Outelágazás

Sötétben tapogatózás…

2020. szeptember 12. - Zero_L

… de legalább egy szobában vagyunk és nem a veremben.

Csonka szezonkezdetnek nézünk elébe, mivel október elején még tartani fog az átigazolási időszak. Ennek fényében nem látom értelmét elvárásokról beszélni, amíg nem látunk tisztán sikerült-e orvosolni a tavaly nyilvánvalóvá vált hiányosságokat.

 

Viszont jó hírből akad pár az elmúlt hétről. A legörömtelibb, hogy Arteta megkaptam a manager-i kinevezést. Ez két okból is fontos, először azért mert így több beleszólása lesz majd a keret kialakításába, másodrészt komoly bizalmat mutat a vezetőség (tulaj?) részéről a mostani projekt iránt. Természetesen lehet mondani, hogy korai volt ez hisz kicsivel több mint éve dolgozik nálunk és ez az összes edzői tapasztalata, de jelenleg másban nem hihetünk ő rá kell tolnunk az all in-t. A másik jó hír, hogy most már tényleg úgy néz ki Aubameyanggal sikerül megegyezni, aki kis túlzással jelenleg egy személyben jelenti a gólszerzési esélyünket.

Legutóbbi posztunk óta nem lettünk okosabbak átigazolások terén sem. Visszajött Ceballos és Gabrielt is bejelentették, de ezek azért várhatóak voltak. Sok pletyka van terítéken érkezők közül a két nagy név Partey és Aouar még mindig annak a függvénye, hogy össze tudunk-e kaparni elég pénzt. Távozók terén sajnos nem nagyon haladnak a tárgyalások. Torriera úgy néz ki nagyon valószínű, hogy megy vissza Olaszországba, már csak az a kérdés ki és mennyit fizet érte. A másik szinte biztos távozó Martinez, aki szeretne első számú kapus lenni, Arteta meg Lenoban látja a kapuskérdés megoldását. Az argentin a hírek szerint nem is lesz ott az utazó keretben, ami elég sokat mondó hol tartanak a tárgyalások. Rajtuk kívül még Kolasinacot mondják elég biztos távozónak, a többiek csak pletyka szinten vannak említve például Guendouzit is több csapattal szóbahozták. Az utóbbi hetekben eltüntek a Maitland-Niles távozásáról szóló híradások, ami nem csoda hisz a Szuperkupán őt választották a meccs eredményének és már be is mutatkozott az angol válogatottban. Érte is komoly pénzt kaphatnánk a piacon, de egyes szurkolók szemében már megelőzi Bellerint a rangsorban.

Szóval úgy állunk, ha eladjuk Torrierat és Martinezt fejenként 20-20 millió font körüli összegért, akkor talán-talán van esély az egyik kiszemelt középpályás megszerzésére. Ebben az esetben szerintem egyértelműen Aouar-t kellene hozni. Kettő érkezéséhez már Guendouzit is áruba kéne bocsájtani méghozzá komoly összegért(ez az utóbbi elég fantasy kategória), és emellett lehet még egy fontosabb távozót is be kéne iktatni (Lacazette, AMN, Bellerin?). Sokratisról, Öziről, Elnenyről mélyen kussol mindenki.

 

És azért, hogy ne unjuk szarrá magunkat az átigazolási hírek miatti örökös twitter feed frissítésben, inkább érdemes azt figyelni Arteta, hogyan is képzeli el visszajuttatni minket a BL mezőnyébe.

 

Két fajta út lehetséges szerintem. Az első, hogy Arteta megvárja az átigazolási időszak végét (vagy pár hónapot) és addig a tavaly alkalmazott háromvédős, szárnyvédős rendszert alkalmazzuk. A másik, hogy már most kialakítjuk a négyvédős rendszert, három középpályással, és ha jön új igazolás, akkor majd beépül a már 1-1,5 hónapja ebben a szisztémában játszó, edző csapatba. Véleményem szerint inkább az első verzió fog megvalósulni és lehet nem is az átigazolási időszak lesz a határvonal, hanem az ideális belső védőpáros kialakítása. Egyértelmű, hogy a Saliba-Gabriel párosra szeretnénk építeni a jövőt, de mindenképpen Saliba benne az első számú kulcs szereplő a védelem közepében és mellé kellene megtalálni az ideális partnert. Véleményem szerint a két újonc belsővédőnk fokozatosan lesz beépítve, így a szezon elején a kelleténél több játékpercet fog kapni David Luiz. Aztán már csak a fiatalok fejlődésén múlik mikor tudják teljes mértékben kiszorítani a brazilt. Amit eljön ez a pillanat, akkor kell végérvényesen feladni a háromvédős rendszert. Belső védőkből most szarásig vagyunk. Októbertől már edzésbe állhat Mustafi és Chambers is, vélhetően őket nem fogjuk tudni eladni, kérdés ki fog távozni ebből a szekcióból, mert 8 belsővédőt teljesen felesleges a keretben tartani (emlékezzünk vissza anno Papus 4 belső védővel vágott neki egy tavasznak). Itt még mindig inkább kölcsönbe adott távozókat tudok elképzelni.

Középpálya összetétele miatt szintén adná magát a három belsővédős rendszer hisz így ismét összeállhatna a Ceballos-Xhaka duó, de ha igazak a híresztelések Willian középre mozgatásáról (zártkapus Villa elleni 3-2-es vereségnél állítólag egyszer volt pályán Auba-Laca-Pépé-Willian), akkor számomra nem olyan elképzelhetetlen, hogy három középpályással álljunk fel. Viszont szerintem egy 4-3-3-ban Ceballos-Xhaka páros komoly gyenge pont lenne. Az egyik igazán fontos kérdés már itt az elején Willian szerepeltetése. Jelenleg ő az egyetlen hozzáadott érték a támadószekcióhoz tavalyhoz képest. Kérdés van-e már előre kigondolt forgatókönyv Arteta fejében hol, hogyan szeretné játszatni vagy élesben fogjuk ezt kitalálni. Villa elleni meccsen például Özil is pályára lépett, totális homály milyen szerepet fog neki szánni Arteta, több lesz-e egyszerű edzőpartnernél.

 

Elől számomra nem kérdés a Pépé-Lacazette-Aubameyang trió szerepeltetése. Úgy érzem, hogy Laca a tavalyi szezon zárásásában hasznosabb volt, így megérdemli a kezdő posztot a szezon elején. Pépé kezdése Willian posztja miatt lehet csak kérdéses. A versenyhelyzet fenntartására meg a két fiatal tehetségünk Saka és Nketiah a garancia, akiknek már nem lehet kiszúrni a szemüket kupameccsel és EL-ben való bohóckodással.

Egy fele ennyire szép góllal is beérjük

A frissen playoffból feljutó Fulham vendégeként kezdjük a szezont. Az okosok azt mondják nem a tipikus champos, bunker focit játsszák, de naivak lennének ezt a felfogást minden helyzetben alkalmazni az első osztályban, szóval ne lepődjünk meg ha kevésbé lesznek attraktívak.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása