Outelágazás

Előre mozdulunk vagy egyhelyben topogunk?

2020. november 22. - Zero_L

Az elkövetkezendő hetekben erre keressük a választ.

Eredmények terén felemás szezont tudunk eddig magunk mögött, de sajnos a játék minősége szinte minden meccsen hagyott kívánni valót maga után. Voltak „elfogadható/magyarázható” vereségek (pool,city), bravúrok (mu, whu ellen utolsó 5 percben megszerzett győzelem), de sajnos becsúsztak kellemetlenül nagy pofonok is (leicester, villa). A játék képe, főleg támadásban kevés változatosságot, fejlődést mutatott ez alatt a körülbelül két hónap alatt, így lassan elkellene gondolkozni a komolyabb változtatáson.

Sajnos a nyári igazolások nem hozták meg (eddig) a támadójátékra predesztinált jótékony hatást. Csakis a támadójátékot figyelembe véve, mert Partey azonnal bizonyította, miért került ennyibe és Gabriel személyében úgy néz ki találtunk egy gyémántot. Villa meccs előtt konkrétan mi kaptuk a legkevesebb gólt a bajnokságban és bár akkor is tudtuk, hogy ez nem mutatta meg a valós képet, a védelmünkről, a várható gólok alapján sem voltunk rosszak, ha hozzávesszük, hogy játszottunk már a pool-city kettőssel. Viszont a támadójátékunkra nem volt hatással az, hogy Partey személyében van egy oszlop a középpályán, akinek köszönhetően (védekezési)terheket le lehet venni a többiekről a támadások hatékonysága érdekében. Illetve Williant is úgy néz ki inkább egy Pépé konkurenciának hoztuk (Nelsont még hátrább csúsztatva a rangsorban), mintsem egy ilyen irányító-szélső hibrid féleségnek. Előbbi is elég fejvakarós, de az igazán lehangoló, hogy Williant az első meccsét leszámítva nem igen lehet megvádolni a jó játékkal. Egy kicsit Mkhitaryan-os dejavu érzése van az embernek vele kapcsolatban.

Ha megnézzük a trendvonalakat a várható gólok alapján hogyan muzsikálunk az elmúlt időszakban, akkor láthatjuk, hogy Arteta irányítása alatt még nemigen sikerült szignifikánsan fejlődni, sem Emeryhez képest, sem a tavalyi decemberi hatalomátvételhez képest. Innen a fotelből úgy tűnik, Arteta elsősorban a védekezés fontosságát és megszilárdítását akarta véghez vinni és ezért komoly kompromisszumokat kötött a támadó oldalon. Ez a tavalyi szezonhajrában, főleg az FA kupa meccseken nagyon jól kamatozott és a kupa győzelemnek köszönhetően bőven vásárolt magának elég kreditet a szurkolóktól, ami biztos ki fog tartani még jó ideig. A támadójátékunk viszont olyan siralmas, hogy muszáj lesz változtatni rajta, mert ezzel a felfogással, taktikával nem fogunk előrébb lépni és például nem ezért igazoltuk Partey-t sem és raktuk Aubameyangot Özil fizetési polcára.

Szerencsére Arteta tisztában van ezekkel a dolgokkal, nyilatkozataiból folyamatosan kihallatszik egy olyan manager, aki látja a problémákat, de igazán akkor lehet csak megnyugodni, ha ez tettekben is megnyilvánul majd. Ezt fogjuk figyelemmel követni a következő hetekben, mert bár lesz pár rangadónk (sp*rs, chelsea), a meccsek nagy részében elvárás lesz, hogy domináljunk és ez alatt nem az ellenfél kapujától 30-40 méterre való (oldal)passzolgatást értem. Fel kell vállalni a bátrabb, szabadabb(?) támadójátékot, ami taktikai felállás változáshoz és személyi változásokhoz kell vezessen.

A szurkolótábor most már egy emberként követelik, hogy Aubameyangot mozgassuk be középre, amit elsősorban sokan azzal indokolnak, hogy csatárként a gaboni jobb számokat hoz, mint a szélen(én azért fenntartásokkal kezelem ezt a minta eltérő mérete miatt). A másik aspektusa, hogy Lacazette korábbi évekkel ellentétben nem tudja társait helyzetbe hozni. Ez a változtatás egy jó alternatíva lehet, egy lépés a helyes irányba, de önmagában nem oldja meg a problémát. Ha kontráznunk kell, Aubameyang jobban be tudja játszani az üres területeket viszont a felállt védelem ellen messze nem lesz olyan hatékony, ha birkózni kell védőkkel. Kelleni fognak ehhez a társak is, a középpályáról valakinek fel kell lépnie a támadásokhoz, hogy meglegyen a kellő agresszivitás, az extra el/bemozgások, aminek köszönhetően meg lehet osztani a védők figyelmét. Sajnos még mindig nem tudok más példát felhozni, mint a Sheffield elleni második félidőt, mert annyira szembetűnő volt a változás, mikor végre a középpályások 16oson belüli bemozgásokkal segítették a támadásokat. De valamiért Arteta nem mer ilyen felfogással kezdeni a mérkőzéseket. Lehet elővigyázatosság miatt, lehet a védekezést nem akarja az indokoltnál nagyobb teher alá helyezni, nem tudom, de lassan eljutunk oda, hogy ki kell találnia valamit, mert ez a mostani rendszer biztosan nem fog működni.

Most jön egy olyan 10 meccses sorozat a bajnokságban, amiből tavaly csak 9 pontot tudtunk felmutatni. Szóval ez egy jó indikátor lesz, hogy mennyire is sikerült előrelépni tavalyhoz képest…

És akkor elsőként a Leeds otthonában kéne javítani, akikkel már tavaly találkoztunk az FA kupa párharcban. Első osztály újoncaiként sem hazudtolták meg önmagukat, pontosan ugyan azt folytatták, amit láthattunk tőlük tavaly a másodosztályban. Sajnos a mi részünkről sem igen lesz mi újat mutatni, hisz Partey sérülés miatt Elneny meg koronavírus miatt nem lesz bevethető. Emlékezhetünk a januári kupameccsen az első félidőben nagyon megleptek minket Bielsa tanítványai és az agresszív letámadással semmit nem tudtunk kezdeni. Az akkori másodosztályú csapat több nagy helyzetet kihagyott, de szerencsénkre döntetlennel tudtunk szünetre menni. A 15 perc alatt Artetaék átbeszélték a taktikát és találtak megoldást a Leeds játékára, aminek köszönhetően már az első 10 percben betaláltunk és onnan már mi irányítottuk a mérkőzést. Mondani sem kell ilyen egy félidős ajándék nemigen fog ma beleférni. Bielsa-ék ipari mennyiségben engedik az ellenfeleknek a nagyobbnál nagyobb helyzeteket, konkrétan a legrosszabbul védekező csapat a bajnokságban, így komoly csalódás lenne ha ellenük sem sikerülne komoly lehetőségeket kialakítani. Egy januári meccshez hasonlóra lehet most is számítani, remélhetőleg számunkra kedvező végkimenetellel.

 

Sajnos elég sok válogatottunk masszív perceket töltött a pályán az utóbbi 2 hétben, így azért hatalmas pálfordulásra még senki se számítson a játékunkat illetően. A kevés edzésnek is köszönhetően vélhetően ugyan azzal a felfogással és taktikával fogunk nekivágni a találkozónak, szóval senki ne dobja ki a telefonját/laptopját mikor rápillant a kezdő tizenegyre.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása