Outelágazás

Most mutasd meg MRI!

2018. november 03. - Zero_L

Lezárult a felzárkózás szakasza, itt a november és a bizonyítás ideje.

A két verességgel induló szezonrajt után az azt követő nyolc bajnokiból én minimum 21 pontot vártam el. Ezt egy ponttal teljesítette túl a csapat, hét győzelemnek és egy döntetlennek köszönhetően, és amit még fontos kiemelni, hogy a többi sorozatban kivétel nélkül mindig győztesen hagytuk el a pályát, így jelenleg 13 meccses veretlenségi szériában futhatunk neki a szezon eddigi legfontosabb mérkőzésének. Sokszor előjött a könnyebb sorsolás kérdésköre, de ha ezt a tíz mérkőzést egyben vizsgáljuk, akkor szinte alig van eltérés az élcsapatok menetrendjei között.

Amerikai major ligákhoz hasonlóan (ahol az ellenfelek mérlegét összesítve kapják meg az adott csapat sorsolásának nehézségét), megnéztem hány pontot szereztek a top csapatok ellenfelei.

sorsolas.jpg

Jól látható, hogy a Manchester Uniteden kívül nincs nagy eltérés a csapatok sorsolása között. A különbség, amit ezek a számok nem mutatnak meg, hogy míg az előttünk álló három csapat már játszott három rangadót, addig nekünk még csak most szombaton fog eljönni a harmadik ilyen találkozónk. Ettől függetlenül azt azért ki lehet jelenteni, hogy nem a kedvező sorsolásnak köszönhetően teljesítünk jól.

9. forduló utáni statisztika

Már tavaly is megfigyelhető volt, hogy bajnokság alakulásába kevésbé tudnak beleszólni a top6-on kívüli klubok, mint jó pár éve tették. Még a bajnokság harmadát sem értük el, de ha ez a trend folytatódik, akkor idén megint felértékelődnek a rangadókon szerzett győzelmek és pontok. Az utóbbi jó pár évben sok mindennel volt nálunk probléma, de több mint tíz éve a rangadókon (anno ez inkább Chelsea-MU-Man City meccsekre volt érthető) folyamatosan gyengén teljesítünk. Tavaly a tíz lejátszott rangadón hat pontot szereztünk (egy győzelem, három döntetlen), ezt idén túl kell szárnyalnunk, ha komolyan gondoljuk a jövő évi BL indulást. A korszakváltozást és Emery idei munkásságát ezeken a mérkőzéseken mutatott játék és összegyűjtött pontok alapján lehet majd igazán lemérni.

A mai nap a Liverpool személyében egy egyértelmű bajnokaspiráns csapat látogat az Emiratesbe. Hat hónap alatt ellenfelünk eltapsolt a védelme megerősítésére majdnem 130 millió fontot, még januárban legdrágább védővé avanzsálták van Dijkot, aztán nyáron a Roma első számú kapusáért fizettek több mint 50 millió fontot. Ez a befektetés (és azóta összeérő védekezés) a pályán is nagyon meglátszik, nevetséges négy kapott góllal állnak a bajnokságban. De ami még jobban megmutatja mennyit fejlődött a védekezésük, hogy a tavalyi szezonban az első tíz mérkőzésen tizenhat(!) gólt kaptak és a tavalyi számokhoz képest az understat xGA (engedett helyzetek, súlyozva) mutatója 5,5-tel csökkent(13-ról 7,5-re). A védelmük által engedélyezett helyzetek minősége, kis túlzással a felére csökkent egy év alatt.

És ha ez nem lenne elég, akkor a nyári, szintén nem olcsó középpályás szerzeményeiket még be sem építették a kezdő tizenegyükbe. Fabinho, akiért 40 millió fontot fizettek eddig csak 111 percet játszott a bajnokságban, Keita akiért 54 milliót perkáltak, meg 439 percet. Az utóbbi Hendersonnal párban biztos nem játszik ellenünk. Ráadásul sokan a liverpooli támadóhármas teljesítménybeli visszaesésé miatt panaszkodnak, ami egyáltalán nem igaz. Sőt, tavalyhoz képest még több gólt is rúgott a Firmino-Mané-Salah hármas. Szintén understat xG statisztikája szerint pontosan ugyan olyan minőségű helyzeteket alakít ki a Liverpool mint tavaly tette, csak idén hárommal több gólt lőnek belőlük.

A mi részünkről még mindig az optimális kezdő megtalálása a cél. Ez a rangadó is ehhez segíthet hozzá minket, de lassan ez a folyamat kezd a Gordiuszi csomó kibogozásához hasonlítani. Aminek papíron baromira működnie kéne (lsd legutóbbi bajnoki) az zsákutcának tűnik, ami meg őrültségnek (Aubameyang padról beszálló gyilkos csereként játszatása) az lehet hosszútávon kifizetődőbb. Tizenöt lejátszott mérkőzés után az már nem lehet vita tárgya (főleg a cseh portás hétközi visszatérését látva), hogy Lenonak mostantól minden fontos meccsen kezdeni kell, Cech öltözői, vezéri jelenléte ide vagy oda. A balhátvéd poszt kifejezetten fontos lehet a mai mérkőzésen, és nem csak azért mert az esetek többségében Salah ezen az oldalon találkozik a labdával. Ha nem tud játszani Monreal, amire elég sok esély van (pénteki edzésen állítólag nem vett részt), akkor Kolasinacnak kell beugornia, aki komoly visszalépés a spanyolhoz képest mind támadásban mind védekezésben. Ha ő sem tud, akkor megint Xhakanak kell, ami meg a középpálya harmóniáját borítja fel, mivel a ligakupa meccsen beszedett piros lapja miatt Guendouzi el lesz tiltva erről a találkozóról.

A legnagyobb fejtörést még mindig az ideális támadó sor megtalálása okozza. Az eddig lejátszott meccsek alapján megállapítható, hogy Lacazette kihagyhatatlan a kezdőből, mert ő a legsokoldalúbb csatárunk és nem mellesleg igen jó formában van. Talán odáig már eljutott Emery, hogy Özilt végre irányító poszton játszassa, így a négy elől lévő emberből kettőnek a helye biztosnak tűnik, a maradék két helyre kéne megtalálni a hiányzó darabokat. Iwobi kifejezetten jó dolgokat mutat az új érában, viszont az még mindig megfigyelhető vele kapcsolatban, hogy hatékonyabb a bal szélen, mint a jobbon, márpedig Aubameyangot is többnyire a baloldalon játszatjuk. A másik oldalra meg nem marad más opció mint Mkhitaryan. De már szinte mindegyik opciót kipróbáltuk és egyik sem bizonyult átütő sikernek.

Látva a Blackpool elleni kezdőt, a mai napra egy az egyben a legutóbbi bajnoki kezdőt vizionálom, annyi különbséggel, hogy Xhaka bekerül a középpályára Kolasinac meg kezd a balszélen. Számomra komoly csalódás lenne, ha ez bekövetkezne, mert tartok tőle egy Liverpool ellen ez iszonyatosan kevés lesz. Taktikában és hozzáállásban is teljesen máshogy kell megközelíteni ezt a mérkőzést, mint az előbbi tizenhárom bármelyikét. Bár a Liverpool letámadása nem olyan intenzív, mint tavaly volt, idén sokkal több passzt engedélyeznek az ellenfél térfelén, az ő stílusuk ennek a játékát még kereső Arsenalnak az egyik legrosszabb matchup. A még kezdetleges támadásépítéseinket nagyon könnyedén szét fogják tudni szedni (és ezt úgy mondom, hogy Lenoval számolok a kezdőben), az eddig játszatott feltolt védővonalunk, a vélhetően most is kezdő Mustafival az élén, pedig egy előrehozott karácsonyi ajándék lehet a szélvész gyors Mané-Firmino-Salah támadóhármasnak.

Valamit ki kell találnia Emerynek, mert iszonyatosan nagy naivitás lenne azt hinni, hogy amit múlt héten a kiesés elől menekülő Palace ellen , az majd elég lesz bármire is a bajnokesélyes Liverpool ellen.

Az új korszak első igazán értékmérő találkozóját fogjuk lejátszani. Ez a mérkőzés lélektanilag számunkra egy dologról fog szólni. Most vagy berúgjuk az ajtót, és ha nem is válunk egyből bajnoki trónkövetelővé, de komolyan vehető tényezőként megérkezünk a bajnokságba, a három veretlen csapat mellé, vagy csak egyszerűen maradunk a lassú, csendes építkezés és az óvatos duhajkodás mellett.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása