Outelágazás

Félidei összegzés

2024. január 01. - Zero_L

Okosabbak lettünk szeptemberhez képest?

Ha egyszerűen kéne ezt megfogalmazni, akkor azt mondanám: Nem. Én legalább is még mindig nem látom, hogy ez a csapat összetudna érni egy olyan gárdává, aki meg tudja verni a City-t egy bajnoki versenyfutásban. Persze, sok kérdőjel kiegyenesedett, sok nyári tevékenység igazolódott és látjuk mi az irány, de talán kicsit elhamarkodott volt azt várni, hogy idén a csúcsra ér a játékunk.

Vegyük is át mik voltak a legnagyobb kérdőjelek a szezon előtt.

Kapuskérdés

Tulajdonképpen sosem volt. Arteta elvárása szerint könyörtelenebbnek kell lennünk idén és ő ezt Ramsdale esetében be is tartotta. Addig lehetett kapuskérdésről beszélni, amíg Raya nem szokott bele az új közegbe. Az első négy bajnokit megkapta Ramsdale, de utána nem volt kérdés ki az első számú kapus, az angol hálóőr csak alamizsna meccseket kapott. Artetatól ez a „meccsen belüli kapus csere” ötlete is csak egy hatalmas nagy terelés volt. Rayat első számú kapusnak hozták és az is lett.

Kérdés, mennyire vagyunk előrébb, mert lábbal és kijöveteleknél látható az előrelépés, viszont a védési hatékonyság Ramsdalehez hasonlóan szintén nem verdesi az egeket.

Nyilván, elit védelem mögött, mindig nehéz helyzete van egy kapusnak, mert azt a kevés lehetőséget kell jó hatékonysággal megoldani, de az látszik, hogy Raya (még?) nem teszi hozzá azt az extrát, amit egy top csapat hálóőrétől elvárna az ember. Jelenleg természetesen nem az első számú probléma a csapat háza táján, de Ramsdalehez képest jelenleg inkább támadásépítésben jelent előrelépést és nem védési hatékonyságban.

Lehet ezt még nagyon korai kijelenteni, de nagyon úgy néz ki Ramsdale számára nagyon lefőtt itt a kávé. Nehéz elképzelni, hogy kijátssza a kezdőből a spanyol vetélytársát, hisz amikor pályára lépett nem a magabiztosság szobrát adta elő. Úgy látszik, hogy az önbizalmának sem tett jót ez a nagyon hirtelenjében bekövetkezett bizalom vesztés (májusban szerződés hosszabbítás, nyár végén elé igazolnak), de azt láthattuk már párszor, hogy ha Arteta lemond egy játékosról, akkor neki általában reszeltek és ilyen esetekben eddig szinte kizárólag a baszk menedzsernek volt igaza.

A csapat szempontjából viszont ebből lehetne profitálni, mert áruba lehetne bocsájtani és most elég sok pénzt, bőven profittal ki tudnánk belőle kiszállni (látva egyesek mennyit fizetnek egy Onanaért). A télen tényleg csak valami irgalmatlan nagy összegért lenne értelme eladni, nyáron viszont nagyon is reális opció lehet ezt. Ramsdale szeretne a válogatottban is első számú kapus lenni és látva, hogy Pickford a fő vetélytárs erre minden esélye is meg lenne rá viszont ehhez hétről hétre védenie kellene, amit úgy látszik nálunk nem fog tudni megtenni.

Nyári igazolások

A legegyértelműbbel kell kezdeni, amit nemigen kell magyarázni. Bármennyire is visszataszító mára az a jelenség, hogy egy jó játékos egyenlő 100 millió, de Rice bizony minden meccsen megmutatta miért tartozik posztján az elit játékosokhoz. Igen, nem egy Rodri vagy prime Busqets, lenne még hova fejlődnie, de az a konzisztens magas teljesítmény, amit hétről hétre letesz az asztalra az kis túlzással minden pénzt megér. Ráadásul nem véletlenül lett a védekezésünk messze a legjobb a ligában. Ennél a Rice-Saliba-Gabriel triónál jobbat nagyon nehéz lenne találni most a futballban és ezt jó lenne idén ki is használni.

Az igazi enigma még mindig Havertz és az ő integrálása. Az ősszel sokakban felvetődött a kérdés, köztük bennem is, hogy valamit nagyon csúnyán benézett a stáb a német leigazolásával kapcsolatban. Totális tévútnak tűnt a játszatása még ha láttuk is az apró pozitívumokat, amiket hozzáadott, de összegészében a támadójátékunknak nagyon nem sikerült előre lépnie. Nem azt mondom, hogy látszik a szintlépés, mert nagyon nem, de most már messze nem tűnik Havertz akkora fejvakarós megoldásnak, mint az volt szeptember-október környékén.

Ettől függetlenül a támadójátékunk még messze van az ideálistól és elég jól látható, hogy amíg nincs megoldva Havertz teljeskörű integrálása, addig nem is fogjuk maximalizálni a rendszerben rejlő potenciált. De a német mellett még azért bőven lenne, min csiszolni, ha a támadójátékról beszélünk. Nincs megoldva a szélső rotáció kérdése, Nelson egyszerűen kevés erre a szintre, Trossard sem mindig képes impactet hozni és Nketiah is kevésbé tudja azt a csatárstílust elsajátítani, amit az Artetaball megkövetelne. Szóval bőven van min faragni, fejleszteni, akár a téli átigazolási időszak alatt.

Talán még annyi pozitívumot ki lehet emelni, hogy Balogun eladása nem tűnik akkora hülyeségnek. Nagyon fiatal játékosról beszélünk, aki később még simán beérhet egy kiváló csatárnak, de most úgy tűnik jó döntést hoztunk vele kapcsolatban.

Hogy alakult az ősz

Tulajdonképpen semmi meglepő nem történt, a támadó játékunk hatékonysága az átalakulás miatt csökkent ezzel szemben a védekezésünkön maximálisan meglátszik Rice érkezése.

Bajnokságban, volt pár heroikus győzelmünk és 1-2 nagyon fájó vereség, de összességében elfogadható volt a szezon első fele, nyilván az elmúlt 2 forduló eredményei ezt most rendesen beárnyékolják. Ligakupában kaptunk egy pofont a West Hamtől, de igazán senki nem bánja ezt, a BL-ben meg azért elég magabiztosan hoztuk a csoportgyőzelmet, ami egy ilyen kvartettben el is várható volt.

Erőviszonyokat tekintve semmi sem változott, ahogy korábban most is a City tűnik a legesélyesebbnek és nagyon nehéz látni, ki fogja őket megszorítani, mert bár messze nem tűnnek olyan ellenállhatatlan gépezetnek, azért De Bruyne visszatérése biztos segíteni fog nekik, de leginkább se a Poolból se belőlünk nem nézem ki jelenleg, azt a konzisztens jó teljesítményt, ami kell ahhoz, hogy ezt a Cityt valaki meg tudja előzni egy bajnoki versenyfutásban.

Számomra az ősz mégsem a bajnokság szorosságáról maradt emlékezetesen, hanem az a fajta bírói káoszról, ami egyre sűrűbben jellemezte a fordulókat. Szerintem hovatartozástól függetlenül bicskanyitogató minden szurkoló számára, hogy VAR technológia mellett képesek a bírók olyan amatőr hibákat elkövetni, amik konkrétan súroljak a csalás/bunda kategóriáját. Kaptunk ebből mi is, Man City és a Liverpool is, szóval nem kell semmilyen összeesküvéselméletet gyártani. Egyszerűen felháborító, hogy a világ legnépszerűbb sportjának legdrágább bajnokságában megtörténhet, hogy egy szabályos gólt egyszerűen nem adnak meg visszanézés után…

Hogyan tovább

Eredmények terén jelenleg egy elég rossz szériát futunk, ezért természetesen minden szurkoló pesszimista. Azt viszont látni kell, hogy az ilyen Fulham meccshez hasonló teljesítmény, egyáltalán nem volt ránk jellemző, konkrétan ez az első ilyen minősíthetetlen meccsünk.

Ez a fajta passzívitás, ötlettelen játék nagyon ritkán jellemző ránk, szóval én abban reménykedem, hogy ez egyszeri „rossz nap” volt, mintsem valami hatalmas negatív széria kezdete. Jelenleg csak egy rossz meccsről lehet beszélni. A West Ham elleni bajnokit érdemes a helyén kezelni, mert az Arteta éra talán legpechesebb meccseként is számontarthatnánk.

A csapatban lévő fejlődési potenciált jelenleg nehéz látni főleg, ha posztokra bontanánk ezt a kérdés kört. Nyilván, ha Partey visszatér, azzal tehermentesíthetjük Rice-t, de a támadójátékunknak komolyabban nem segít. Nem tudni a ghánai középpályás mikor térhet vissza, számomra vészjósló, hogy nem került be az Afrika kupa keretbe sem. Timber lenne igazán hatalmas upgrade, hogy őt bármelyik oldalon be tudjuk dobni, de az ő visszatérésére még sokat kell várni, talán szezon végére játékra alkalmas lesz, de túl sokat idén nem lehet tőle várni, az is nagy szó lesz, ha be tud valamikor szállni. Márpedig szélső védőposzton most 1 hónapig bajba lehetünk, mert Tomiyasu elmegy Ázsia kupára, így Zinchenko egészségére vagyunk utalva. Kiwior sajnos nem megoldás ezt láttuk már párszor.

Elől meg nem igazán van kit bevetni pluszban. Smith-Rowe lehetne egy ilyen x-faktor, de benne most látványosan nem bízik Arteta, egyszerűen akkor sem kap szerepet mikor Havertz például el van tiltva. Talán most egy Troussardhoz hasonló téli igazolás kellene, akivel kicsit növekedni tudna a variációs lehetőség. Viszont bármilyen nagyobb volumenű igazolásra nem számítok a télen, max ha eladunk valakit.

Szóval a problémáinkat leginkább az edzőpályán vagy a mágnestáblán kell megoldanunk. A hétvégén egy nagyon jó alkalom nyílik, hogy javítsunk az FA kupában a Liverpool ellen. Nagyon nem lesz egyszerű mérkőzés és ha esetleg kikapnánk, akkor kis túlzással tényleg mindent a BL-re kéne feltenni. Ha már BL, a Porto elleni párharc nem tűnik egy megoldhatatlan feladatnak viszont a legjobb nyolc között már bárki jöhet, akár a City is. Elnézve a sorsolásokat, ha többségénél érvényesül a papírforma akkor kvázi „kiscsapatot” nemigen fogunk kapni.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása