Outelágazás

Kormánymű

2020. október 31. - Trollséne

olekoklijogsija_1.png

Kókli 100. mérkőzése a MU kispadján, részünkről a szarnál is szarabb kilátásokkal.

Elsőnek sajnos ismét beszélnünk kell, a rangadók előtt már unásig ismételt, de sajnos egyre jobban ránk nehezedő ólomtáskaként cipelt Big6 elleni idegenbeli bajnoki mutatónkról. Ha a 17:30-as kezdőrúgástól számolunk vissza, akkor immáron 2113 nap telik el, hogy utoljára bajnoki meccset tudtunk nyerni a MU, Man.City, Chelsea, Spurs, Liverpool ötös vendégeként. Külön vizsgálva a MU még ennél is tragikusabb, 5158 napja volt, hogy utoljára be tudtuk venni az Old Traffordot a Premier League-ben.

2006. 09. 17. MU - Arsenal 0-1, gsz.: Adebayor. History Channel pls.

Ha a szánalmas idegenbeli mutató nem lenne elég, akkor még itt van a Kókli kinevezése óta már-már megmagyarázhatatlan MU javára megítélt büntetőszéria, ami Mustafival és Luizzal (már ha össze tudják drótozni) a kezdőben hát minimum elég indok a fosásra, de Xhakával sem lesz sokkal jobb a helyzet, mert én még nagyon jól emlékszek a 2018/19-es szezonban lejátszott Crystal Palace elleni idegenbeli bajnokira, ahol Hodgson Bagoly mesteri helyzetfelismerésének hála Zaha két büntetőt is kiharcolt a koszovói-albánról.

deanmutizi.png

A kép a Lipcse elleni BL meccsük előtt készült, azóta már 99 meccs 37 büntetőn áll a számláló.

A "Miért rúghat ennyi büntetőt a MU?" kérdésre én most nem igazán szeretném megkeresni a választ, egy facebook kommentben olvasott "Ilyen kaliberű és sebességű támadókat nem lehet levédekezni!" megfejtést aligha tudnám überelni, amely logika mentén a 2002-es brazil válogatottnak meccsenként 3 tizenegyeset kellett volna elvégeznie a dél-koreai & japán világbajnokságon. Átlag 2,5 meccsenkénti büntetőt mindenesetre még a mindenkori, örökös csaló bajnoknak kikiáltott Juventus & Real Madrid duó sem tud felmutatni.

A kép a játékvezetőt is elspoilerezi, igen, jó barátunk Mike Dean fújja majd a sípot, akiről a leírt "kontra" statok mellett álljon annyi "pro" is, hogy a máig utolsó Big6 elleni győztes idegenbeli bajnokinkon (2015. 01. 18 - Man. City, Etihad) bizony ő fújta a sípot és azon a napon az élete Ágyús meccsét játszó Santi Cazorla még egy büntetőt is gólra válthatott.

"Mit tudok csinálni?"

Ha a tavalyi szezonban volt a Covidnak igazi nagy nyertese, az vitán felül Kormánymű Kókli. A március eleji 29. forduló után beálló lockdownra a MU 45 megszerzett ponttal az 5. helyen vonulhatott kényszerpihenőre, egy szárnyaló Bruno Fernandessel, de még sérült és lábadozó Rashford & Pogba duóval. Kár azon meditálni, hogy normál kerékvágásban nélkülük mire mentek volna, viszont velük kiegészülve a júniusi restart után a hátralévő 9 fordulóban a megszerezhető 27 pontból 21 egységet begyűjtöttek, amivel végül 66 ponttal a 3. helyen fejezték be a 2019/2020-as Premier League kiírását. (Ehhez persze kellett a ligarekordot jelentő 14 javukra megítélt büntető is. Funfact, a Leicester 13 büntetővel a 15/16-os szezonban bajnokságot nyert.)

Mivel meglett a BL, majdnem mindenki happy volt, mert a beeső BL dellát azért sokaknál erőteljesen árnyalta, hogy biztos a Kormánymű-e a megfelelő ember a posztra, aki a beugró szezonja után az első teljes idényében, amit normál alapozással végigtolhatott még csak a 70 pontot sem érte el, miközben a poszt-Fergie érában eddig messze ő kapta a legtöbb pénzt keretépítésre.

Tény, 66-nál kevesebb ponttal eddig csupán egyetlen olyan PL szezon volt, amikor bronzérmet lehetett szerezni. Sőt, amióta 20 csapatos a Premier League (95/96-os szezon), azóta átlagosan 73,68 pont kell a 3. helyhez, de még a 4. Wenger kupás pozícióhoz is 68,84 egység. Mindenki döntse el maga, hogy a kevesebb pont általi üdvösség a liga csapatainak soha nem látott versenyképességét, vagy egyre nagyobb bohóc jellegét tükrözi, az viszont biztos, hogy a büntetők mellett Kókli itt sem áll hadilábon a szerencsével, hogy tavaly ilyen alacsonyan volt a BL induláshoz szükséges léc.

Vakok között a félszemű.

Előjelek és formák alapján ennél a meccsnél nagyobb országos egyes nincs, de annyira sablonos lenne az OT-n egy Dean által megítélt büntetővel kiszopni, hogy mikor legyen egy oltári meglepetés, ha nem most?

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása