wan-Bissaka, és Daniel James a csapat legjobbjai között vannak az eddigi szezonban, és kimondottan fitalaok is (rendre 26, 21 és 21 évesek), miközben a ballaszt egy részétől sikerült megszabadulni. Még egy hasonlóság, hogy a fiatalokban rejlő potenciál itt is és ott is optimizmusra ad okot. Míg mi Sakának, Martinellinek és társainak örvendhetünk, addig ott Mason Greenwood a MU egyik legfiatalabb gólszerzője lett, és McTominay is egyre megkerülhetetlenebb tagja lett a MU keretnek.

A különbségek között persze meg kell jegyezni, hogy az United közben istentelenül sok pénzt elvertek (alább néhány szemléletes grafikon), ugye emlékeztek még Memphis Újkrisztiánóronáldó Depayra? Esetleg arra, amikor di Maria volt a PL történetének legdrágább igazolása? De az Interbe kiebrudalt Lukaku és Alexis sem lett az a kimondott sikersztori. 

No, még mielőtt rátérnék a tippekre, egy valakiről szeretném, ha beszélnék, még mielőtt elsikkadna. 

„I'm not a defender”

Könnyen lehet, hogy végül nem lesz igazam, de az az érzésem, hogy a mostani időszak egy jelentős mérföldkő Ainsley Maitland-Niles számára. A kiállítással záruló Villa meccset követően hangzott el az a fentebbi kifakadása. Érzek némi sajnálatot és szimpátiát az irányába. Az elmúlt két szezonban négy- és ötvédős rendszerben, a pálya bal és jobb oldalán is stabil teljesítményt nyújtott beugróként. De láttuk már a pályán őt középső védőként, középső középpályásként, és jobb szélsőként is. Mindezt úgy, hogy gyerekként csatárnak készült, és nyilván a sorskönyvében már meg van írva, hogy egy hosszabbításbeli kapussérülés után beáll a kapuba, hogy az ő kifogott tízenegyeseivel jussunk majd tovább az FA-kupába. Szóval egy igen sokoldalú játékosról van szó, és ennek nagy hasznát vettük a korábbi években, de könnyen a veszte is lehet. Bellerin és Tierney mellett aligha lesz rá szükség a védelemben, míg a középpályán a kezdőbe kerülésért jelenleg szintén küzdő Torreira sem sokkal idősebb nála, míg a fiatalabb Guendouzi, Willock, Saka és Nelson mind nagyon ambíciózus. A minden poszton bevethető joker szerepkörében pedig a tapasztaltabb Chambers is igen meggyőző. Nem fogadnék rá nagyban, hogy AMN sok játéklehetőséget tud kapni a középpályán. Talán egy újabb mindenhol jónak tűnik, végül sehol se jó Arsenalos pályaképet látunk kibontakozni?

Képtalálat a következőre: „maitland niles not a defender”Nem véletlen nem mosolyog.

Tippelt kezdő: Leno - Kolasinac, Sokratis, Luiz, AMN* - Xhaka, Guendouzi, Torreira, Ceballos - Pépé, Aubameyang. A csodás 4-4-2 gyémánttal, ami a Pool ellen is remek volt. Utóbbi remélem, nem történik meg, sőt, Tierneyt és Holdingot is szívesen látnám a kezdőben, de a megérzésem, hogy Emery óvatosabb lesz. *AMN-re feljebb azt írtam, el van tiltva, de nem, azt le letudhatta a libakupa meccsel kedden.

Tippelt eredmény: 2-2 és mindenki OUT.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása