Outelágazás

Fizetjük a tanulópénzt.

2020. február 16. - Zero_L

Igazából semmi meglepő nincs ebben, mind a csapat mind az újdonsült zöldfülű edzőnk olyan helyzetben van, ami ezt az állapotot eredményezi. Szóval idén egyetlen egy kérdés maradt: Össze tud-e állni ez az egész massza egy viszonylag ütőképes csapattá (értsd olyanná, aminek reális esélye van döntőbe jutni valamelyik kupasorozatban) vagy a szezon hátralévő része azzal fog eltelni, hogy hol az edző, hol a játékosok követik el a „kezdő hibákat”.

Jelenleg pontosan az Emery korszak elejének ellentétét éljük át. Érzékelhető a koncepció, Artetaba bele lehet látni a következő 1x év Arsenal menedzserét, a pályán is fel lehet fedezni az apró jeleket a pozitív változás irányába, de az eredmények (leszámítva a United otthoni elfenekelését) nagyon nem jönnek. És igazából nem is lehet azt mondani, hogy a sors kegyetlen fintora babrálna ki velünk minden héten.

Arteta elsősorban a védekezésünket tette helyre. Természetesen Mustafiból nem sikerült a németalbán Maldinit kreálnia, de összességében látható a pályán és a statisztikákból is kiolvasható, hogy ha nem is látványosan, de javult a védekezésünk. Ráadásul a téli átigazolási szezonban kölcsönbe jött két védő is mélyíteni ezt a részleget. Egyik játékostól sem vagyok elájulva, ebben az időszakban nem is igazán lehet minőséget hozni. Nem kerültek sokba, nem köteleződtünk el mellettük, talán így Mustafi is kevesebb szerepet fog kapni, szóval nem érheti szó a ház elejét. Nem tudom eldöntetni, hogy vésztartaléknak hoztuk őket vagy komolyan hiszünk benne, hogy csiszolatlan gyémántokra találhatunk, de bármelyik is, nagyot bukni rajtuk nem fogunk.

 

 

Számomra az a furcsa jelenlegi edzőnkkel illetve a szezon közbeni csapat érési folyamatával, hogy egyik héten le tudunk reagálni egy Leeds elleni bitang kemény letámadási rendszert, pár héttel később meg kis túlzással nem tudunk megoldást arra, hogy Saka személyében egy 18 éves tini kiesik balhátvédként, ami ráadásul nem is az eredeti posztja. Mondanám, hogy ez az inkonzisztens teljesítmény miatt nem fogunk tudni a top4(5?)-ben végezni, de igazából azt már az ősszel és az edzőcsere halogatásával elszúrtuk. (A City BL banjával meg addig szerintem nincs értelme foglalkozni, számolgatni, amíg nincs végleges ítélet. Felfüggesztik a büntit 3 évre, aztán jó napot...)

 

Az utóbbi két hétben a csapat elutazott Dubai-ba edzőtáborozni. Alap esetben nem vagyok oda ezeknek a szezon közbeni kiruccanásoknak, de mégis most elég sokat várok attól, hogy végre nem kellett adott csapat ellen felkészíteni a társaságot, hanem 14 napon keresztül csakis a saját játékrendszerünk kialakítására koncentrálhattuk. Nem várok 180 fokos fordulatot, de támadások terén sokkal többet kell fejlődnünk, hisz ez a keret erőssége, meg vannak hozzá a tehetséges játékosok, ezzel kellene meccseket nyernünk.

És ha már támadások, érdemes lesz kiemelten figyelni Arteta, milyen összeállításban és felfogásban küldi fel a pályára a támadóegységet a közeljövőben és a szezon hátralévő részében egyaránt. Azt mindenki észrevette, hogy jelenleg Lacazette messze van a valódi formájától és Martinelli olyan teljesítményt hozott le, amiért maximálisan megérdemli a kezdő szerepet. A probléma ott van, hogy ez a két játékos nem olyan, akiket csak így egymás helyén egy az egyben ki lehet cserélni. Ennél ez sokkal összetettebb, ráadásul Artetanak azt is figyelembe kell vennie, hogy a nyáron a két sztár csatárunk jövőjéről is döntést kell hozni, megtartani őket vagy eladni (igen, akár mindkettőt). Özil szintén zenész. Szóval, ha nem sikerül ebből a három játékosból értelmezhető támadójátékot felpakolni a pályára a szezon hátralévő részében, akkor nem tartom ördögtől való dolognak, hogy mindegyiktől megszabaduljunk. Természetesen ehhez kéne egy normális menedzsment a klubházban, aki nem szarért, húgyért pazarolja el a legjobb piacképes(!) játékosainkat, de ez megint egy másik kérdéskör.

 

És akkor a hétköznapjainkat még olyan állatságok borzolják, mint mikor Emery megszólal az elmúlt 1,5 év ittlétét illetően. Nem szeretnék ezekkel a kijelentéseivel hosszasabban foglalkozni, mert csak egy szánalmas vergődésnek tartom. Ez a tweet teljes egészében összefoglalja a véleményemet:

 

Ma délután a Newcastle csapata látogat hozzánk és bár szerzet pontokban megegyezik a két csapat, azért érdemes az advance statokra ránézni. Ezeket tanulmányozva rögtön kiviláglik, hogy a szarkáknak konkrétan a kiesés ellen kellene küzdeniük vagy már ez is hízelgő lenne teljesítményüket látva. Vitathatatlan, hogy nagyon ad a gép számukra elől és hátul, de főleg a védekezésük iszonyatosan szerencsés. Nem szabad kézpénznek venni feltétlenül az xPTS mutatót (azt mutatja meg adott meccsen a helyzeteik minősége alapján melyik nyerte az adott találkozót, majd ez alapján számítják a megszerzett pontokat), de ebből azt olvashatjuk ki, hogy 14 ponttal többet szereztek, mint amit a játék képe indokolt volna. Idegenben 12 meccs alatt 8-as xG-t termeltek, viszonyításképpen az eddig mindössze 6 idegenbeli pontot összegyűjtő Norwich is tudod 13-at, mégis a Newcastle 5 ponttal többet szerzett vendégségben. A Szarkák nagy segítségére van az idén ihletett formát mutató kapusuk, Dúbravka. Lehet a kapott gólok önmagukban nem mutatják ezt meg, de ha megnézzük a kapusokra vonatkozó advance statokat, akkor megint érdekes dologra bukkanunk. A szlovák kapus védési hatékonyságát tekintve 3. a ligában (Leno előtt eggyel), legtöbb lövés érkezett a kapujára (Leno-t előzi meg 10 kaput eltaláló lövéssel), legtöbb kaput eltaláló xG-t ellene alakították ki (Leno „csak” hatodik) és Dúbravka mentette meg csapatát a legtöbb ilyen kaput eltaláló xG-től, értsd összességében 8 góltól mentette meg csapatát (Leno nyolcadik a kapusok ezen rangsorában 4 „kivédett góllal”). Látva az utóbbi időben az akadozó támadójátékunkat, megint kinéz egy marha nagy döntetlen a bajnokságban. A vendégek támadójátéka kriminális, ha nem jön rá valamelyik védőnkre az agybaj, akkor iszonyatosan kínos lenne a mai délután gólt kapni.

Részünkről kezdőből már sok mindent ki lehet majd olvasni. A támadóhármas összetétele, a belső középpályás páros kiléte és összességében az, hogy Arteta mennyire két meccsben gondolkodik (csütörtökön EL meccs Görögországban). Mindez adni fog egy képet mire számíthatunk a következő 1-2 hónapban. Nagy elvárásaim nincsenek, de személy szerint szeretném, ha megadnánk az esélyt magunknak, hogy valami vasat tegyünk idén a vitrinbe. Ehhez a következő 1-1,5 hónapban meg kéne találni az ideális támadóhármast és hozzá egy működő támadó szisztémát illetve Torreira-Xhaka középpályás duó erőltetése is elengedhetetlennek tűnik.

De ha Arteta inkább a szisztematikus, lassú fejlődés mellett szavaz és a hátralévő 3 hónapot egy az egyben beáldozza a jövő évi sikerek érdekében, igazából abba sem tudok belekötni.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása