Outelágazás

Az V. Mosolygós Kisfiú derbi

2020. december 29. - Trollséne

Jön az ötödik felvonás! 6 pontos kiesési rangadó, amit sajnos gyászszünettel kell indítanunk.

Aki követi a facebook oldalt is annak nem lesz új információ, de a Seagulls blog miatt kell 1 percig némán szobroznunk, melynek coub, facebook, illetve blogfelülete ugyan még elérhető, de igazából az egész úgy ahogy van, már lassan fél éve halott. 2020 augusztusa óta szarabb hely lett az internet.

Gondolkodtam, hogy Seagulls nélkül egyáltalán folytatódjon-e ez a sorozat, de mivel a Sirályok idén sem akarnak betörni a top10-be (miközben a játékuk abszolút top10 kompatibilis), mi pedig úgy döntöttünk hogy kipróbáljuk milyen kiesőjelöltnek lenni, ezt a posztot még muszáj volt megírni.

Mi történt legutóbb?

Kibebaszottkurva sok minden, mondhatni a tavalyi szezonunk végjátékának legfőbb, a nyári átigazolási piacos tevékenységünknek pedig jelentős katalizátora volt az a meccs. PL Restart 2. mérkőzésénél járunk, ahová a City elleni pech (Xhaka & Mari sérülés, 25 perc után két cserelehetőség OUT) és agyfasz (Luiz csereként beszáll, majd tizi + piros kombóval perceken belül ki is csekkol) cunamiból úgy érkezünk, hogy na majd most jól megbasszuk a Sirályokat, akik decemberben szitává fosták a beugró Freddie Ljungberg hazai debütálását és három ponttal távoztak az Emiratesből.

Az első félidőben a Brighton mintha pályán sem lett volna, ennek ellenére nem sikerült vezetést szereznünk, de bárcsak ez lett volna a legnagyobb bajunk, hisz a 40. percben megtörtént ez.

A köcsög Maupay sikeresen kipontozta Lenot, ami után én abban a szent minutumban felravataloztam a szezont,  beleértve a bajnoki európai kupás hajrát, valamint a lehetséges FA Kupa menetelést is. Annak az Emi Martíneznek kellett beugrania, aki Ágyús 10 éve alatt inkább utazó nagykövet volt, kölcsönről-kölcsönre járt, amelyekből az utolsó Readingnél töltött fél évét leszámítva sehol sem igazán alkotott maradandót és a klubnál is csak azért lett második számú opció a 19-20-as idényre, mert Cech visszavonulása után más posztokra is el tudtuk baszni a pénzt. (khm. Nikola Pépé khm.)

Bár a meccset a hajrában elbuktuk, a többi azóta már történelem. Milliószor leírtuk a sztorit, de tényleg csak rövid vázlatpontokban nézzük meg, mit hozott Martíneznek az elmúlt 6 hónap, aki a pufi mosolyának jobb végén állt és áll azóta is.

  • A Brighton cumi után átállunk 3 CB-re, amivel megszületik a valóban hatékony baszk kaméleon.
  • Emi az előtte stabilizálódó védelemmel brillírozik, a liga legjobb védési mutatóit hozza, egyedül a kibaszott pontrúgásokból rágjuk a kefét, bár az argentin a kijöveteleknél is főnök.
  • A bajnokságban csak a 8. helyen futunk be, az FA Kupában azonban összejön a 14. végső siker. Irány az EL!
  • Büntetőkkel a Community Shield is a zsákban, lövést ugyan nem hárít, de Brewsternél müxik a trash talk, aki a lécre bombáz, majd nem sokkal utána még Liverpoolból is végleg távozik és a Sheffield United játékosa lesz.
  • Sokaknak tőrdöfés a szívbe: Emi Martínez 20 millió fontért az Aston Villa játékosa lesz. No. 1 szerep, több játéklehetőség, ambíciózus projekt, VB álom. Emelt fővel, népmesei hősként távozik az Emiratesből.
    (És elindítja a Martínez > Leno, nem kellett volna eladni az argentint bandwagont, ami engem már vagy 50x kettévágott.)

A bandwagon mellett szerencsére Emi is sínen van, többször is be lett hívva a felnőtt válogatottba, a Villa - Top10 projekt több mint bíztató. Grealish egy kibaszott Isten úgyhogy akár még merészebb álmaik is lehetnek, no meg a Villa védekezése szerencsére ott folytatta ahol a Restart lecsengésével abbahagyta. A lockdown előtt ipari mennyiségben nyelték a gombócot, az újraindulás, illetve az idei szezon alatt azonban Dean Smith nagyon összerakta a védelmet, ennek is köszönhetően idén a Villa és Emi neve mellett áll a legtöbb kapott gól nélküli meccs.

Akadt azonban olyan játékosunk is, akinek nem éppen mesebeli fordulattal kecsegtetett az ominózus IV. Mosolygós derbi...

Mivel a 95. percben pont a szándékosan sérülést okozó Maupay szerezte a győztes gólt, Guendouzinak ez már sok volt és jól megfojtogatta a honfitársát. A szövetség nem, Mikel Arteta azonban olyan eltiltást szabott ki a számára, hogy a büdös életben nem láttuk többet Arsenal meccsen pályára lépni. (Ha túléli a baszk az idei szezont, akkor Guendouzit a jövőben sem valószínű hogy újra láthatjuk Arsenal színekben.)

Külön edzés, világi haversag Mesut "Én babám - twitteren így hivták egymást" Özillel, a kegyvesztett játékosok szakszerveztének elnök vezérigazgatójával, és végül az átigazolási hajrában egy Hertha Berlin kölcsön. Nagy kár érte, mert 7 misiért érkezett és ennek a treatmentnek, valamint a szerződéséből már csak 1 hátralévő évnek hála jó eséllyel bagóért fog távozni. Bazdmeg Mikel, bazdmeg Matteo. :(

A nyári átigazolási piacon aztán az Emiért kapott pénzt visszaforgattuk Gabrielbe (aki kurva jó) vagy Partey árának egy részébe (aki szintén jó, csak önmagához képest indokolatlanul sokat sérült), amit még 2019 nyarán senki nem hitt volna el, hogy a lesajnált 2. számú kapus lesz az egyetlen, akiért egy értelmezhetőnek nevezhető összeget fogunk kapni. És akkor itt most zárjuk is le ezt a szakaszt, mert Emi utódjáról nem szeretnék beszélni, valószínűleg még most sem múlt el a Carabao negyeddöntős csuklása.

Mit csinál idén a Brighton?

Szinte mindent tökéletesen, az igazolások egytől-egyig védhetők, játékban messze ez a legjobb csapat a 4 Premier League-ben töltött idényük közül, simán a top 10-ért (15 forduló utáni stat mutatók alapján az európai kupaindulásért) kéne versenyben lenniük, azonban ehelyett újfent a szokásos kiesés elleni dagonya a menü.

Ami biztos, nem Graham Potter a legnagyobb hibafelület. Az előző posztban használt "a műtét sikeres volt, a beteg viszont lehet meghal" hasonlat egyelőre idén is ül, hiába hagyták el szinte teljesen a Hughton-féle Championship focit, a kiesés rémétől csak nem sikerül szabadulni. Hogy miért is állnak ott ahol és ennek az impozáns statok ellenére csak a balszerencse lenne-e az oka, arról bővebben ebben és ebben a bejegyzésben kaphattok egy kis fejtágítást. Akit nem érdekel rövid összefoglalásként a két fő indok, hogy a Sirályok a kapu előtt valami egész elképesztő módon kretének ami a jó minőségű helyzeteik gólra váltását illeti, védekezésben pedig a mi tavalyi rákfenénk, a rögzített helyzetek levédekezése ami egész egyszerűen megoldhatatlan feladatot jelent.

Valahol talán Potter meg is érdemli, mert aki még mindig nem tudja elengedni Solly March kezét, az aztán ne csodálkozzon ha a csapata még csak a kaput sem találja el.

Itt rögtön át is köthetünk az igazolásokra, mert ki mással lehetne orvosolni a gyalázatos helyzetkihasználást, mint az ex-Arsenal játékos Danny "GOAT" Welbeck leigazolásával?

Ha valaki, akkor nálunk senki nem tudja jobban, hogy a válasz egyértelmű nem, de a jó Welé ameddig egészséges tud maradni, nagyon hasznos fogaskereke lesz Potter csapatának. Presszing, fejpárbajok, hold-up play, Glenn Murray papa az elsőt egyáltalán nem, utóbbi kettőt viszont elég jól hozta, úgyhogy a három törpe mellé (Connolly, Maupay, Trossard) hiánycikk volt egy ilyen profil. A bajnokságban eddig 9 mérkőzésen 2 gól 1 assziszt ami 5 pontot hozott a konyhára, szóval az elmúlt hetekben látott Walcott és Iwobi masterclass után retteghetünk Welétől, aki ha benne van egy gólban, a Brighton egész biztosan nem kap ki.

Mielőtt lezárnánk a posztot és ha már a Sirálygömb 2021 bejegyzés is elmaradt, muszáj újfent kalapot emelnünk Dan Ashworth a Brighton technikai igazgatójának kiváló munkája előtt is, aki a tulaj Tony Bloom támogatásával  továbbra is nagyon okosan építi a keretet. A védelem olyan vérátömlesztésen esett át, hogy arra még mi is irigyek lehetünk. Végre kidöglött a jobb oldalról a Schelotto-Montoya duó és a Chelsea csapatától 2020 januárjában elhappolt Tariq Lamptey azóta a liga legnagyobb rablásai között emlegethető. Ha Bellerint a sok pletyka után egyszer tényleg eladnánk, azonnal rá kell rabolni, ha jellemezni szeretnénk a gyerek játékat, akkor egy jobb oldalra teremtett prime Ashley Cole. Nagy mázli, hogy a mai meccset sérülés miatt elméletileg kihagyja.

Másik kapós fiatal angol portékájuk Ben White, aki bár nem új igazolás, de igazán a tavalyi Leeds-nél eltöltött kölcsönszezonja után került fel az élcsapatok kívánságlistájára. A nyáron rövid fingreszelés után sikerült vele leboltolni egy szerződéshosszabbítást, úgyhogy most már nem csak 40, de még tán 60 millió font alatt sem nagyon vennék fel a telefont. Saliba miatt ő ugye elvileg nem kéne hogy egy esetleges Sirály kiesés és hullarablás esetén a radarunkon legyen, de hát a franc tudja mi lesz végül a jó William sorsa.

Welé mellett a nyári szerzeményeik között ott van még az ex-Ajax játékos Joel Veltman, aki szélen és a védelem közepén is bevethető, illetve Adam Lallana, aki bár játéktudás alapján abszolút védhető igazolás, viszont csóri még Welénél is porcelán testűbb, úgyhogy a hozzávágott brightoni mércével rekordnak számító fizu, illetve a 3 éves szerződés azért wtf, nyomokban Williant tartalmazó lépés.

Mi lesz ma?

Vér, veríték és könnyek. Mióta Mosolygós Kisfiú derbi néven futtatjuk a Brighton elleni bajnokikat még egyszer sem nyertünk, valamint arra is nagy összegben mernék fogadni, hogy ha Welé mellett ma is Marchra jön ki a Brighton helyzetek zöme, akkor az egyikbe most tutira jól fog belebotlani. A karácsonyi csoda utáni Arteta megmenekülésnek pedig csak akkor tudok majd hinni, ha a most következő 4 meccsből 10 pontot kiveszünk. Nem lesz egyszerű.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása