Outelágazás

Ugrás az ismeretlenbe

2018. december 16. - Zero_L

Új edző egy kiesőjelöltnél, mindig felkavarja az állóvizet.

Múlthéten a Huddersfield ellen a kelleténél jobban megszenvedtünk, de szerencsénkre a nyár igazolása megmentett minket egy kínos pontvesztéstől. Az elején megleptek minket a letámadással és nagyon kiütközött, hogy egyáltalán nem sikerült hátulról megkezdeni a támadásépítéseket. Három labdával ügyetlen belső védővel ez nem is csoda. Megint megpróbáltuk Lacazettet és Aubemayangot együtt játszatni, ennek kevés hozadéka volt. Az egyiket, egy ordító ziccert a francia hagyott ki, majd egy elég véleményes leshelyzet miatt nem adták meg a gólját, amikor is a leshelyzetből visszamozogva megközelítette a labdát megszerző védőt, aki (nyilván emiatt…) rosszul adta haza a labdát. Vélhetően Lacazette mozdulata kimerítette a szabály ezen részét: „making an obvious action which clearly impacts on the ability of an opponent to play the ball

Fordulás után Emery behozott két plusz embert, a középpályára, így Guendouzinak már voltak társai, akikhez eljuthatta a labdát, illetve akikkel tudott összjátékot kezdeményezni. Túl sokat a játék képe ennek ellenére sem változott, az egy szem gólon kívül komoly helyzetet nem tudtunk kialakítani. A gólért elsősorban Matteot emelném ki, gyönyörű keresztpasszt adott és természetesen Torreira befejezése sem volt mindennapi.

Nehéz meccs volt, de inkább magunknak köszönhettük, mert a támadó harmadban bántóan ötlettelenek voltunk (Özil-Ramsey hiánya?) és azt a kevés lehetőséget is csak a legvégén sikerült gólra váltani.

Vasárnap egy újabb kiesés elől menekülő csapatot kell legyűrni, ráadásul most idegenben. A szebb időket is megélt Southampton, megelégelte Mark Hughes kóklerségét és még a decemberi nagy rohamok előtt edzőt váltott. Az új manager Ralph Hasenhüttl lett, aki a két éve az újonc Lipcsét vezette a bajnoki dobogó második helyezéséig, aztán tavaly már csak hatodik helyen végeztek, így májusban megköszönték neki a munkát. A szentek eddigi pocsék teljesítményéből (=összesen egy győzelem) nem lehet kiindulni. Az amerikai szakzsargonban az ilyen meccseket hívják trap game-nek. Az új edzőnek hála minden játékos új lappal indulhat, ez extra motivációt jelent. A vélhetően új rendszer még nem állt össze, ebből Emeryéknek nehéz lesz készülni. Bármennyire is gyenge szezont futnak, pontjaik nagy részét (leszámítva az egy győzelmet, amit idegenben szereztek) otthoni döntetlenekkel szedték össze. Nem mellesleg két hete a Manchester United ellen húsz perc elteltével már kettő nullára vezettek. Senki ne számítson egy könnyű meccsre.

Nálunk még mindig a támadójátékkal van a legnagyobb probléma és láthatóan Emery sem tudja még, mi lenne elől az ideális felállás. Próbálkozik rendesen egész szezonban és a hihetetlen második félidős statisztikánk bebizonyítja, hogy a baszk B tervei szinte kivétel nélkül rendesen ülnek. Az viszont keményen visszaüthet, ha félidőkben már kettőt illetve korán kell cserélnie az edzőnknek, mert a kezdő rendszerint nem működik. Leszámítva a szokásos OT-n bemutatott balfaszságokat, kijelenthetjük a védekezésünk hetek óta jól teljesít, köszönhetően a három belsővédős rendszernek. Mégis úgy érzem, hogy amit hátul nyertünk a formációváltással, azt mind a támadásainktól vesszük el. Lehet erre a problémára Özil lesz a megoldás, akit hétközi EL meccsen már újra láthattunk a pályán. A formációváltás a támadóknál is új és eddig ki nem próbált variációkat biztosít (a védekezés feljavítása mellett lehet ez is egy nyomos érv volt), mert most fel lehet küldeni a két csatárt együtt, mögöttük a német irányítóval egy teljesen szabad szerepkörben, a támadó hármast a széleken a két szárnyvédővel megtámogatva. De az egyik csatárt ki lehet cserélni Ramseyvel vagy Iwobival, ha középpályán több ember kell a támadásépítéshez. Özil és Ramsey visszatérésével, több variációs lehetőség áll majd rendelkezésre  Emery számára.

A következő 17 napban hat mérkőzést fogunk játszani, ezért nagyon nagy szükség lesz a rendszeres rotálásra. A hétvégi meccset nehezíti, hogy Holding ACL sérülése mellett, Mustafi és Sokratis is begyűjtötte ötödik sárga lapjukat a bajnokságban, így kénytelenek lesznek kihagyni a Southampton elleni mérkőzést. Vélhetően így is maradni fog a három belső védős rendszer, Lichtsteiner-Koscielny-Monreal hármassal, talán a labdakihozatalokkal sem lesz akkora probléma mint egy hete, viszont elfogyna az összes belső védőt játszani képes játékosunk, így a padra egy ifistát kell leültetni (hacsak Elneny vagy Xhaka nem számít vészvészvész CB tartaléknak). Elől arra lehet számítani, hogy a totálisan érthetetlen csütörtöki szerepvállalása miatt Lacazette majd a padon fog kezdeni, elől meg vagy a Huddersfield elleni meccs második félidejében látott felállást küldi fel Emery vagy a visszatérő Ramsey-Özil párosból tesz be egyet. Ha tippelnem kéne akkor megnézzük, hogyan működik egy Ramsey-Aubameyang-Iwobi hármas elől.

 

Papíron ez is egy kötelező győzelemnek kell lennie, mégis sok apró jel számomra arra mutat, hogy a kelleténél ez is nehezebb mérkőzés lesz.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása