Outelágazás

Helyzetjelentés

2022. július 12. - Woolwich

Bő 3 hét és indul az új szezon. Nézzünk rá gyorsan milyen tranzakciókat sikerült eddig összehozni és melyek azok a területek, amelyre koncentrálnunk kellene a következő hetekben.

Nine Stunning Photos of Arsenal's New No.9 Gabriel Jesus Emerges ▷  SportsBrief.com

A célpontjaink közül jó néhányról beszámoltam már egy korábbi cikkben, most közel sem tervezek olyan szinten elmenni a Twitter pletykák világa felé, inkább lesz a fókusz a fő célpontokon, a fejlesztendő területeken és a lehetséges távozókon.

Érkezők

Gabriel Jesus

Szerintem kijelenthetjük, hogy ő volt a no.1 célpontunk a nyáron és aránylag simán sikerült is behúznunk a brazilt. A 45m fontban kicsit soknak tűnhet érte ha azt nézzük, hogy egy év múlva lejárt volna a szerződése. Másrészt bár a mezőnymunkája vitathatatlan, gólok terén mostanában nem hozott kiemelkedő számokat. Azonban az, hogy egy "rivális" csapattól igazoltuk le, valamint a közös múlt és ismeretség Artetaval valamelyest megmagyarázza, hogy ragaszkodtunk hozzá még ezen az áron is. A bemutatkozása elég jól sikerült, én bízom benne, hogy előrelépés lesz Lacazettehez képest.

Transfer update: Fabio Vieira and Gabriel Jesus nearing Arsenal moves? |  Video | Watch TV Show | Sky Sports

Fabio Vieira

Ha Jesus volt a legnyilvánvalóbb targetünk, akkor Vieira a szöges ellentéte. A transzfert gyakorlatilag a legvégéig fű alatt intéztük, mint derült égből a villámcsapás jött a hír, hogy leigazoltuk a fiatal portugált. Valamelyest az árra is igaz ez az ellentét a Jesus dealhez képest: több olyan kommentet is lehetett olvasni a játékost jól ismerő szakértőktől, amelyben kiemelték, hogy nagy fogás volt nekünk 34m fontért a fiatal portugál. Hogy pontosan hogyan fogja alkalmazni Arteta azzal kapcsolatban egyelőre csak találgatni tudunk. A tavaly látott szerkezetbe leginkább Odegaard helyére lehetne beilleszteni, a Portoban legalábbis főleg a középpálya ellenfélhez közelebbi oldalán szerepelt. Mindenesetre a kreativitásért felelős játékosokat illetően egyértelműen mélyebb lett a keret az ő érkezésével.

Matt Turner

Az ő érkezését már január óta tudtuk. 28 éves amerikai, a New England Revolution csapatából érkezik. Nagyon nem ragoznám a leigazolását, kellett valaki Ramsdale mögé miután Leno szinte biztosan távozik...

 Marquinhos

Edut nagyon megviselhette, hogy anno Wenger alatt annyi francia játékos vette körül a keretben, úgyhogy most kihasználva, hogy ő a góré sorban hozza a honfitársait az Emiratesbe. Amíg kvality emberek jönnek és nem David Luízok, addig nekem személy szerint nincs bajom ezzel. Pl. Marquinhos elvileg egy ígéretes tehetség, akit elég nyomott áron sikerült megszereznünk a Sao Paulo csapatától. A pre-seasont egyelőre a csapattal tölti, de ha nem hoz valami elképesztő bemutatkozó hónapot, akkor több, mint valószínű, hogy kölcsön lesz adva legalább a következő szezon erejéig.

Nem érkezők

Raphinha

Ahogy néhány hete megtudhattuk, a Leeds brazilja is előkelő helyen szerepelt Edu és Arteta átigazolási listáján. Először azt lehetett hallani, hogy csak Pépé eladása esetén mozdulunk majd rá, aztán úgy nézett ki tényleg nagyon szeretnénk leigazolni, így az elefántcsontparti távozásától függetlenül is megyünk érte. Igen ám, csak a Leeds vérszemet kapott azok után, hogy a Barca és az Arsenal után a Chelsea is komolyan bejelentkezett a szélsőjükért, így megpróbálják a lehető legdrágábban eladni a brazilt. Hogy végül a Chelsea vagy a Barca viszi el (előbbi inkább Sterlingre koncentrál az utóbbi napokban) az még nem dőlt el biztosan, de több, mint valószínű, hogy mi kiszálltunk ebből a licit háborúból - legnagyobb örömömre :)

Martínez

Lisandro Martínez neve is valahogy Raphinhaé után került elő a kalapból. A 24 éves argentín védőt leginkább azért nézte ki Arteta magának, mivel LCB mellett LB-ként is egészen jól funkcionál, így a sérülékeny Tierney mellett egy újabb alternatívát jelenthetne a bal hátvéd poszton. Martínez Londonba igazolása is valamikor a pletyka első hetében tűnt a legvalószínűbbnek, történt ugyanis, hogy korábbi menedzsere, Erik ten Hag is felvette vele és az Ajaxszal a kapcsolatot, hogy egyébként Manchesterben is szívesen látnák. Bár azóta minden Martínez-UTD tweetben hozzáteszik az újságírók, hogy még az Arsenal sem tett le róla, a United megjelenésével az Ajax tolla is elkezdett durván vastagon fogni, szóval gyanús, hogy vagy Manchesterben köt ki a srác, vagy marad Amszerdamban...

Arsenal make £35m Lisandro Martinez transfer bid as Gunners look to beat  Man Utd to Ajax star | Goal.com English Qatar

Hickey

Aaron Hickey egy egészen jó szezont futott tavaly a Bolognaval, amivel számos Premier League klub, így az Arsenal figyelmét is felkeltette magára. A 20 éves skótot mi is főleg azért szerettük volna megszerezni, mert igencsak sokoldalú játékosként a védelem mindkét szélén otthonosan mozog. Hogy pontosan miért tettünk róla le végül arról én is lemardtam, de lényeg a lényeg, hogy Hickey nemrég a Brentfordba igazolt 14m+4m-s deal keretében.

 Fejlesztendő területek

CM

Nekem személy szerint nincs jó előérzetem ezzel a középpályával kapcsolatban. Ugye általában 3 középpályással szoktunk játszani (Xhaka-Partey-Odegaard ha mindenki elérhető), amely közül leginkább Odegaard posztja, ami biztosnak látszik. Xhaka és Partey nevét az utóbbi napokban belengi egy igencsak kellemetlen pletyka, amelyről továbbra sem tudunk biztosat, de komoly következményekkel járhat a keretre nézve.

Arsenal changes with Sambi Lokonga dropped as Thomas Partey and Granit Xhaka  return vs Wolves - football.london

Bár számomra egyébként előbbi esetében már-már meglepő, hogy nem hallani a szurkolók részéről, hogy követelnénk a távozását. Én személy szerint már nem bánnám ha sikerülne továbblépnünk azon, hogy Xhaka személyében egy időzített bomba van fent folyamatosan a pályán. Rajtuk kívül Odegaard helye biztosnak látszik, aztán, hogy az új Vieira vele együtt mennyit fog a pályán lenni az egyelőre rejtély. Van még ugyan egy Elneny-Lokonga párosunk is, de a klub céljait és az ő szintjüket elnézve szerintem ők jelenleg inkább a squad player, mintsem a kezdő játékos kategóriába esnek.
Ezek alapján én nem bánnám, hogy ha jönne még egy qualty igazolás CM posztra. Ugye Tielemansról már hónapok óta hallani, elvileg nem is nagyon kellene megizzadnunk, hogy megszerezzük, illetve az utóbbi napokban dobták be (sosem találod ki milyen állampolgár) Paquetat a Lyonból, mint másik opció. Na mondjuk érte rendesen a zsebünkbe is kellene nyúlni...

Szélső hátvéd

Azért sem értettem miért tettünk le Hickeyről, mert ő mindkét oldalon covert jelenthetett volna a sérülékeny szélsőhátvédjeink számára. Így, hogy Lisandro Martínez is off, most bedobták Alex Grimaldo nevét a Benficaból. A 26 éves spanyolról nem tudom mit gondoljak: mint Benficaból érkező Tavares sztorija ugorjon be, vagy low-cost spanyol bal bekként Monrealra asszociáljak inkább?

Takehiro Tomiyasu | Explore Tumblr Posts and Blogs | Tumgir

Távozók

Szívesen írnék hosszú bekezdéseket az egyes távozó játékosokról is, azonban az a helyzet, hogy nem tudok, mert a kimenő oldalon legalább annyira gyászosan állunk, mint ahogy egy éve. Lacazette hatalmas meglepetésre hazaigazolt a Lyonba, 'douzit hivatalosan is bejelentette a Marseille (ezt a dealt már januárban tudtuk) illetve Mavropanost végleg vitte a Stuttgart.

Arsenal: 5 reasons Mikel Arteta and Edu deserve praise

Leno, Rúnarsson, Bellerín, Pablo Marí, AMN, Torreira, Nelson, Pépé. Ha nem is egy kezdő 11, de ők nyolcan nagyon mennének és elvileg mi sem marasztalnánk őket. Minél inkább megyünk bele a nyárba majd lassan a deadline daybe, annál valószínűbb, hogy vagy egy számunkra szar deal, vagy max egy újabb kölcsön lesz a vége velük. Nincs új a nap alatt, az új játékosok leigazolása mellett legalább akkora feladat Edu számára valami kevésbé fájó megoldást találni a fenti 8 játékos esetére.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása