Outelágazás

Szerkesztői szezonösszegző

2020. augusztus 25. - Zero_L

Kimondottan eseménydús szezonon vagyunk túl. Voltunk a legsötétebb mélységekben, három edzőt is láthattunk csapatunk élén aztán jött a covid miatti leállás. A legvégén mégis egyike vagyunk a három angol csapatnak akik kupát nyertek idén.
Nézzük a szerkesztői csapat hogyan vélekedik a magunk mögött hagyott szezonról #tldr jeligére.

Ha pár okot kéne mondani, mibe bukott bele Unai Emery? Szerinted a klubvezetés megadta számára a megfelelő infrastruktúrát és támogatást?

Trollséne:
 Amikor még a 2. szezonodban is úgy cserélgeted meccsről meccsre a formációkat és a kezdőcsapatokat, mint a szennyes fehérneműt, akkor bizony nagy a baj. Egy elveszett ember kétségbeesett vergődése volt ez, nem kaméleon csapat. Azt meg hagyjuk is, hogy az angolját 1,5 év alatt sem tudta egy B1 szintre feltornázni, helyette orrvérzésig ment az Activity. Maximálisan megkapta a támogatást és a megfelelő infrastruktúrát, éppen ezért szánalmas amikor Nzonzin és Zahan vergődik a kibaszása utáni interjúkban. Játékunk velük sem lett volna, talán Zaha kiharcolt volna néhány tizit, Nzonzi meg kopasz Fellainiként díszelgett volna tízesben, mert Torreira után szabadon, valszeg őt is kipróbálta volna azon a poszton. Bármennyire is röhejesen hangzik, de Iwobi eladása is az utolsó szögek egyike volt a londoni koporsójába. Hozzá ragaszkodhatott volna jobban is, mert a nigériai amellett hogy Kolasinacból ligaelit szárnyvédőt csinált, a hol játszok hol nem Özil helyett egy személyben megoldotta a támadójátékunk oroszlánrészét. Nem bold prediction: 2022 júniusában már nem Unai Emerynek hívják a Villarreal vezetőedzőjét.

c7c6eaffc038100e5932be6831589674493294d8343404e1b6e0d65e3d62744b.gif_320x180Woolwich: Én azok közé tartoztam, akik örültek neki, mikor jött. A magam részéről kíváncsian vártam milyen lesz majd egy Wengernél sokkal temperamentumosabb edzőt látni a padunkon. Hát így visszagondolva most inkább a tanácstalan MRI ugrik be az oldalvonal mellett, mint az öklével levegőbe csapkodó... Alapvetően szerintem is minden adott volt neki. Idehozta a saját csapatát, még igazolásokra is volt lehetősége azért. Én nem állítom, hogy nem tett eleget azért, hogy sikeres legyen vele a csapat, de egy idő után kezdtem én is azt érezni, hogy ez a szint - vagyis az, ahová a klub vissza szeretne kerülni meghaladja a képességeit. A legnagyobb baj az volt, hogy nem látszott a koncepció, amit meg akart valósítani. Vagy ha volt is ilyen, hát a játékosok kurvára nem értették, amikor magyarázta nekik...
unaicum.pngpataKi[ng]_49: Emery esetében nehéz nyilatkozni, az én véleményem, hogy nála rosszabb dolog nem igazán érhette volna ezt a csapatot. Gyakorlatilag minden olyan dolgot sikerült kiölnie ebből a klubból, ami miatt én régebben elkezdtem szurkolni az Arsenalnak. A játékszemlélete teljesen ellenkezett a csapatéval és ennek megvalósításáról meg ne is beszéljünk. Én csak azt bánom, hogy nem küldtük el őt sokkal hamarabb, de érthető módon a vezetőség meg akarta adni neki is az esélyt, kár volt!

Balla Attila (BA): Legfőképp abba, hogy úgy tűnik, egyáltalán nem az a képességű edző, aki egy (reménybeli) PL topcsapat kispadjára való. Sőt, mikor épp ültek is a meccselései, azok is inkább az underdog kaméleon (hogy egy zoológiai paradoxszal éljek, remélem, Trollséne sose csinálja meg PS-ban) felállásban volt. Anno én örültem a kinevezésének, és azt gondoltam, hogy a PSG-s relatív bukó ellenére nem véletlen tartották őt sokáig a topedzők között, és nyilván az Arsenal vezetősége is nagyon alapos elemzés és komoly verseny után választotta ki őt, ahogy ekkoriban beszéltek is a minden játékosra kiterjedő lenyűgöző prezentációjáról. Aztán később a média feltárta, hogy inkább csak arról volt szó, hogy Raulra rácsörgött Arturo Canales szuperügynök. Összességében tényleg egyáltalán nem világos, hogy hogy tudott ő olyan magas reputációt elérni a profi labdarúgásban, hogy általános elfogadottság mellett ülhetett bele Arséne Wenger székébe.
Emellett azt is gondolom, hogy a nyelvi hátrány különösen rosszul érintette őt, és ha egybehangzó vélemények szerint általában tisztelettel és szimpátiával viszonyultak hozzá a munkatársak Londonban, sose tudott igazán beilleszkedni és valódi vezetővé válni, hanem végig egy idegen maradt. Érdekes, más edző is dolgozott már sikeresen olyan klubnál, ahol nem volt kezdetektől perfekt az anyanyelvben, de Emerynél egészen brutális a kontraszt, mindhárom külföldi klubjánál hamar bukott, míg spanyol középcsapatokkal azért ilyen-olyan sikereket ért el.  Az Arsenalnal egy idő után már úgy nézett ki, mint akin az imposztor szindróma jelei ütköznek ki, és saját maga sem érti, mit is kereshet a kispadon, és az első hónapok után már nem is próbált semmit sem átültetni a taktikai elképzeléseiből (miközben ugye ő lett volna a szenvedélyes taktikus, az alapos videóelemző).

Ami a klub támogatását illeti, vegyes a kép számomra. Egyrészt Sanllehi még a bukott EL-döntő után is szerződéshosszabbítást akart kínálni, és aztán még ősszel is támogatásáról biztosította, amikor már szinte mindenki edzőváltásért kiáltott. Másrészt viszont a háttérben lévő zavaros, folyton változó posztwengeri sturuktúra sem segített neki. Még ha kétlem is, hogy Nzozni és Zaha érkezésével, és mellé mondjuk Iwobi, esetleg Mhitarján megtartásával már világverők lettünk volna, és az egyik leglátványosabb igazolási bukónkat (a 95 percet játszó srác Katalóniából) ő is támogatta. De azt gondolom, hogy az igazolásokban az utolsó évéig mindenható Wenger után ez a head coach megmondja, miféle játékos kéne, aztán azzal főz, amit kap rendszer Emeryvel nagyon nem működött. Jó kérdés, hogy Arteta jobban tud boldogulni benne, vagy esetleg lesz-e elég tekintélye és karizmája, hogy változtasson rajta, és nagyobb szava legyen a döntéseknél. Szóval lehet büdöskóklerezni Emeryt (én túlzásnak érzem), de azt gondolom, a problémáink zöme fölötte kezdődik, aminek az ő kinevezése is csak egy későn beigazolódó tünete lett.

Zero_L: Véleményem szerint csak kiderült, hogy BL szinten, ahova mi vissza akarunk térni, Emery egyszerűen kevés. Millió és egy játékossal előfordult már, hogy kis/közép csapatban jól, biztatóan teljesítettek, mikor elkerültek egy magasabb polcra ott meg már kevésnek bizonyultak. A kelleténél szerencsére csak fél évvel többel rontotta nálunk a levegőt. Emery a játék egyik elemében sem tudott maradandót alkot, sőt ugyan azokat a gyengeségeket mutatta, amit korábbi csapataiban. Se a védekezésünket, se a támadásainkat nem tudta a kívánt szintre emelni a csapatot és a játékos fejlesztésben is igen keveset mutatott.

Meg kell említeni még a kommunikációs deficitet is. Persze nevetünk ezen a szerencsétlen calm-come videón, de jól bemutatja mekkora hátrányból indult emiatt. Ettől még lehetett volna sikeres, hisz Pochettinonak sem ment azonnal az angol, de maga Emery filozófiája sem elég erre a szintre, ez kiderült a PSG-nél és most nálunk is.

Nem is lehet kérdés, hogy megkapta a kellő támogatást, amit egy BL nélküli csapattól megkaphatott. Sőt a vezetőség még kompenzálta is a hülyeségeit, ha arra gondolunk, hogy most Zaha, Nzonzi meg Banega féle játékosokkal lenne több a deadwood részleg.

Mit gondolsz Arteta első szezonjáról, mennyire hitted el neki ez alatt a fél év alatt?

Trollséne: 
Az elmúlt 25 év legnagyobb káoszába beesve, nullkilométeres edzőként (ez ugye az egyik legnagyobb kontra érv volt már a 2018-as utódlásnál is), alapozás nélkül + 3 hónap koronavírusos kényszerszünettel sújtva ez nálam teljesen jó kezdés. Lehet siratni a BL indulást, de a bajnoki helyezés általi kvalifikáció lehetőségének eltékozlását a vezetőségnek köszönhetjük. Emeryt a szeptemberben lejátszott Watford elleni 2-2 után, de legeslegkésőbb az októberi válogatott szünet legelején már tényleg ki kellett volna baszni, ehelyett szűk 2 hónapig még engedték az ámokfutását, hogy aztán Freddie közel 1 hónapig stáb nélkül tovább bohóckodjon. Az EL kiesésben viszont sajnos Arteta is nyakig benne volt, habár a párharc összesített xG-je alapján az ötlettelenségre és kialakított helyzetek hiányára (ami a bajnokságban azért gyakran kísértett) nem lehetett ráfogni a kiesést. Arra az elbaszott visszavágóra mondanák az angolok, hogy „Bad day in the office”. Az FA Kupa meneteléssel és győzelemmel nálam a körülményeket figyelembe véve bőven meg lett mentve a szezon, de ennél is nagyobb pozitívum, hogy olyan játékosokból sikerült labdarúgót faragni erre a darálós 1,5 hónapra (Luiz, Mustafi, Ceballos), akiket Emery alatt bikacsökkel zavartunk volna el a csapattól. Xhaka is idetartozik, de ő már szinte a kinevezésétől fogva a legfontosabb láncszeme volt az Artetaballnak, szóval gyorsan levedlette magáról a Vámpír átkot. Sőt, vele kapcsolatban azt is ki merem jelenteni, hogy Arteta az első olyan Arsenal edző, aki végre tényleg jól tudja használni. Mert a Papus szinte mindenkivel végigpróbálta double pivotban (Coquelin, Elneny, Ramsey, Wilshere), messze nem volt olyan hatékony mint Arteta alatt. Artetának én most jobban el tudom hinni, mint a Vámpírnak bármikor.

Woolwich:
Nem ülök az első kocsiban az Arteta hype vonaton, de azért ez a happy-ending szezonzárás most azt mondatja velem, hogy van remény. Azt el kell ismerni, hogy bár továbbra is sok kókler van a szakmai stábban, ő azért az értelmesebbek közé tartozik.
Elég korrekt CV-vel érkezett, Pep is áradozott róla eleget, de ugye a másodedzői poszt az mégiscsak más, mint amikor Te vagy a góré... Az mondjuk már a legelején is játszott, hogy tudja mit akar játszani – és MRI-vel ellentétben ezt a játékosoknak is át tudja adni. Más kérdés, hogy a víziójának megvalósítására ez a keret mennyire alkalmas... És azért ez egy nagyon más helyzet lesz neki, mint a Citynél, ahol Peppel gyakorlatilag végtelen pénzből válogathatták a kirakósba az odaillő elemeket. Hogy a Fekete Párducot idézzem: "we don't do that here", szóval a kulcskérdés szerintem az lesz nála, hogy mennyire tudja úgy formálni a keretet, hogy egyértelmű kompromisszumokat kell kössön a transzfer targetjeit illetően.

pataKi[ng]_49: Én az első pillanattól kezdve támogatom Artetat. Szerintem bőven van benne potenciál, hogy pár év múlva a legnagyobb edzők közt emlegessük őt. (Legyen így!) Vannak aggasztó dolgok is persze, ott van pl. a sok előnyről leadott pont a bajnokságban. De ami a legfontosabb, hogy ezt lehet orvosolni. Nála látszik, hogy van egy elképzelése a játékról, látszik az is, hogy nem fél jegelni olyan játékosokat, akik talán túl sok bizalmat kaptak eddig, annak ellenére,hogy a teljesítményük megszolgálta volna ezt.  A bajnokság totál csőd lett a szezon végére, de egy foshalmazt vett át gyakorlatilag + megnyerte Papa kupáját még így is! Szerintem bőven voltak bíztató jelek a jövőre nézve, szóval Arteta IN!

BA: Kezdem elhinni. Én kimondottan szkeptikus voltam vele kapcsolatban a tapasztalatlansága miatt. Elképesztően ritka még a később sikeressé váló edzők között is, hogy legelőször egy topligás klubban legyenek vezetőedzők, ráadásul a PL-ben az Arsenal azon belül se egy könnyű falat. Tulajdonképpen Pochettinon (Espanyol) és Deschamps-on (Monaco) egyetlen jelenkori nagyobb nevű edzőt nem találtam, aki nem ifi csapatnál, alacsonyabb osztályban vagy más kisebb presztízsű ligában kapta meg első vezetőedzői megbízását. Ehhez képest a pályán elértek között is vannak már nagyon biztató példák, ilyen a United, Pool, City és Chelsea megverése, utóbbi kettővel az FA-kupa, olykor egy Arsenal csapatnál szinte sose látott minőségű letámadás, és en bloc egyfajta érzet, hogy határozott elképzelése van arról, hogy hogy kéne játszanunk, és ha még nem is sikerül mindig, de legalább törekszik a megvalósításra.

De a jövőre nézve talán még örvendetesebb a világos és határozott kommunikációja, az állítólagos perfekcionizmusa, ahogy lefektette az elvárásait, és nem tolerálja, ha valaki ezeknek nem felel meg, hogy a klub minden egyes dolgozójának bemutatkozott, és azt mondják az edzőpályán is figyelmes és közvetlen a dolgozókkal, hogy a távozás szélén lévő Xhakat vagy a csapat orvosát maradásra tudja bírni. Ezek alapján nekem egy igazi, karizmatikus vezető képe körvonalazódik. Ettől függetlenül simán lehet, hogy a pályán megbukik és/vagy nem kap elég támogatást. Bízom Artetaban, de abban nem, hogy feltétlen hosszú lesz az ideje az Arsenalnal.

Zero_L: Sokáig távolságtartással kezeltem Arteta megítélést, legfőképpen azért mert nem akartam, hogy totálisan elkapjon a hype train és amúgy is kis minta miatt nem akartam elhamarkodottan ítélni pozitív vagy negatív irányba. A görögök elleni EL kudarc is korán jövő kijózanító pofon volt egy hirtelen bekövetkezendő cindarella story-hoz, de a szezon hajrára és főleg az FA kupa menetelés miatt most nagyon elhiszem neki. Ahogy Ian Wright fogalmazott: Meg kell védenünk minden áron. Jelenleg ő a legfontosabb szakmai értéke a klubnak, egyedül ő jelenheti a versenyelőnyünket a riválisokkal szemben. Sajnos megint nem túl fair ennyi elvárást tenni egy fél évet letudó edzőre, szóval érdemes helyén kezelni, főleg a sikereket, de sajnos ez a csúf igazság.

Arteta eredménysorát és az xG lőlapjainkat összevetve úgy is tűnhet, mintha az Emery-féle 22-es unbeaten runhoz hasonló mákdarálásban lett volna részünk. Van ok az aggodalomra?

Trollséne: Ha az összes meccset nem is láttam, de elég nagy mintám van a Tanár úrból, akinél még az is ritka volt, hogy 2 egymást követő jó meccsünk legyen. Utóbbival 100/100 alkalomból egyszer sem hoznánk le két győzelemmel a City-Chelsea FA Kupa végjátékot, ami a twitter kánonnal ellentétben azért messze nem a mákolásról szólt, hanem sokkal inkább jól kivitelezett edzői teljesítményről, ahol csodák csodája a megszokottakkal ellentétben a játékosok sem büdös zokniként estek össze a rájuk nehezedő nyomástól. Az is megmosolygtató statisztika, hogy Artetának már most tűzoltóként, bő fél év után több győzelme van (4) a BIG6 tagjai ellen, mint Tanár úrnak (3) 1,5 év alatt két full alapozással... Egyelőre bőven nem az edző miatt kell aggódnunk, sokkal inkább amiatt, ami a fölötte lévő szinteken megy. UPDATE: Ha Don Raul kibaszása nagyobb mozgásteret jelent Arteta számára és Eduval egy Wenger & Dein-féle munkakapcsolatot próbálnak újramodellezni, akkor hatalmas knows van, aminek nyomán lehetséges, hogy korai volt az elbocsátások utáni klubravatalozás, de a következő szezon végén okosabbak leszünk.

Woolwich: Azért a körülmények kicsit mások voltak. Arteta jóval zaklatottabb időszakban vette át a csapatot, meglévő anyagból kellett, hogy összetákoljon valamit. Majd ha az új igazolások, keret reshape után is hasonló lesz az xG-nk, akkor elkezdek aggódni, addig felesleges.
Mindenesetre a középpályával kezdeni kell valamit. Az, hogy gólok nem jönnek Xhakatól vagy Ceballostól az még hagyján, de asszisztok sem igazán. Dani játékát nézve sokszor az az ember érzése, hogy többször passzol a CB-knek, mint a támadó 3-asnak...

pataKi[ng]_49: Mi az Arsenalnak szurkolunk, aggodalomra mindig is lesz okunk! Elején van még nagyon Arteta ennek a dolognak, ha megnézzük az első teljes szezonját, akkor összetettebb képet kaphatunk majd erről, de vele kapcsolatban jobbak az előérzeteim.

BA: Van, de javaslom, várjuk meg az igazolási szezonunk végét. Ha Arteta nem kapja meg a megfelelő játékosokat, komoly bajban lehetünk. Az xG-t illető párhuzamról meg: az Emery-féle sorozathoz képest lényeges különbség, hogy ott a tanár úr a májusban ismertetett elveit (labdabirtoklás, hátulról építkezés, intenzív letámadás) már novemberre sutba dobta, addig Artetanal világosabb az irány. Plusz az underdog szerepre szabott reaktív terv már egész pofás, még ha a Pool ellen hatalmas, a City ellen jóval kisebb szerencse és Aubameyang zsenije is kellett a győzelemhez. A proaktív focink rendberakása viszont a jelenlegi kerettel nem biztos, hogy megoldható feladvány lesz Artetanak. Továbbá jó nem elfeledni, hogy bármennyire is kevésnek tűnik ez az 56 pont, tényleg sok meccsen túlteljesítettünk a PL-ben. Viszont Emeryhez képest szintén jó pont neki, hogy míg ő egy teljes felkészülési szezon után láthatott munkához, addig Arteta vezető edzői tapasztalat nélkül a karácsonyi darálás idején egy teljes káoszban lévő csapatba érkezett (pl. a később is alapember Xhaka már fél lábbal a Hertha Berlinben volt), és a corona lockdown, majd a project restart sem volt a legbékésebb időszak.

Zero_L: Leginkább a támadójáték aggaszt és az hogy képtelenek vagyunk felállt fal elleni mit kezdeni. Nyilván nem ideális a középpályás összetételünk sem, így azért túl sok variálásra nem volt lehetőség, de a minőség megvan a támadóinknál valamiért ezt nagyon nem sikerült kihozni. Elsősorban azért hiszem el Artetanak ennyire, mert fontos meccseken, nehéz ellenfelek ellen mentálisan és taktikailag is fel tudta készíteni a csapatot, ez Emerynek nem sikerült, sem az első fél évben sem két alapozás után tavaly ősszel. Emellett, ahogy jelenlegi edzőnk a játékosokat kezeli, a kritika megfogalmazása mellett esélyt adva a bizonyításra és a megfelelő hozzáállás jutalmazása, ahogy érzékelhetően máshogy játszunk egy frissítő szünet után, az hogy képes angolul-franciául-spanyolul instruálni a játékosokat mind nagyon fontos és pozitív hozadéka a váltásnak. (sidenote: Kíváncsian várom, hogy teltházas stadionokban, ivószünet hiánya mennyire fogja felborítani ezt a mostani dinamikát, mert valljuk be ezek a körülmények most nagyon a kezünkre játszottak.)

Szóval lehet mondani, hogy néhol szerencsésebbek voltunk és az FA kupát is kis túlzással két meccsen mutatott szinte tökéletes helyzetkihasználásnak köszönhetjük vagy egy személyben csak Aubameyangnak. De ezek mellett rengeteg pozitívumot fel lehet hozni, Emery részéről meg volt az unbeaten run-os kifutott eredmény, azt ennyi.

Bajnoki helyezésen kívül mi volt a szezon legnagyobb csalódása, legrosszabb pillanata?

Trollséne: 
Unai Emery. Már a tavalyi szezonból, pláne annak hajrájából sejteni lehetett, hogy az idei év sem lesz egy diadalmenet, de aztán ami történt az minden várakozásomat alulmúlta. A kinevezése előtt én kibaszottul elleneztem a lúzerség és szemfényvesztés totemállatát, hogy aztán beálljak mögé és természetesen jól pofára essek. Zidane-t szokás baszogatni a legnagyobb faszmáker jelzővel, de ez a csávó rajta is túltesz, azt a három egymást követő EL győzelmet nagyjából ahhoz tudnám hasonlítani, mintha valakinek három egymást követő héten telitalálata lenne a Hatoslottón. Ha pedig mindkét edzőnél egy-egy  konkrét pillanatot kell hogy kiemeljek, akkor az a már korábban megemlített őszi 2-2-re végződő tökutolsó & frissen kinevezett edzős Watford elleni bajnoki meccs és az Olympiakosz elleni EL kiesés.

7cf1e3caad6534b5e8d88c3eaadb4c243a3ef65ce18c54da77d13751176c2b1b.gif_320x276Woolwich: Szerintem a kommentekből is lejött, hogy én a legelejétől bírtam Guendouzit. Úgyhogy én rohadtul sajnálom azt, hogy így eltékozoltuk/eltékozolta egy komolyabb Arsenalos karrier lehetőségét. Nem volt egy egyszerű személyiség, ezt már az elején láttuk, de engem meglepett, hogy a balhéi után pl. Aubameyang vagy Lacazette nem tudott egy kis észt verni a fejébe. Látva jelenleg mennyire bizonytalan a középpályás állományunk a kövi szezonra talán még inkább agyfelbaszó, hogy egy tehetséges, fiatal játékost fogunk valószínűleg áron alul eladni a személyében.

pataKi[ng]_49: Lehet hülyén fog hangzani, de nekem az Olympiacos elleni kiesés nagyon rosszul esett, tényleg reménykedtem, hogy majd most kiharcoljuk a BL-t ezen a sorozaton keresztül. Ráadásul kinyomtam a streamet a 120. percben egy Olympiacos kirúgásnál. Pár perc múlva teli volt az internet Aubameyang kihagyott zicceréről, amit már nem néztem meg. Mondanom sem kell, borzasztó volt visszanézni is.

BA: Amit szeptemberben a Bournemouth elleni győzelem után éreztem. Nyertünk, és így nyolc forduló, a bajnokság több mint ötöde után a 3. helyről fordultunk a válogatott szünetre, egy pontra a Citytől, három meccset is letudva az ún BIG6 ellen, ebből kettőt idegenben, a szerzett 15 pont ha nem is baromi sok, de egy hetvenvalahány pontos szezont előrevetít, miközben az United és a Spurs szenvedését nézve úgy tűnt, idén könnyebb dolgunk is lehet a BL helyekkel. Tehát egyik oldalról kb. oké minden. Másik oldalról viszont a blogon a kommentmezőben mindenki OUT-ozott már, és semmi élmény nem volt a meccseinket nézve (ill. de, semleges szurkolóként biztos baromi szórakoztató az a fajta össze-visszaság, ami pl. a Villa elleni tíz emberes fordításban volt, de szurkolóként annak a végén is max. megkönnyebbülést éreztem, nem katarzist). Ekkor merült fel, hogy vajon tényleg lehetséges, hogy Emery a többi klub bénázása és néhány kiemelkedő egyéni teljesítmény mellett egy ennyire koncepciótlan és fájdalmasan nézhetetlen csapattal még szezonokra az edzőnk marad? Aztán kiderült persze, hogy nem, de a 66 pontos bronzérmüket ünneplő Unitedeseket elnézve a mai napig borzongással tölt el annak az alternatív valóságnak a gondolata, ahol Unai egy rakat mákkal összetartja a csapatot valami középszerben, és talán most a BL helyezés után aláírt friss szerződés hosszabbításával készülnénk egy újabb EL döntős bukásra.

Zero_L: Sajnos egy ilyen szezon után rengeteg mindent fel lehetne sorolni. Biztos sokaknál előkelő helyen van az EL kiesés (nálam is ez az első számú) vagy Emery totális ámokfutása és a pár pontos távolság a kiesőzónától. Én mégis egy olyat választottam, ami minden szempontból (játékos-szurkoló-edző-vezetőség) a szezon mélypontja volt és tökéletesen leírta 1,5 év alatt milyen mélységekbe vezették a klubunkat. Ez az a pillanat mikor a csapat kapitányát kifütyülte a közönség lecserélésekor és Xhaka erre látványosan mindenkit elküldött melegebb éghajlatra. Valahol mindkét felet meg lehetett érteni, hisz a szurkolóknak tényleg elegük volt abból a hetek óta tartó fosfaragásból, amit Emery letett az asztalra és a svájci akkor az állandó kezdő, de gyenge játékával meg egyszemélyben testesítette meg ezt a sehova nem tartó totális zsákutcát. Xhaka –t meg ismerjük, egy impulzív játékos (ezért is tud olyan idiótaságokat bemutatni a pályán, ahelyett hogy az eszét használná), aki ezt nagyon zokon vette. Egyszerűen csak szörnyű volt megélni, hogy nehézségek ellenére ide jutott a klubunk, sok gyenge csapat van, sok gyengén játszó nagycsapat vagy korábbi nagy csapat, még sem történik meg ez minden héten/hónapban/évben. Mondani sem kell ezek után Emeryt a vezetők még 1 hónapig hagyták a padon kóklerkedni.

Ha vissza kell majd gondolni erre az érára nekem ez a jelent fog eszembe jutni, hogy ilyen szégyenteljes pillanatnak is be kellett következni, a változás kierőszakolás érdekében.

Szezon meglepetése (játékos esetleg bármilyen esemény)?

Trollséne: Játékos: Gabriel Martinelli. Brazil negyedosztályból eredetileg az U23-ba igazoltuk, hogy aztán a pre-season alatt bejátssza magát a felnőtt keretbe, majd ősszel az összes szurkoló egyik legnagyobb lieblingje legyen. Remélem a sérülése után ott folytatja, ahol abbahagyta. Esemény pedig egyértelműen az FA Kupa győzelem, ahogy azt az előző posztban is írtam, december 5-én még a kiesőzónát kellett sasolni, illetve Leno sérülése után én személy szerint végleg eltemettem a szezont, mert akkor még a 3 cb-s felállás és nagyobb stabilizáció is csak a jövő zenéje volt, Emi Martinez remekléséről nem is beszélve.
facup14_1.pngWoolwich: Hát volt egy pár. Ha most arra gondolok mire nem számítottam volna a szezon elején, akkor ilyen pl. az is, hogy most már több, mint fél éve Arteta ül a padon. De ha a játékosokat nézem, szerintem Martinelli instant impactje, Saka berobbanása vagy Martinez kiemelkedő teljesítménye is mind mind olyan volt, amit nem láttam jönni.

pataKi[ng]_49: Emi Martinez és Bukayo Saka. Őszintén szólva mostanában a fiataljaink nem szoktak kellemes csalódást okozni számomra. Saka viszont teljesen megváltoztatta ezt. Emlékszek eleinte azt mondtam róla, hogy ő is egy lesz a sok közül, nem láttam benne semmi extrát, aztán meccsről meccsre megmutatta, hogy mennyire nem volt igazam. Martinezre pedig ez hatványozottan igaz, 8 éve nálunk van , sok emlékem nincs róla, maximum a Reading elleni 5-7-es meccs. Erre jön ez a srác most, és gyakorlatilag kulcsemberré nőtte ki magát pár meccs alatt a csapatban, olyan magabiztossággal, ami számomra teljesen megdöbbentő volt.

BA: Játékos: legyen Martinez beugrása. Még ősszel olvastam róla egy hosszú cikket, amiben arról értekezett, hogy hisz benne, hogy Lenot meg tudja szorongatni az első helyért, és úgy érzi eljöhet az ő ideje, hát… elhittem, hogy nem véletlen bízzák rá a második számú kapus szerepét, de azért erősen szkeptikus voltam. Viszont így utólag semmi kifogáunk nem lehet arra, ahol helyettesítette a sérüléséig csapatunk egyik legjobbjaként játszó Lenot. Mindazonáltal megmosolyogtatónak érzem, mikor szurkolók arról írnak, hogy Emi akár a kapuban is maradhatna Leno felépülése után, vagy hogy a németet egy jó ajánlat esetén el is lehet adni. Martinez összesen se védett annyit topligában, mint Leno idén, és úgy ötödannyi felnőtt meccse van, miközben egy idősek. Ha valamelyik poszton különösen fontos a konzisztencia, az a kapusé, és ebben Martinezt még nem tudjuk megítélni. Viszont biztató, hogy Cech, Ospina, Szcesny és Fabianski távozása ellenére is azt érezhetjük, hogy a kettes számú kapusunkban is bízhatunk. Gond, hogy klubunk legrégebbi játékosa aligha fogja hosszú távon ennyivel beérni, mikor épp potenciálisan a legjobb éveiben jár.

Esemény: megnyertük az FA-kupát. Bár nem is a meglepő, hanem inkább a valószerűtlen a jó szó rá. Az előző 6 év három kupagyőzelmével ellentétben ennek még úgy igazán önfeledten örülni sem tudtam. Ott voltam ötszázadmagammal az A38 hajón, és nem hittem el, hogy tényleg ez a szezon, majd egy teljes év után tényleg egy kupával zárult. Az egész annyira nem illett bele, mindabba, amin keresztülmentünk az év során.

Zero_L: Természetesen a fiatalok. Sakaról tudtuk, egy tehetséges játékos, de arra kevesen számíthattak, hogy első PL szezonjában már megüti azt a szintet, hogy a kezdőért harcoljon, Nketiah úgy ez a kategória egy kicsit kevesebb hype-pal. A legnagyobb meglepetés mégis csak Martinelli volt, akinek bár nem volt ismeretlen az angol közeg mégis a brazil labdarúgás mélységeiből sikerült kiemelni és egy percig nem tűnt elveszettnek, gyengének vagy olyannak, akinek idő kell az európai felnőtt profi futball adaptálásához. Csak reménykedni tudunk a sérülése nem veti majd vissza, mert személyében egy igazi gyémántra találtunk.

Eredmény tekintetében meg nyilván az FA kupa elődöntőt kell kiemelni, ahol szinte hiba nélkül, könyörtelen helyzetkihasználással, számunkra egy élet-halál mérkőzésen le tudtuk gyűrni a nálunk sokkal jobb csapatot. Tettük mindet úgy, hogy nem az ellenfél volt extra balfasz és/vagy motiválatlan (lsd Pool elleni győzelem).

Összességében egy 10-es skálán hány pontra értékeled a szezont?

Trollséne: 
Bajnoki és EL szereplés - 1, FA Kupa menetelés és végjáték - 10, úgyhogy összesítve legyen 5,5. 

Woolwich:
 Emery Saga: 2/10, Ljungberg Saga: 3/10, Arteta Saga: 7/10. Total: 4/10.

pataKi[ng]_49: FA Kupa győzelem miatt 5.

BA: Hadd ne pontozzak. Ez olyan, mintha arra kérnétek, hogy egy sokszor szabadesés benyomását keltő hullámvasutazás végén kiszállva mondjam meg átlagosan mekkora magasságban jártam, miközben még bőven émelygek, plusz igazából kiszállni se volt idő, hisz az FA-kupa óta is naponta kapdossuk a fejünket, jövő héten pedig már egy Community Shielddel a következő szezon gyakorlatilag el is indul.

Zero_L: Az én tízes skálámon (ahol az 1-es a kiesés, 2-es a bent maradás, 3-as a valamilyen nemzetközi kupaindulás kiharcolása… stb), erre a szezonra egy 6-ot adnék. Leginkább azért ilyen magasat, mert sikerült megszerezni Arteta-t, aki évek múltán kompenzálhatja ezt az igen gyenge szezont

A nyári igazolási szezonunk izgalmas és a közvélekedés szerint sikeres volt, a téli picit lehangoló. Összességében hogy értékeled egy év távlatából az igazolásaink?

Trollséne:
A nyári igazolásoknak igazából Artetával kezdődött a szezon, velük elégedetett vagyok (persze csóró Pépé mellett ott a csillag az árcédula miatt, Luiz idényét pedig tényleg Arteta és a 3 cb-s felállás mentette meg), a téli majd a júniusi mini deadline dayen viszont még mindig nem tudok teljesen napirendre térni. Soares és Maris 4 éves szerződésétől továbbra is megpusztulok, mivel csupán az edzéseken látottak alapján igazoltuk le őket, szerződtetésük napjáig tétmeccsen egyáltalán nem vagy alig játszottak. Arról nem is beszélve, hogy pusztán az életkorukból fakadóan az ő esetleges visszaforgatás értékük szinte egyenlő a nullával. Náluk eddig egy leszúrt cirokseprűnek is több hasznát vettük volna... 
Woolwich:
Luiz pont azt hozta, amire kb. számítani lehetett tőle. Tierneynek hullámzó szezonja volt a sérülések miatt, bár róla mondjuk tudtuk, hogy kissé üveg lábú játékost veszünk a személyében. A szezon végére még így is egyértelmű alapember lett, szóval ez egy jó üzletnek mondható. Ceballostól én sokat vagyis így a szezon végével fogalmazhatok úgy is, hogy többet vártam. Nekem az az érzésem, hogy bár sokat fejlődött Arteta alatt és sokkal fegyelmezettebb lett a játéka, másfelől pont azt a kreativitást nem érzem benne, amit az Arsenal előtt vagy az érkezése utáni első meccseken láttam tőle. Pépét ekéztem eleget a szezon során. Én továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy 30-40 körül egy vállalható igazolásnak számított volna, de a 72m-s árcédulájához sosem fog felnőni. Martinelli óriási fogásnak tűnik, ha nem sérült volna meg én már rég elengedtem volna Lacazettet.
A téli igazolásainkról egyszerűen nem tudok nyilatkozni...

pataKi[ng]_49: Ez egy nagyon nehéz kérdés, mivel én Pépé vagy Ceballos játékát is szeretem, annak ellenére, hogy mindkét játékosnak voltak rosszabb meccsei, ráadásul Pépén lóg a 80 milliós árcédula is, ami nem könnyíti meg a helyzetét. Saliba kis túlzással már betonbiztos kezdő mindenki szemében, miközben még nem is bizonyított itt semmit. Luizunkról is vegyesek az érzelmeim, de sajnos ő egyre inkább kezd negatív szereplő lenni, legfőképp a sok összehozott tizenegyes miatt. Mari nekem kicsit Gabriel Paulista beütésű így első látásra, de ne legyen igazam! Sajnos ezt a Cedric dolgot még azóta sem tudtam hová tenni, épp a középszerű játékosoktól kellene megszabadulnunk, erre idehoztunk még egyet. Összességében azt mondom, hogy lehetett volna ez rosszabb is, de az biztos, hogy a keretre is nagyon ráfér az erősítés, csak sajnos pénzügyileg nem állunk úgy, hogy klasszis játékosok tudjanak érkezni.

BA:  A nyárt követő áttekintő után írtam, hogy a wenger utáni időkben a mihamarabbi BL-be visszajutás érdekében rövid távú, átmeneti és rizikós megoldásokhoz nyúlunk. Ha nagyon leegyszerűsítve akarnék válaszolni, akkor ez alapján kudarc, hisz nem jutottunk a BL-be idén se. A téli kölcsönökkel “erősítés” meg tényleg no comment kategória. Bár aztán ha a később szerződést kapó Soares és Mari jól beválnak, ez még utólag átértékelődhetnek, de nagyjából nulla hozzájárulásuk volt idén. Elvi szinten meg számomra nagyon visszázskeltő és ijesztő, hogy az ügynökökkel seftelés mennyire eluralkodott. És ezidáig a kiöregedő játékosok olcsón (hát ugye Luiz dicső szezonja alles zusammen kb. 24M fontba került) koncepció sem igen látszik igazolódni. A Don Raul átigazolási szezont az is picit más fénytörésbe teszi, hogy az eltelt időben sok olyat hallani, hogy a vezetésével játékosokért gyanúsan többet költöttünk, mint amennyiért az eladó klub a hírek szerint árulta. Főképp a Pépé deal szembetűnő, de már egy évvel korábban Leno és Torreira ára is váratlanul ugrott a végén négy-öt millióval. Amúgy az ilyenek pénzszórások akár közvetetten is visszaüthetnek, pl. állítólag Tierneyt 20M-ért eladta volna a Celtic, de majd miután látták, hogy a múlt héten bankot robbantottunk (nyolcvanmillió, ahogy a KNWOS-ban énekeljük - bár az euróban számolva), gyorsan rádobtak még egy ötöst. De a pályán se biztos, hogy pszichológiailag jót tesz a fiatal Pépének, hogy utcahosszal klubrekord igazolásként kéne produkálnia valamit.

Zero_L: Szerintem nagyon rendben volt a tavaly nyári mercato, főleg azok a játékosok, akiket hoztunk. Pépé-t sokan köpködték és egyesek még most is megteszik, nyilván túlárazva jött ez akkor is világos volt, de az első szezonja bőven-bőven vállalható volt és benne van a potenciál, hogy húzóember legyen egy normális rendszerben. Én még azt sem tartom kizártnak, hogy a liga egyik sztárja legyen. Plusz, ha Sanllehit a Pépé deal miatt rúgták ki, illetve ez az átigazolás kellett ahhoz, hogy rendet tegyünk/példát statuáljunk milyen ügyleteknek nincs helye a klubnál, akkor duplán megérte.

David Luiz-ra mondaná az ember, hogy csalódás, de igazából pont ezt lehetett tőle várni, legalább nem fizettünk érte 35 milliót. Tierney-ről még mindig tartom, hogy legjobb igazolásunk lehet évekre visszamenőleg. Ha egészséges tud maradni, akkor egy igazi steal lesz. Martinelliről volt szó. Ceballos sem volt szörnyű, bár összességében azért számomra túlságosan kiegyensúlyozatlan volt. Saliba meg majd idén kiderül, de jól menedzseltük az ő helyzetét. Koscielny ügye volt az egyik dolog, ami nagyon beárnyékolta a tavalyi átigazolási szezonunkat és az idényben jól meg is mutatkozott mekkora űrt hagyott maga után.

A másik negatívum az eladások, amik minden évben totálisan fel tudják baszni az agyam. Iwobit elherdáltuk apróért, Koscielnyért kevesebb pénzt kaptunk mint pl Bielikért és akkor a hab a tortán az volt mikor Nacho Monrealt egy jó játékos KÉT HAVI FIZETÉSÉÉRT engedtük el. Ha bármikor szóba kerül a klub gazdasági helyzete, akkor mindenki a BL hiányával jön, ami persze igaz, de valaki összeszámolhatná azt az összeget is, amit mi minden nyáron otthagyunk a piacon a folyamatosan áron aluli értékesítésekkel.

Ha nem vesszük figyelembe az eladásokat, akkor túl sok panaszra nem volt okunk. Engem őszintén a téli piac sem zavart különösebben. Marit nehéz megítélni, hisz alig játszott nyilván nem belőle lesz az új Maldini, de ő sem került sokba, legrosszabb esetben egy squad playernek elmehet, talán jobb lesz mint Sokratis vagy Mustafi. Arteta lát benne valamit, hisz szinte azonnal kezdőbe rakta. Cedric érezésének én sem tapsikoltam kifejezetten, de ha ő lesz a bukta (ami sajnos az átigazolások része), akkor még mindig inkább ő legyen, mint egy 40 milliós játékos. A viszonylag olcsón érkező mellényúlások nem igen szokták felvinni a vérnyomásomat.

Melyik posztra igazolnál (és kit)? Ha egyetlen egy posztra igazolhatnál melyik lenne az?

Trollséne: Állítólag jövőre 4-3-3 a terv, úgyhogy Ceballos maradásától függetlenül egy értelmezhető 8-as poszton játszó középpályást mindenféleképp, valamint ha már Arteta nem arrogant & naive és bármikor visszajöhet a 3 cb-s kaméleonozós felállás, akkor egy bal lábas CB-t szintén nem lenne hátrány beújítani, hogy ne Tierney legyen eltékozolva LCB-ben. Bár négyvédőzéshez is nyugodtan jöhet egy tényleg értelmezhető balos CB, akit nem azért kell besúvasztani a hátsó hármasba (Luiz, Mustafi integet), hogy a faszságaik a lehetőségekhez képest minimalizálva legyenek. Név szerint legyen Houssem Aouar (álmodik a nyomor kategória) és Gabriel Magalhaes (reális célpont). Pablo Marit, mint balos CB-t egy az egyben elfelejtettem, de mivel róla még rendkívül kicsi a mintánk, semmi nem garantálja hogy hosszabb távon jó lesz. Az LCB-vé avanzsált Tank helyére nyugodtan érkezhet Magalhaes.

Woolwich: 3 fő szempont alapján igazolnék. Hátra felé fontos lenne olyan játékost hozni, aki stabilitást hoz a védekezésünkbe - főleg CB-DM posztra gondolok itt. Másrészt a középpályánkra sem a kreativitás, sem a gólérzékenység nem jellemző az utóbbi időnkben, úgyhogy nem jönne rosszul 1-2 több poszton bevethető - értsd nem Pépé szinten egy dimenziós - játékos, mint anno volt Nasri, Rosicky vagy Cazorla. Nevekkel gondban vagyok, egyre kevésbé vagyok up-to-date az európai bajnokságokat illetően - meg nem is nagyon FIFA-zom manapság :( Partey mindenképpen egy stabil pont lenne a középpályára, de Aouart is elfogadnám. Illetve ami még vicces, hogy pár hete feldobtam, hogy én a középpályára el tudnám képzelni Thiagot a Bayernből is. Elvileg már fél lábbal Liverpoolban van, de nemrég olvastam, hogy Artetat is érdekelné. Gabrielről nem tudom mit gondoljak, bár CB poszton elég alacsony a szint nálunk, amit meg kellene ütnie, szóval...

pataKi[ng]_49: Védelem és Középpálya. Ha egyetlen posztra kéne ezt a dolgot megadni akkor én egy középső középpályást hoznék inkább, de remélem, hogy érkezik egy középső védő is.

BA: Középső védő és a komplett középső középpálya az, amit leginkább kérdésesnek érzek. Előbbi egyszerűbbnek tűnik, elvileg "csak" kéne két quality quality player, lehetőség szerint olyanok, akik a védekezés mellett a támadásépítésbe is be tudnak szállni. Reméljük, hogy Salibán túl  Gabriel Magalhaes érkezésével ez megoldódik, de számomra azért nem a legbiztatóbb, hogy két, átlagban 21 éves PL szűztől kell, hogy várjuk a megváltást, mert az alternatíva kis túlzással nyugdíjasok, sérültek, sérülés után magukat keresők és röhejes bohócok, vagy hát pontosabban ezen attribútumok kb. tetszőleges kombinációja. A középpálya kérdés túl összetett és bonyolult, így azt nemes egyszerűséggel passzolom, csak annyi megjegyzéssel még, hogy a legtöbbet pletykált Partey a posztján ha előrelépés is, nem látom, hogy megoldaná a feladványt.

Zero_L: Bár korábban erre 10ből 10 szer rávágtam volna a belső védőt, most azt mondom egy támadó szellemű középpályás lenne a legfontosabb igazolása a csapatnak. Védő sorban is elkél az erősítés szó se róla, de én nem látom, hogy Mustafit el tudnánk adni(főleg sérülten), Kolasinacot és Sokratist meg nem lehet kérdés azonnal pénzért kell tenni. Ez a Mari-Luiz-Saliba-Chamber-Holding(+Mustafi) sor nem azt mondom, hogy tökéletes, de se a MU-nál se a Chleseanél nem látok sokkal jobb védősorokat. Ráadásul Lille védőjét Gabrielt is már nagyon írogatják hozzánk (csak a játékos döntésére várnak a klubok), így még ebből a névsorból is számíthatunk távozóra. A támadásainkat látva viszont egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni a 10-es, 8-as posztot. Tulajdonképpen Ceballost kellene upgradelni egy olyan játékossal, aki több kreativitással rendelkezik és a kapu elé is többször oda tud érni. Nem tudom Willian valóban középre, irányító szerű szerepkörbe jött, de Dani posztján úgy érzem lehetne még turbózni a kezdőn. Egy ideális világban, ahol BL-ben szerepelnénk és meglenne a megfelelő összeg a bankszámlánkon, Joao Felix lenne az álomigazolás ebbe a csapatba. Vele exponenciálisan tudna nőni a támadásaink hatékonysága, de nekünk most csak a 32 éves Willian jut.

Másik nagy kérdés, ha Torriera tényleg távozni akar (akit én nagyon sajnálnék) és Partey-val pótoljuk, akkor összeáll-e a Xhaka-Partey kettős előttük Williannal és akkor tulajdonképpen ennyiből áll majd a támadójáték erősítése. Számomra ez kevés lenne, hogy komoly előrelépést tudjunk elérni. Tudom, hogy többhöz meg nincs meg az anyagi forrás, de például játékos eladásokból lehetne azért extra bevételt generálni, már ha értenénk ehhez…

Muszáj vagyok megemlíteni Ramsey nevét, akit a szurkolók szinte egyöntetűen üvöltenek be ilyenkor, főleg mikor olyan pletykákat lehet olvasni, hogy Pirlo nem igazán számít rá a Juve-ban. Természetesen én is nagyon szeretem Aaron barátunkat és tökéletes lenne ebbe csapatba, de az a probléma, hogy vélhetően baromi sokat kéne érte fizetni (úgy hogy mi ingyen engedtük el) és nem lennék meggyőződve róla, hogy a legfontosabb meccsekre egészséges tudna maradni (lásd Emery káosz tavasza). Nekem leginkább a Wenger-éra utolsó éveiben abból lett nagyon elegem, hogy a szezon bizonyos részében, 1-2 hónap erejéig összeállni látszott a csapat és a kezdő tizenegy, aztán tavaszra mikor jöttek a ki-ki meccsek, lerohadt pont az a 1-2 kulcsjátékos és letolt gatyával álltunk ki. Én elengedném már ezt a Ramsey történetet.

Szóval jelenleg Willian-Gabriel-Party hármasban lehet maximum reménykedni, mert egyes források szerint már a ghánai megszerzéséhez is komoly eladásokat kell nyélbe ütni. (Side note: tavaly is ez volt a mantra, hogy ez az Arsenal soha nem fog tudni 70 milliót kiadni egy játékosra, persze nyilván BL nélkül sokáig nem lehet 90 milliós mínusszal zárni a nyarakat.)

Saccra hány millió fontot szedünk össze játékoseladásból?

Trollséne:
Ismerve a tényt, hogy a rekord eladásunk Oxlade-Chamberlain 35 millió fontért, a bustoktól pedig legendásan nem tudunk megszabadulni, így ebben a COVID sújtotta helyzetben, figyelembe véve az eladólistára került játékosok számát én egy 70-75 millió font körüli összeggel már nagyon boldog ember lennék. Átigazolási hírek alapján nagyjából így nézne ki: Chambers - 20, Torreira - 25, Holding, Sokratis, Kolasinac, Elneny, Balogun - 25. Chambers a szezon legjobbja volt a Fulhamnél a tavalyelőtti PL idényben, Parker pedig nagyon visszavinné, mire várnak még? Torreirát bármennyire is csípem, ha tényleg létrejönne ez nyár slágere Thomas Partey-deal, akkor az uru kávéja itt végleg lefőtt, jó helyen lesz Olaszországban. Az utolsó ötösnél a realitás pedig, hogy a fiatal Balogunért valaki letesz 5 milliót a maradék meg vagy rajtunk marad, vagy csak kölcsönbe távozik. Guendouzi szerintem csak kölcsön + kötelező vételi opcióval lesz eltávolítva ezen a nyáron, Mustafi pedig még egészségesen sem kellett a kutyának se, sérülten pláne nem fog kelleni, jól sikerült 1,5 hónap ide vagy oda. AMN-t direkt kihagytam a fenti felsorolásból, Ornstein tweetje után azonban mégis nagyon úgy fest, hogy ő lesz az első távozó. Potom 20 millió font a keret leguniverzálisabb HG játékosáért elképesztő bargain, hiába a szezonvégi nagy összeborulás, nem a véletlen műve volt hogy ő is annak az ügynökségnek lett a pártfogoltja, akik többek között a Sterling-City és az Ox-Pool üzleteket is dűlőre vitték. A jó AMN nem kért az Arteta által neki megálmodott purhab szerepkörből, a fullback/wingback villogás után inkább elmegy a Wolveshoz a több középpályás játékperc reményében a' la Oxlade-Chamberlain. Az ellenünk lejátszott szezononkénti 2 bajnoki meccs kivételével nagyon sok sikert neki a jövőben.
Woolwich: Elvileg AMN és Torreira is átadólistára került. Ott valszeg az lesz a cél, hogy az értük kapott összeget továbbítsuk is az Atletinek Parteyért. A védelemben elvileg Sokratis, Kolasinac és Holding sem cél, hogy itt játsszon szeptembertől. A göröggel kapcsolatban komolyabb kétségeim vannak, hogy el tudjuk adni - bár újabban olvasni erről pletykákat - Kolat talán elsózzuk a Bundásba ill. Holdingnak is kellene, hogy legyen helye a PL-ben. Akiért komolyabb összeget kaphattunk volna mondjuk még a télen az Guendouzi. Na most ezzel az egész balhéval valszeg búcsút is mondhatunk egy kövérebb összegnek...
Amire én igazán kíváncsi leszek az mondjuk Lacazette vagy Nelson esete. Előbbinél pedzegették már néhányan, hogy van érte érdeklődés és ő lehet egy olyan játékos, akiért a Juve/Atleti letesz egy vállalható összeget. Más kérdés, hogy ha Aubameyang marad meglepne ha eladnánk a legjobb cimboráját. Nelsonnak elég furcsa szezonja volt, az utóbbi években talán az ő berobbanását várta a legjobban mindenki, ehhez képest Saka jött, látott és egyértelműen elé került a rangsorban. Reiss helyében lehet meghúznám a váratlant és egy középcsapathoz igazolnék a több játéklehetőség reményében. Szóval elég sok játékosnál rezeg a léc, más kérdés, hogy inkább beszélünk mennyiségről, mint minőségről - ami várhatóan a kapott összegben is megjelenik majd. Szerintem távozók számától függően egy 80-90m az ami összejöhet.

pataKi[ng]_49: Ez egy jó kérdés, mivel előre nehéz megmondani, hogy kik fognak távozni. Guendouzi akiből lehetne nagyobb pénzt csinálni, én nem bánnám egyáltalán, ha eladnánk. Ha belőle egy 30-40M euró bejönne. Szerintem Torreira is távozni fog,akiért ugyancsak egy 20M bevételt le lehetne akasztani. Ha ez a két játékos menne, akkor minimum 50-60 millióról indulnánk, ami nem volna annyira rossz. Remélem az ilyen középszerek, mint pl.: Kolasinac, Mustafi és társaitól még megszabadulunk azért, még ha aprópénzért is. Szóval ha csinálunk egy komolyabb kiselejtezést, akkor olyan 100M euró körül is összejöhet.

BA: Mint az előző válaszomban is látszott, elég óvatos vagyok abban, hogy megtippeljem, mi történhet a piaccal. A Transfermarkt becsléseire rásandítva azért jó néhány játékosunk értéke nagyot zuhant az utóbbi hónapokban: Lacazette 70-ről 48, Torreira 55-ről 32, Guendouzi 50-ről 30 millió euró (!). És épp az említett három lenne az, akitől talán szívesen szabadulnánk, és még jelentősebb pénzt is hozhat. Tegyük fel, hogy belőlük kettő elmegy, mondjuk összesen 55 millió fontért (tehát nem hiszem, hogy még a TM által írt összegeket is be tudnánk kalapolni). Plusz az alacsonyabb értékű játékosok közül még AMN lehet a legértékesebb, de őt remélem, valahogy mégis megtartjuk, a többiek meg (Chambers és Mustafi a sérüléseik miatt aligha, tehát Sokratis, Holding, esetleg Kolasinac, továbbá néhány akadémista) tényleg aprópénz lehet. Mondjuk, hogy a “resztliből” bejön 30, így összesen 85 millió font bevételünk lesz. De ugye ha Torreira és/vagy Guendouzi megy, akkor belőlük jó eséllyel Partey záradéka lesz 50M+1-gyel megkinálva, szóval tényleg nem látom, hogy nagyon sok pénzünk maradna a végén a középpálya rendbeszedésére. Mert hogy a KSE most nem fog belemenni egy nagyobb költekezésbe, abban biztos vagyok.

Zero_L: Legnagyobb hiányosságot abban látom a klub működésében, hogy 1-2 kivételtől eltekintve képtelenek vagyunk normális áron eladni a játékosainkat. Ilyen szempontból én a legpesszimistább jóslatot tudom mondani és kb 50 millióra saccolnék, ha sokan is távoznak, akkor is legtöbbjük kölcsönbe megy majd.

Kicsit részletesebben összegek nélkül:

Akikből viszonylag sokat kaszálhatnánk az Martinez, Matiland-Niles, Torriera illetve Lacazette.

Van két legit kapusunk, jelenlegi pénzügyi helyzetben extra luxus versenyeztetni őket. El kell adni valakinek az argentint, aki komolyan elhitte ez alatt a pár meccsen mutatott kiváló teljesítményét. Mivel Maritnez is a kezdő szerepet preferálja, így azért nincsen túl sok akadály, ha pénzzé szeretnénk tenni. Maitland-Niles-ért fájna a szívem, ha menne, de értéknek számít HG-ként, több poszton is bevethető, 50 meccsel a bajnokságban. Nem akarom elhinni, hogy egy PL csapatra nem lehet rásózni legalább, annyiért amennyit Iwobiért kaptunk. Torreira távozását szintén sajnálnám, de ha tényleg nem szívleli a londoni létet, akkor el kéne tudnunk adni legalább annyiért, amennyiért vettük.

Lacazette szintén eladható státuszban van, amit én szintén nem lépnék meg, hisz ha ő megy, akkor csatár már csak létszám miatt is kelleni fog, azt meg nagyon nem látom, hogy Aubameyang majd középen is akkora király lenne. Szóval ha érte kapnánk egy komolyabb összeget, akkor egy részét azonnal vissza kell majd forgatni.

És mellettük olyan játékosok vannak, mint Sokratis, Kolasinac, Guendouzi, Özil, Elneny, akikért szerintem több tíz milliót nemigen fogunk kapni, max kölcsönbe tudjuk majd rásózni valakire. Ebből a névsorból talán Guendouzi lehet a kivétel, aki fiatalsága miatt értékes lehet. Talán van olyan csapat/közeg, aki meg tudja nevelni, hogy ne ő legyen a következő Rabiot. Ha igazak a hírek és jön Gabriel CB ként, akkor a Holding-Chambers-Mutafi trióból is távozhatnak, sajnos még így is a németalbán távozására lenne a legkisebb esély.

Szóval, akár 10 vagy még több játékost is eladhatunk a nyáron, de az hogy ezekből számottevő, akár 100 millió közeli összeget behajtsunk azt nagyon nem látom jönni.

Özillel mi lesz? Lehet visszaút neki a csapatba vagy végelegesen ennyi volt?

Trollséne:
Nem, ez ennyi volt, valahogy el kell búcsúztatani a klubtól. Sajnálatos, hogy ilyen csúfos vége lett ennek a házasságnak, de utólag okoskodva kijelenthető hogy az Emirates-éra játékospolitikájának egyik legszarabb húzása volt az ő szerződésének meghosszabbítása, pláne azért a horribilis fizetésért. Állítólag gecifejű Iván volt az aki mindenféleképpen le akarta zsírozni ezt a dealt, Wenger az összeg láttán már erősen húzta a száját. Aláírt, majd jött a Wenger Out, a többi pedig történelem. Ezt sajnos beszoptuk. Igaz, most népmesei hős lett a szurkolók körében amiért ő nem ment bele ebbe az átbaszással végződő paycutba, de évi 18 millió fontért nem buli, hogy egyáltalán nem használjuk, közben pedig minden meccs előtt és után folyamatosan le kell futni a firkászokkal az Özil GYÍK kört.

0c0a542ed3a02e88025e4721e2de9b44ad49b0f4f9da416baa47a284c1ef82dc.gif_320x268Woolwich: Erre a kérdésre már egyszer írtam egy olyan választ, hogy ha már a nyakunkon ragadt valahogy meg kellene próbálni használni - aki csak úgy felületesen olvassa a kommentjeimet, tudja, hogy mekkora pálfordulás is lett volna tőlem ez a vélemény.
Na de közben elolvastam 'zil Ornsteines kis nyilatkozatát, úgyhogy az egész vissza. Kapja be.

pataKi[ng]_49: Arteta nem számít rá, ez ebben a pár hónapban teljesen egyértelművé vált. Én Özil csodálója vagyok még mindig, de szerintem ő nincs benne Arteta elképzeléseiben, szóval ennyi volt.

BA: Özil alighanem maradni fog. Ha a klub úgy dönt, hogy még egy egész éven keresztül példát statuál, hogy így jár az a játékos, aki nem akar menni, ha küldik, akkor lehet, hogy tényleg ennyi. Ha viszont ehhez nem ragaszkodnak, akkor abban bízom, hogy láthatjuk még őt, és remélem, valamiféle méltó búcsúra még sor kerülhet. Azt illetően nincsenek kétségeim, hogy továbbra is rendesen edz, és a mentalitásával nincsen baj (a hátával már annál inkább lehet). Remélem, a nyarunk úgy alakul, hogy alapemberként semmiképp se kell már számolni vele, de felállt védelmek ellen szeirntem egy kifejezetten hasznos eszköz lehet, én szívesen látnám kiegészítő emberként. Talán még egy-egy Özil villanással megajándékozhat minket, ami persze 350 ezer fontért vajmi kevés, de hát ezen utólag kár keseregni. Leginkább csak szomorú, hogy a klub által rosszul menedzselt szerződése miatt a kései Wenger korszak egyik legmeghatározóbb játékosa ilyen dicstelen módon, sokak szemében bűnbakként fog távozni.

Zero_L: Mikor az edző még csak keretbe sem nevezi a legjobban fizetett játékosát, főleg úgy hogy a csapat egyszerűen sírva könyörög egy ilyen tudású futballistáért, onnan nagyon nehezen látom a visszautat.

Arteta többször, több játékosánál bebizonyította, hogy nyílt kritika ellenére is lehet visszaútja bárkinek a csapatba. Ez Özilnél (és Guendouzinál) sem történt meg. Feltételezhetjük, hogy nem azért pikkel rájuk, mert egyszer a parkolóhelyére álltak…

Kívülállóként az egyetlen megoldást azt látom, hogyha a játékosok lépnek először (már ha még lehet és menthető a szitu), amivel visszaszerezhetnék az edző bizalmát. Emellett meg Özil lenyilatkozza, hogy ő itt szeretne maradni, mégse látni bármi erőfeszítést tenne ez irányba. Szóval a sok PR bullshit között nagyon nehéz rátalálni az igazságra.

Willian érkezése és a híresztelések, hogy inkább középen képzelnék el a szerepét, nekem azt sugallja, innen már nincs visszaút a németnek. Ha nem megy el kölcsönbe (nem látom ki venné meg, mikor ennyire nyilvánvalóan nem kell nekünk), akkor szépen a lelátón fogja eltölteni az utolsó évét.

"Take care of the values of the club." - Köszönt el Papánk. Így bő két évvel később, hogy látod, mi maradt az ún. Arsenalos értékekből, és mi az, ami hiányzik belőlük?

Trollséne:
A júniusi Covid kölcsön deadline dayen látott aktivitásunk, majd a napokban történő 55 elbocsátott Arsenal alkalmazott fényében nyugodtan kijelenthetjük, hogy semmi nem maradt az Arséne Wenger által sokszor hangoztatott értékekből. Kirúgottakhoz hozzájön még majdnem a teljes scout csapat, mert mint kiderült ők nem voltak benne abban a bizonyos 55-ben. Nagyon ócska duma az is, hogy ha nincs a 12,5%-os paycut (ami az EL kvalifikációnak hála már csak 7,5%), akkor még több embert ki kellett volna baszniuk a COVID miatt. Mari és Soares szerződésén száradó tinta vagyok. Így már tényleg nem fenyeget a veszély, hogy Arséne Wenger valaha is visszatér az Emiratesbe meccset nézni. Basszák meg. UPDATE: Fentebbi dőlt betűs részhez hasonlóan csak ismételni tudom magam, idővel meglátjuk hova fut ki ez a körvonalazódó Arteta & Edu bromance és beszélhetünk-e megint hatékonyan és sikeresen működő klubról, illetve bármilyen jól beazonosítható Arsenal stílusról, értékekről vagy megeszi a fene az egészet.

Woolwich:
Már a Wenger éra utólsó éveiben is látszott, hogy nem feltétlen volt ideális az, hogy ennyire egy ember kezében összpontosult a hatalom a klubnál. Másfelől viszont kétségtelen, hogy az öreg garancia volt arra, hogy azokat a bizonyos értékeket minden klubhoz köthető személy szem előtt tartsa. Az Arseblogot tudnám idézni: KSE run a business, but we support a football club...

pataKi[ng]_49: Sajnos azt kell mondjam, hogy nem sok minden. Viszont reménykedek abban, hogy Arteta méltó utódja lesz Papusnak és majd vele minden ilyen dolog helyre fog jönni, már ami a csapatot illeti és nem a vezetőséget.  Én úgy érzem, hogy elindultunk egy úton és talán most már felfelé fog vezetni ez az út végre.

BA:
Erre a kérdésre eredetileg írtam volna a Sanllehi-Edu-ügynökök-féle vonal, megspékelve a KSE totális érdektelenségével, valamint az Arteta-féle világos elvek között feszülő ellentétről. Aztán az 55 redundancia után csak az előző írásom linkjét raktam volna be. Most viszont, Raul Sanllehi kirúgása után, azt írom, hogy várjunk, figyeljünk és reménykedjünk.

Zero_L: Nehéz kérdés, mert már teljesen más a helyzet mint volt 10-20 éve. Egy személy tulajdonolja a klubot, így kis túlzással ő határozza meg az eddigi értékeket lecseréljük vagy fontosnak tartjuk. Ha olyan kedve támad, akkor átalakítja a címert és az ágyút kicserélni egy három fejű zsiráfra, aki éppen anális szexre kényszerít egy kakadut, aztán túl sok mindent nem tehet az egyszeri szurkoló ellene. Nyilván a tulaj sem a saját ellensége és nem akarja a hitelből megvásárolt befektetését tönkretenni. Sanllehi kirúgása nekem erre egy ékes bizonyíték, hogy bár a tulajdonosi kör nem ért a futballhoz, azért bizonyos disznóságokat nem enged meg a klub berkein belül (már ha igazak azok az értesülések, hogy a Pépé deal kapcsán megkötetett bizonyos kb 10 milliós jutalék érdekes helyekre vándorolt). Szóval minden szarra, azért nem mondanak igen a tulajok és nem lehet következmények nélkül bármit megcsinálni. Ez számomra mindenképp pozitívum, abban a tekintetben, hogy az általános vélekedés: Korenke-ék magasról szarnak mi történik Londonban.

Természetesen a serpenyő másik részében ott vannak az elbocsájtások, nevetséges összeget spórolva ezzel a klubnak, a játékosok fizu csökkentése pont a klub egyéb dolgozóinak biztonsága érdekében, ami iszonyat zavaros történet és baromira nem fest jól. Nem tudom, ezt mennyire lehet egy személyben Sanllehi-re ráhúzni, de tartok tőle nem ennyire egyszerű a történet.

Szóval nagyon nehéz erre válaszolni én még tartózkodnék attól, hogy kategorikusan kijelentsem mennyire egy utolsószarszemét klub lettünk 2 év alatt. 

Szakmai értelemben és pályán nyújtott elképzelésben a Wenger-i értékeket abszolút viszont látom. Elég megnézni, hogyan kezeli Arteta a játékosokat, miket nyilatkozik. Itt vannak a fiataljaink, akiket előszeretettel használunk, jönnek is ki rendszeresen az utánpótlásunkból, sőt olyan híreket és ami még fontosabb cselekedeteket látunk, amik azt mutatják az utánpótlás is kiemelt fontosságú a vezetésnek. Már csak sexy futballnak kellene visszatérnie és megkezdhetnénk a komolyabb célok kitűzését. Bízom benne Arteta képes lesz ezt a szintet is megugrani és méltó utódja lesz Wengernek.

                                                                                                                                                                 

 

Tegyük be a vitrinünkbe a kis kupánkat, a többit meg nagyon gyorsan felejtsük el... Napszemcsiket levenni!!!!

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása