Outelágazás

Liverpool trip

2020. szeptember 28. - Zero_L

back to back

Túl vagyunk a szezon első három mérkőzésén és mindegyik totálisan más kategóriába sorolható. Egy a közös bennük, ami természetesen a legfontosabb, hogy mindegyiket győzelemmel sikerült abszolválni. Fulham ellen megvolt a gála, West Ham ellen a kínkeservesen kiharcolt/bemákolt győzelem, a ligakupában a Leicester ellen meg a kettő átmenete, nem sziporkáztunk, de bőven eleget tettünk a győzelemért.

Bár az utolsó hat tétmeccset kivétel nélkül megnyertük, nem szabad elfelejteni, hogy ez a csapat még mindig tanulófázisban van, erre a kalapácsosok elleni bajnoki remekül rávilágított.

Nem látom értelmét puffogtatni a közhelyeket a legutóbbi bajnoki győzelmünk után, hogy „ezt a meccset tavaly elveszítettük volna” vagy „megtanultunk végre rondán nyerni”. Tavaly is, Emery első évében meg pláne (sőt talán ebből volt több), de már Papus utolsó pár éveiben is többször bemutattuk, hogy tudunk rondán, kiszenvedett győzelmeket aratni. Az utóbbi 4-5 évben többször volt is rá példa, csak nem mindegy, hogy ezeket évente max háromszor tudjuk előhúzni vagy azért találni konzisztenciát is a teljesítményünkben. Ez utóbbi nagyon nem volt. Ezért várnék még ezzel a „tavaly ezt nem húztuk volna be” kijelentésekkel, mert simán lehet csak egy egyszeri faszmákról beszélhetünk, ahogy ez minden csapatnál olykor-olykor okvetetlenül előfordul egy szezon során.

A mi részünkről a két bajnoki között egy komoly különbséget fedezhettünk fel és az Tierney hiánya. Most eltekintve attól, hogy a West Ham egy magasan polcon helyezkedik el a Fulham-nél (legalábbis most ezt feltételezzük), azért egy embernek a kiesése nem szabadna, hogy ilyen mértékű visszaesést jelentsen a játékunkban. Természetesen a skót közönség kedvenc fontos szerepet tölt be ebben a 3 védős rendszerben, hisz kis túlzással egyszemélyben játszik LB-t és CB-t is, de ez komoly aggályokat vett fel a későbbiekre nézve. Ez két meccs, ebből sem kell messzemenő következtetéseket levonni, de ezt érdemes megjegyezni.

West Ham ellen azért kicsit perverz módon örültem az utolsó másodperces gólnak a félidő végén. Úgy érzem, kellenek ezek a nehezítő tényezők, hogy valódi képet kapjuk a csapatról. Nem csak azt kell ebben az évben megtudni, Arteta miként képzeli el a taktikát és az alapjátékot, hanem azt is, hogy a nehéz, váratlan szituációkra, hogyan reagál a csapat. Azért természetesen nem várom el, hogy minden héten megmásszák az Everestet egy-egy győzelemért, de a szezon során szerintem érdemes lesz külön figyelni ezekre a nehéz szituációkra illetve vereségekre, rosszabb időszakokra hogyan reagálnak rá kollektíven. Most a három pont ellenére én nem tudnám magabiztosan azt állítani, hogy a lehető legjobban reagáltunk, de ez egy meccs volt, ebből sem kell még messzemenő következtetéseket levonni.

Arteta elképzeléseiről még nem szívesen mondok verdiktet, de jelenleg a tavalyi taktikát erőltetjük jelenleg jobb hatékonysággal és úgy néz ki Willian inkább Pépé helyére jött a szélre, mintsem egyfajta 10-es szerepkörre. Míg az előbbi teljesen érthető egy alapozás nélküli nyár után, utóbbi azért engem kicsit aggaszt. De azért ez simán változhat 1-2 hónapon belül, akár az ideális belső védőpáros megtalálása után vagy az átigazolási időszak pozitív lezárásával.

(Az átigazolási pletykákról is megvan a véleményem, de majd úgy is lesz összegző poszt róla meg amúgy is az utolsó hetekben már tényleg mindenki gátlástalanul tolja a clickbait szarságokat, teljesen felesleges kombinálni. Azt mondom engedjük ezt el a jövőhétig)

Regnáló bajnokhoz megyünk látogatóba és ne tévesszen meg senkit a legutóbbi két találkozó Kloppék ellen. Persze, lehet Arteta lesz a német edző mumusa, de valódi tétmeccset most fogunk először játszani úgy, hogy a két csapat jelenlegi edzői ülnek a padon. Az előző szezonban otthon megnyert meccsen lehetett látni, hogy már a bajnoki cím mámorában jöttek a Vörösök. Viszont a mi részünkről legalább azt bebizonyítottuk akkor, hogy ha félvállról vesznek minket, azt meg tudjuk büntetni. A szuperkupán erről szó sem volt, mindkét csapat/edző komolyan vette a döntőt és (ha nem csalnak az emlékeim) igazságos döntetlen született. Szóval ez a hétfő esti összecsapás lesz a szezon igazi első erőfelmérője. Reálisan egy szoros vereséggel kalkulálhatunk és bár Arteta nem ilyen instrukciókkal küldi fel fiait, azért arra számíthatunk, hogy leginkább a reaktív focit fogjuk erőltetni és főleg kontrákból fogunk veszélyeztetni. Hétközi ligakupa kezdőjét látva szinte borítékolható, hogy elől az alap 5 játékos fog kezdeni, középen a Xhaka-Ceballos kettős előttük az Auba-Laca-Willian hármassal, az igazán nagy kérdés mi lesz hátul. Beállítjuk-e Luizt a háromvédős rendszer közepébe vagy sem. Ha igen akkor összeállhatna egy Bellerin-Holding-Luiz-Gabriel-Tierney ötös.

Meglepetést most nem érzek a levegőben, ha tudjuk hozni az extrát a helyzetkihasználásainkban (ahogy erre mindig szükségünk volt komolyabb ellenfelek ellen), akkor összejöhet egy X. A Pool most Thiago érkezésével kapott egy olyan boostot, amivel növelni tudták a game changer játékosokat a keretükben. Ráadásul pont azon poszton és szerepkörben, ahol szerintem nagyon is ráfért arra a keretre az erősítés. A spanyol klasszis játéka kérdéses, de az is komoly fegyvertényt jelent ha csak a padról tud beszállni. Szóval a koncentrációnkat a lefújásig (manapság már azután is) maximálisan kell tartani, mert még mindig elég nagy szakadék van a két csapat játéktudása között.

Ezért is várom jobban a csütörtöki ligakupa meccset a két csapat között, ahol mindkét fél B csapata mérheti össze tudását. Tavaly ez a párosítás egy igen fordulatos 5-5-ös találkozóval zárult, amikor is a tizi-thriller akkor éppen az északiaknak kedvezett. Van Dijkon kívül senki nem játszott Klopp fix kezdői közül a Lincoln elleni találkozón és a sűrű menetrendnek köszönhetően kötve hiszem, hogy bármelyik edző két bajnoki között erőltetné bármelyik biztos kezdő játékosát. Itt már sokkal kiegyenlítettebb párharcról beszélhetünk, ahol Arteta is felvállalhat egy bátrabb szemléletű játékot, kicsit a lovak közé dobhatja a gyeplőt, aztán a fiatalokon múlik mennyire hálálják meg ezt a bizalmat.

A két Liverpool elleni meccs után sem lesz sok idő pihenésre, mert jön a Sheffield elleni bajnoki, az átigazolási szezon vége és a válogatott szünet…

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása