Outelágazás

EL-el a BL-be

2020. február 20. - Woolwich

Ma este megkezdődik az Európa Liga "komolyan vehető" szakasza. Az első ellenfél, akit le kell győznünk a gdański döntőig vezető úton a görög Olympiakosz csapata. A tovább mögött egy kis esélylatolgatást olvashattok.

elboritoolympiakosz.png

Ami az EL-t illeti gyakorlatilag ugyanaz a helyzetünk, mint tavaly, vagy az azelőtti évben:
a bajnokságban "vérre menő" csata folyik a BL helyekért - már amelyik még lőtávolban van - közben az Európai kupákban szereplő klubok titkon abban reménykednek, hogy egy ottani kupagyőzelemmel biztosítják majd be a helyüket a jövő évi BL főtáblán.

Nem tudom kezdjem e el sokadjára sorolni miért is van óriási jelentősége annak, hogy ha a nagyobbik európai kupában indulhatunk? A számszerű bevételi különbségek mellett mondjuk elég csak arra gondolni, hogy egy ilyen pocsék szezon után, mint az idei nagyon nem mindegy, hogy milyen tárgyalási alappal állunk neki szerződést hosszabbítani Aubameyanggal vagy Martinellivel. De a másik oldalra is igaz ez, hiszen Arteta célpontjait is könnyebb lenne meggyőzni, ha egy BL-ben induló csapathoz hívnánk őket. Az, hogy végre megint értelmes időpontban lennének a meccseink, már csak hab lenne a tortán...

De térjünk rá a mai ellenfelünkre. Az elmúlt években jópárszor (4x) összefutottunk az Olympiakosszal a nemzetközi kupában, pontosabban a BL csoportkörében. Ami az EL-t és a kieséses szakaszt illeti, ez lesz az első párharcunk a görögökkel. 
Akik egyébként megint a BL-ben kezdték a szezont: a Bayernt és a Spurst követve illetve a Crvena zvezdát előzve végeztek csoportjuk 3. helyén. A Tottenhammel sikerült egy döntetlent összehozniuk hazai pályán, de ezen kívül kiemelkedő eredményt nem tudtak felmutatni.
Azért a Spurs döntetlenjén nagyon ne mosolyogjunk, alapvetően mi sem nyerni járunk Pireuszba. Legutóbb Giroud mesterhármasával ugyan simáztuk a piros-fehéreket, de előtte 5 meccsen nyeretlenek voltunk görög földön.
Ami a legjobb 32 között vívott párharcainkat illeti, mind a 17/18-as és a 18/19-es kiírásban becsúszott 1-1 vereség a párharc valamelyik meccsén (Arsenal-Östersund 1-2, BATE-Arsenal 1-0). Sokan nem bánnánk, ha ez a sorozat most megszakadna.
Az mondjuk mindenképpen bizakodásra adhat okot, hogy 5 meccse veretlenek vagyunk az idegenben játszott EL meccseken, illetve 2020-ban még nem találtunk legyőzőre:

Ami a várható csapatot illeti nagyjából a Newcastle elleni csapatra számíthatunk 1-2 változtatással.
Mivel kupameccsről van szó, így Leno pihen, a helyén Martinez játszik majd. A védelem két szélén a Bellerin/AMN - Saka/Kolasinac kettősből nem lenne meglepő ha utóbbiak kapnának szerepet - Tierney és Soares továbbra sem bevethető. CB poszton hirtelen lett egy pár opciója Artetanak: Luiz, Mustafi, Sokratis mellett Holding és Mari is bevethető. A középpályán viszont biztosan nem elérhető Torreira és Özil sem. Előbbi betegség miatt hagyja ki a találkozót, utóbbi pedig apai örömök elé néz! :)
Míg Ceballosnak sikerült rendeznie a sorokat Artetaval és "úgy edz,mint egy állat", addig Guendouzi úgy hírlik - egyelőre - kiesett a kosárból. Persze azért Matteonk tett is ezért: ha igazak a pletykák a rögtönzött dubaiozásunk alatt előbb az edző pályán majd később a hotelben is összeszólalkozott Artetaval. Bár 'douzi a baszk irányítása alatt közel sem volt annyira kihagyhatatlan a kezdőből mint pl. MRI-nél, azért reméljük gyorsan rendeződik majd ez a konfliktus.

Mindenesetre az utazó keretben ott van a francia, valószínűleg vagy ő vagy Willock lesz a harmadik középpályás Xhaka és Ceballos mellett.
Elöl is egész nagy a választék. Lacazette a hétvégi pihentetése után esélyes a kezdőre, mellette Aubameyang és Martinelli/Pepe játszhat majd a két szélen.

A meccset egyébként a német Zwayer fújja majd.
A tv csatornák közül pedig a Digi Sport 1 közvetíti a találkozót 20:55-ös kezdéssel.

Tipp: Olympiakosz 0-1 Arsenal


ps: Győzelem esetén egyébként új rekordot döntenénk az angol klub csapatok között - ami a megnyert EL meccseket illeti. Jelenleg 22-22-vel állunk holtversenyben a Spursszel.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása