Outelágazás

A papíron legnehezebb csoportmeccs

2018. október 24. - Trollséne

sportingelcover.png

Következő európai állomásunk a lisszaboni oroszlánbarlang, ahol az elnöktől és a szurkolóktól néha még maga az oroszlán is megpusztul.

A sorsolás után alighanem az összes Ágyús szurkoló elégedetten csettinthetett, hisz ahogy azt sejteni lehetett, az első két fordulós kötelező győzelmek szállításával jó eséllyel az Arsenal és a Sporting lesz majd az a két csapat, akik közül kikerül a csoportgyőztes személye. Legoptimálisabb esetben akár már a két hét múlva esedékes hazai visszavágón letudhatjuk nem csupán a továbbjutás, hanem már a csoportgyőzelem kérdését is, ehhez viszont csütörtök este feltétlenül ütni kellene a portugálokat.


Stadionból jeles

Azokat a portugálokat, akik körül nyáron bizony még a mi csapatunknál is több volt a bizonytalanság és a kérdőjel. A kialakult káosz első dominója még áprilisban dőlt el, miután a Sporting elnöke nem igazán tudta feldolgozni az Atlético Madrid elleni Európa Liga negyeddöntő-odavágós vereséget és egy nyilvános facebook posztban edzőstül, játékosostul mindenkit kiosztott a klubon belül. A játékosok természetesen nem voltak mimózák, a felnőtt keret tagjai közül 19-en kiadtak egy válaszközleményt lefikázva az elnök vezetői skilljeit és profinak finoman szólva sem nevezhető hozzáállását, amely addig szította a monitorharcot, míg Bruno de Carvalho Elnök Úr fel nem függesztette a lázadók játékjogát. (Emberünktől egyébként máskor sem állt távol a kreténség, Jorge Jesus a rivális Benfica akkori edzőjének „hazacsábítása” érdekében, az akkori mesterüket, (jelenleg az Evertont dirigáló) Marco Silvát azért távolította el a klubtól, mert egy kupameccsen nem viselte az egyesület logójával ellátott edzői zakóját.)

Oravecz Nórával és Szabó Péterrel (nem az ÚW-s blogger, hanem a szemfényvesztő motivátor!) ellentétben, Bruno de Carvalho nem futott be nagy facebookos megmondói karriert.

Májusban a csapat szurkolóinak azonban még az elnöknél is sikerült mélyebbre süllyedniük. Kb. 50 álarcos deli legény rohanta meg az edzőpályát, ahol egyrészt kisebb tatarozást hajtottak végre az öltözőkön és egyéb irodai létesítményeken, valamint a játékosokat és az edzői stábot is alaposan helybenhagyták. A játékosok közül leginkább a fejsérüléssel, vágásokkal kórházba szállított, korábbi holland válogatott Bas Dost járt pórul (aki mindezek után csodák csodája, júliusban meghosszabbította a szerződését a klubbal), de a beszámolók szerint a portugál válogatott Rui Patrício és William Carvalho, illetve a vezetőedző Jorge Jesus számára sem ismertek volna könyörületet. (Ők szerencsére megúszták a komolyabb matekot.) Mindez 5 nappal az Aves elleni Portugál Kupadöntő előtt történt, amit aztán annak rendje és módja szerint el is bukott a Sporting.

A nyáron aztán ennek a hozománya lett, hogy több nemzetközileg is elismert és a piacon kapósnak számító játékosuk (köztük például a fentebb említett Patrício, W. Carvalho duó, illetve az a Gelson Martins is, akit még velünk is szóba hoztak a nyáron, az állítólagos nagy szélső keresés közepette) rövid pereskedés után egyaránt bagóért távozott, megetetve az elnökkel és a „szurkolókkal” a saját főztjüket. (A játékosok mellett természetesen a mesterük, Jorge Jesus is a távozás mellett döntött, valamint a botrányhős Bruno de Carvalho feje is a porba hullott, az ő helyét Frederico Varandas vette át az elnöki pozícióban.)

Rui Patrício, immáron Wolverhampton Wanderers játékosként, hamarosan szintén tiszteletét teszi az Emiratesben

A sztárjaik távozása ellenére, az eddigi eredményeiken azonban nem feltétlenül látszik meg a nyári krízis. A bajnokságban -4 pontra vannak az éllovas Benficától, míg az EL csoportkörben, ahogy azt már fentebb ecseteltem, ők is behúzták az első két meccsüket. Csapatuk legismertebb arca az ex-unitedes Nani és bizony náluk is fellelhetünk egy korábbi Ágyúst, név szerint Emiliano Vivianot, aki a 2013/2014-es szezonban kölcsönben nálunk szerepelt, itt viszont a büdös életben, még csak egy haknimeccsen sem lépett pályára. Fontos megjegyezni, hogy a méltán híres portugál utánpótlás nyomán a tehetséges fiatalok helyett csapatukra inkább a kukabúvárkodás a jellemző. (Sebastian Coates - Pool reject, Jeremy Mathieu - Emery korábbi #embere még a valenciai időkből, szintén egy nagy rakás szemét, de Luc Castaignos is előkelő helyen szerepel az Inter flopok rangsorában.)

#sohapályáranemlépős Viviano, részmunkaidős Manuel Almunia hasonmás

Természetesen jó lenne, ha behúznánk ezt a zsinórban 11. győzelmet, de a szent cél továbbra is az az EL-ben, hogy a periférián lévők és a sérülésből visszajövők játszanak. Persze így is nyerni kéne és akkor November 8-án, a hazai meccset követően akár egészen februárig fiókba dobhatnánk az Európa Ligát, de igazából egy X esetén sem történne nagyobb tragédia. (Hazai pályán egyébként ők is 5 meccses nyerőszériában vannak, bízzunk benne, hogy ez a sorozat mindenféleképpen megszakad.)

A meccset 18:55-től a Digi Sport1 élőben közvetíti.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása