Outelágazás

Still learning...

2020. július 04. - Zero_L

… how to plant a forest.

Trágya kezdés után zsinórban három győzelmet sikerült begyűjteni, szóval ez akár egy kis bizakodásra is adhatna okot, de én a játék képéből még mindig azt szűrőm le, hogy a fejlődésünket bébi lépésekben tudjuk csak mérni, ami nagyon lassú, hogy idén bármiféle kézzelfogható eredménye legyen. Nem akarok részletesen végigmenni a mérkőzéseken, de a két legutóbbi bajnokikon az első gólunkat konkrétan ajándékba kaptuk az ellenfél kapusainak balfaszkodása miatt, ami nagyban megkönnyítette a helyzetünket. Inkább érzem ezekben a győzelmekben a szerencse és ellenfelek komolytalanságának faktorát, mint egyfajta fejlődési folyamat következő lépcsőfokának. A választ nagyon hamar megkapjuk, mert értékmérő bajnokik jönnek sorozatban.

Ez konkrétan négy meccset jelen, sorrendben: Wolves(i), Leicester(o), Sp*rs(i), Liverpool(o) (majd ezek után egy FA kupa elődöntő a Man City ellen). Ezeken a meccseken tudjuk kijavítani az Amex-ben elkövetett kapitális hibát és lehet még ez sem lesz elég, mert a jelenlegi 6 pont az ötödik helyhez képest nagyon soknak tűnik. Ezért én még mindig nem biztatnék senkit a számolgatásra, inkább saját játékunkkal kell foglalkozni, mert bőven vannak még benne hibák. Arról ne is beszéljünk, hogy legit vitát lehetne folytatni megéri-e nekünk újabb Európa liga meccsekkel bohóckodni vagy fókuszáljunk minden erőnket a köv bajnoki idényre.

A csapat összetétele, szerkezete nagyon nem változott. Most úgy néz ki, Arteta a három belsővédős rendszernek szavaz bizalmat, ami valahol érthető, de a Luiz-Mustafi-Kolasinac belső hármastól én személy szerint a falat kaparom. Tartok tőle ezt egy komolyabb csapat úgy szedi szét, mint hülye gyerek a nápolyit. Xhaka visszakerülésével kicsit javult a labdakihozatalunk, de összességében én nem nagyon tartom szerencsésnek ezt a Xhaka-Ceballos kettőst kkp poszton. Gyengébb ellenfelek, főleg tök utolsó, idegenben ritka szar Norwich ellen még belefér, de még ezen a meccsen is többször előfordult, hogy svájcialbán rengeteget futott fel támadásokkal (igaz, ebből szereztünk is egy szép gólt) majd többször kerültünk kellemetlen helyzetben egy-egy kontránál, mert nem volt senki, aki egy megelőző faultot be tudott volna iktatni. Torriera most már tényleg 100%-osan egészséges és teljes értékű edzésmunkát végez, ha nem is rögtön a Wolves ellen, de rövidesen pályára léphet. Én kíváncsian várom Arteta, hogyan bomlasztja meg ezt a spanyol-svjáci duót. Kézenfekvő lenne Ceballost kitenni a kezdőből, mert minden jel arra utal, hogy nem lesz itt jövőre, de az is lehet Arteta inkább átáll majd a 4-3-3-ra. Most abszolút belefér a kísérletezés és végre komolyan vehető ellenfelek ellen tudunk tesztelni.

Védekezésünkkel kapcsolatosan már korábbi posztban ejtettem szót, hogy az advanced statok szerint mennyire nem sikerült ezen javítani. Most még tovább elemezték ezeket a statokat és kiderült, hogy a korábbiakhoz képest a pontrúgások után nagyobb minőségű helyzeteket alakítanak ki ellenfeleink, és bár a nem rögzített helyzetek kivédekezésében még mindig van hova fejlődni, érzékelhető a javulás az Emery korszakhoz képest.

 

Az igazán érdekes lépés keretmenedzselés szempontból elsősorban Özil totális mellőzése. Abszolút látok rá esélyt, hogy edzéseken bőven megszolgálja ezt a német vagy ha úgy nézzük, hogy szinte biztos a nyári távozása, akkor meg főleg. Ezt az utóbbi indokot azért kicsit árnyalja az a tény, hogy a szintén vélhetően távozó Ceballos mégis kirobbanthatatlan a kezdőből. Viszont azt nagyon könnyen észre lehet venni, hogy ez a támadóegység sír egy minimális kreativitásért. Erre valamit ki kell találnia Artetanak, mert jelenleg leginkább a széljátékunkból sikerül elsődlegesen helyzeteket kialakítani és főleg az egyéni kvalitás dönt (vagy nevezzük egy személyben Aubameyangnak). Nyilván a Liverpool bebizonyította, hogy klasszikus irányító nélkül, szélső védők játékát előtérbe helyezve mire lehet képes egy csapat, de ha ez a célunk, akkor ehhez egy ütősebb védelemre és stabilabb belső középpályás duóra lesz szükségünk. Utóbbit még először ki kéne kísérletezni, hogy pl a Xhaka-Torreira duó erre mennyire képes.

Másik komoly száműzött Özil mellett Guendouzi lett, akinek a Brighton elleni cselekedetét(?) nem vette jó néven Arteta. Még nem lehet tudni, hogy egy belsős hárommeccses eltiltásról van csak szó, vagy tényleg hozzáállásbeli problémával végleg elvágta magát az edzőjénél, de a híresztelések már elkezdődtek a nyári esetleges távozása okán. A francia tehetségnek nem ez volt az első kihágása, emlékezhetünk a dubai téli kiruccanás után volt már nevelési célzattal jegelve, de akkor vissza tudta magát játszani a csapatba. A négymeccses sorozat alatt ez is ki fog derülni milyen mélyre ásta el magát Matteo, mert 3-4 naponként fogunk játszani szükségünk lesz minden bevethető játékosra. Arteta már többször bebizonyította, hogy nála tényleg létezik a második esély intézménye, szóval ha továbbra sem számít a fiatal franciára, akkor mérget vehetünk rá, hogy nyomos okkal teszi ezt.

A pályán kívül is történt pár újdonság az elmúlt héten.

Először is felbontottuk a még egy évig érvényes szerződést Mkhitaryan–nal és azonnal alá is írt a AS Roma csapatához. Pozitívum, hogy nem kell a 200k-s fizetését még egy évig állni és nem jött egy totálisan felesleges játékos a farkasok nem igazán erős keretéből. Negatívum, hogy még mindig képtelenek vagyunk értelmezhető bevételt generálni a játékos eladásainkból. Meg lehet nézni, hogy a többi nagy csapat neve nincs játékosokból is képes 5-8 millió fontokat kiszedni, mi az ilyen lehetőségeket meg lazán elengedjük. Persze lehet mondani, hogy ez apró pénz és mégis kit tudnánk venni ennyiből, de sok kicsi sokra megy. Furcsa, hogy ez az új vezetőség is képtelen normális áron értékesíteni , például nem tudom mennyire megalapozott az az értesülés, hogy az örménytől 10 millió euróért már télen megszabadulhattunk volna. Covid ide vagy oda, ennyit nem változik a piac…

Másodszor volt egy kis üzengetés Saliba ügyben a Saint Etienne csapatával. Az egész történet röviden arról szól, hogy a francia kupadöntőben szeretnék, ha pályára lépne kölcsönben lévő játékosunk viszont akkor az lenne neki a 17. a szezonban így a kölcsönszerződés értelmében 2,5 millió fontot kéne utalni a francia csapatnak. Ráadásul volt egy kis vita, hogy mikor hogyan meg kik vizsgálhatták meg a játékos egészségügyi állapotát, hisz a szezonban voltak sérülései ezért sem tudott minden meccsen játszani. A sérülés kockáztatása mellett ezért sem szeretné klubunk, ha Saliba pályára lépne, állítólag felajánlottunk egy olyan lehetőséget, hogyha a franciák elállnak ettől az összegtől, akkor pályára léphet a játékos, de ők ezt visszautasították. Jelenleg itt tartunk és állítólag még megy az egyeztetés a két klub között. Lehet mondani, hogy 2,5 millión és egy meccsen most mégis mit számít, de elég körülnézni az elmúlt időszakban milyen tendenciák voltak a nemzetközi futballban. A Chelsea új szerzeménye, Werner például szintén nem fog szerepelni a Bajnokok Ligájában régi csapatában a Lipcsében, pedig a klub történelmének legfontosabb szereplését mutatják és oké befektetésben nem egy kategória a két játékos, de az elv ugyan az: megőrizni/nem vállalni felesleges kockázatot az értékeddel, akivel hosszútávra tervezel. De lehetne említeni a PSG két futballistáját is Thiago Silvat és Cavanit is, akikkel nem hosszabbítják meg a lejáró szerződésüket, így ők saját érdekükből, nem kockáztatják meg egy esetleges sérülést, így ők is kihagyják a BL további mérkőzéseit.

 

Képzeljük el, hogy ezen az egy meccsen a már így is Messiásként várt Saliba összeszed egy komolyabb sérülést(vagy kisebbet nálunk mindkettő végzetes), mi leszünk a világ balfaszai csak mert ismét mi játsszuk el a naiv, jó fej szerepét. Nem tudom mi lesz a történet vége, ha jól tudom pár napon belül ezt az ügyet le kell zárnia a két klubnak. Én a magam részéről jobban örülnék ha nem lépne pályára.

 

A két jó hír a végére maradt: Saka és Martinelli is aláírták a szerződéshosszabbításukat. Saka fizetése mértékéről nem találtam megbízható információt, de ha 60k körül van, akkor az elég baráti (így is meg 20szorozza az idei fizuját). Jelen helyzetünkben egy pofátlan ügynök simán elkérhet 90k-t is (lsd Walcott, Özil szerződés mizériái). Sajnos csak 4 évig szól a kontraktus, ez is talán arra enged következtetni, hogy az ügynöke nem akart geciskedni, hisz 2 év múlva egy újabb szerződésért állhatnak a kasszához (és ha így folytatja a fejlődést Saka, akkor már 100k feletti összegről kezdhetik a tárgyalásokat). Lehet én érzékelem rosszul a klub jelenlegi helyzetét, de egy másodpercig nem aggódtam ezen a szerződéshosszabbításon. Mindkét félnek ez volt az ideális döntés. Mi egyszerűen nem tehettük meg a sok idősödő játékos mellett, hogy egy ilyen tehetséget ne tartsunk meg. Saka számára meg a karrierjét és fejlődését szem előtt tartva az volt a legjobb opció, ha marad. Itt bérelt helye van, több lehetőséget kapna, mint bárhol máshol. Még ha kicsit vissza is esne a teljesítménye a „mi kutyánk kölyke” státuszt máshol nem kapná meg, kőkeményen harcolnia kéne a kezdőbe kerülésért is és egy rosszabb időszakában akár a rotációból is kieshetne, neki meg jelenleg minél több játékpercre van szüksége. Ha egy ilyen helyzetben nem tudunk összehozni egy hosszabbítást egy saját akadémistánkkal, aki kisgyerek kora óta a klubhoz tartozik, akkor tényleg be lehetne zárni az egész kócerájt és sóval behinteni az Emirates gyepét.

Két év múlva már teljesen reális lehet az eligazolása, addigra kéne egy olyan koncepciót felépíteni, amiben ő már alap kezdő játékos és már kézzelfogható közelségben van szinte bármelyik trófea megszerzése.

Martinelli esetében állítólag négy plusz egy éves (csapatopciós) kontraktusról csiripelnek, ami komoly fizuemeléssel járt. Természetesen a pontos számok ismerete nélkül nem lehet semmit kategorikusan kijelenteni, de ő is kiérdemelte a szerződéshosszabbítást. Bár számomra mindig visszatetsző mikor egy év után egy friss igazolás alá oda kell tenni az új szerződést, különben megnő az esély az elvesztésére. De ez nem Arsenal sajátosság sajnos a modern foci így működik, és tulajdonképpen ez legyen a legnagyobb problémánk, hogy hatalmas potenciállal, már bizonyított tehetségek szerződését meg kell hosszabbítani. Szóval Mkhitaryan által felszabadított fizetést kezdjük visszaforgatni a keretbe, és nálam nobrainer lenne Aubameyangot megtartani még három évig állítólagos mostani fizetéséhez képest csak +50k-val magasabb heti bérigénnyel. De ez vélhetően addig nem tisztázódik le, amíg ki nem derül hol végzünk a bajnokságban, az meg legalább 3 hét.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása