Outelágazás

Status check

2023. október 21. - Zero_L

Minden fasza?!

Tulajdonképpen semmi okunk nem lehetne panaszkodni a szezonkezdetre. Veretlenek vagyunk a bajnokságban, csupán két döntetlennel nyolc meccsből, ligakupában továbbmentünk és bár a BL-ben volt egy idegenbeli botlás, de bajban ott sem vagyunk semmiképpen sem. Szóval, igazából fanyalogni nemigen szabadna papíron(!), de azért messze nem ennyire a tökéletes minden.

Aggódni természetesen nem szükséges, mert a magas szintű alapjátékunkra még mindig tudunk támaszkodni, de jelenleg inkább a labda elleni játékkal emelkedünk ki a mezőnyből, amit a City elleni diadal mutatott meg talán a legeslegjobban.

Ez egy megint nagyon fontos tényezője a csapatfejlődésének, mert ez egy komoly védelmi alapot ad a társaságnak. Ehhez természetesen egyértelműen kellett Rice jelenléte és teljesen kifogástalan játéka. Az ő érkezésével sikerült a tavalyihoz képest magasabb szintre emelni a labda elleni játékunkat, illetve nem szabad elmenni a két belső védőnk mellett sem. Természetesen nagyon fontos a rendszer és hogy a benne lévők passzolnak is hozzá. Nincs senki, aki helyet másnak extra melót kell elvégeznie, mégis úgy érzem, hogy jelenleg a Rice-Saliba-Gabriel hármas az, ami meghatározza, hogy ilyen kevés minőségű helyzetet engedünk az ellenfeleknek.

Ezzel szemben viszont a labdás játékunk legalább annyit eset vissza, mint amennyit fejlődött a labdás elleni. Ennek természetesen több oka van. A legnyilvánvalóbb a baloldali nyolcas kiléte, illetve elég keveset játszott együtt a Martinelli-Jesus-Saka hármas is. És bár vannak ezek a felmentő körülmények, helyzetkialakításunknak ettől még nem kéne ennyire gyengén teljesítenie.

Erre mindenféleképpen megoldást kell találni, lehet nem azonnal, de a következő hónapokban pozitív elmozdulásnak kell következnie. Tudtuk, hogy Xhaka szerepét pótolni kell, de az talán kijelenthető, hogy rövidtávon ezt nem sikerült orvosolni (lehet ennek nem is volt semmi realitása). Most Artetanak el kell gondolkodnia, mi lesz a hatékony megoldás ebben az esetben. Erőltetni Havertzet a kezdőben vagy mást megpróbálni a helyén.

Természetesen ilyenkor jön elő a kérdés, mégis kit és hogyan? Rice esetleg feljebb kerülhet mint a City ellen, de úgy vélem rangadókon kívül ””pazarlás”” lenne a Partey-Rice belső középpálya, inkább próbálkoznék meg a Vieira, Smith-Rowe valamelyikével, esetleg Odegaardt átmozgatni bal oldalra. Nyilvánvaló, hogy Arteta ezt majd ezerszer jobban fogja tudni mi a helyes lépés, de valamilyen változást szerintem meg kell már lépni, mert Havertz egyszerűen nem működik (még???).

Ha kicsit előveszem a szkeptikusabb énem és megnézzük az idén szerzett góljainkat, akkor azt láthatjuk, hogy nagy része megpattanó gól, rögzített helyzetből született vagy egyszerűen egyéni, zseniális megvillanás eredménye. PSV elleni BL meccsen kívül nem volt olyan találkozó, ahol a domináns játékunk, helyzetkialakításban is észrevehető lett volna, ami azért rámutat arra hogy a támadójátékunk jelenleg nagyon esetleges, a tavalyi szintünkhöz képest. 

Az már talán haterség lenne, ha azt mondanánk, hogy kifejezetten mázlisták voltunk a szezon elején, hisz mindegyik javunkra megítélt büntető 100%osan jogos volt és azért Tomiyasu piros lapja és Kovacic pályán maradása rendesen súrolta a bírói csalás kategóriáját. Ettől függetlenül tudhatjuk, hogy nem fogunk ennyi büntetőt kapni… Tavaly egész évben 4-et rúgtunk, idén 8 forduló után már az ötödiket, és az utolsó 10 percekben sem fognak ennyire szerencsésen megpattanni a lövéseink.

Szóval támadójátékban előre kell lépni. Nem lesz nehéz sorsolásunk, de a BL csoport első helyét a következő két Sevilla elleni meccsen tudjuk leginkább bebiztosítani. Úgy gondolom ez a következő időszak két legfontosabb meccse számunkra. Természetesen a mai Chelsea elleni bajnoki sem lesz egy sétagalopp, mert bár pontokat tekintve nincsenek jó formában a kékek, viszont az alapozó számaik alapján sokkal előrébb kéne lenniük. Nem lesz egyszerű mérkőzés, szokásos válogatott szünet utáni csapdameccsnek ígérkezik, de utána is csak ’castle elleni idegenbeli bajnokira lehet úgy tekinteni, mint nehezebb feladat. Összességében az a kellemetlen, hogy minkét bajnoki rangadó után a Sevilla csapatával játszunk a BL-ben, túl sok pihentetésre itt nemigen szabad számítani.

Az igazán nagy kérdés a bajnokságban, hogy a City mennyire tudja átvészelni ezt a brutális sorsolást, illetve a riválisok velük együtt botlanak vagy kialakul egy komolyabb előny. A bajnokság természetesen nem fog novemberben véget érni, de aki komolyan gondolja a bajnoki álmait, annak ezt az időszakot kötelezően ki kellene használnia.

Sokat el fog mondani ez a pár forduló Pep csapatáról is, hogy a korábbi hetekben látott botladozás tényleg csak Rodri hiánya miatt következett be vagy apró repedések jelentek meg a legyőzhetetlennek vélt ellenfélen.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása