Outelágazás

„Ön egy Outelágazáshoz érkezett.”

2020. december 06. - Zero_L

Merre tovább?

Még mielőtt mindenki hevesen elkezdené püfölni a billentyűzetet és gyorsan oldalt választana pro-kontra Arteta vitában, gyorsan le kell hűtsem a kedélyeket nem az edzőkérdést szeretném megpendíteni, mert véleményem szerint ennek még nem jött el az ideje.

 

Viszont azt látni kell, most komoly gödörben van a gárda és jelenleg nincs 3 hónapos kényszerszünete Artetanak és stábjának, hogy a hajunknál fogva kihúzzon minket a szarból. Támadójátékunk egyszerűen förtelmes, de legalább a védekezésünk is pocsék. Letámadásunk nem elég hatékony, támadásépítéseink meg az ellenfél kapujától 30 méterig tart. Összességében nem tudunk felmutatni egy olyan játékelemet, amiben jók lennék. Olyan helyzettel találta szembe magát Arteta, amivel soha semmikor, még másodedzőként sem találkozhatott hisz a City-nél inkább „first world problem” típusú kérdésekre keresték a megfejtést. Nálunk meg egy kőből és pár szál zöldségből kéne egy ha nem is Michelin csillagos levest, de legalább valami ehetőt főznie.

Sorra jönnek a pofonok és a kiábrándító teljesítmények, amit még oltári nagy csalás vagy balszerencsére sem tudunk fogni. Arteta legutóbbi bajnokin kipróbálta, hogy Aubameyangot középre tolja egy szem csatárnak, de láthatjuk az ég egy adta világon semmi sem változott.

Nem szerkezeti probléma van, egyszerűen a támadófelfogásban egy teljesen másik szemléletet kellene alkalmaznia a csapatnak, mint amit bemutatott az első 2 hónapban. Nem tudni a csütörtöki Rapid elleni meccsen látottak egy új koncepció első bébi lépései voltak-e vagy egyszerűen csak a rotáció miatt lett így kialakítva a taktika. Egy biztos, volt benne fantázia még ha a gyenge ellenfél miatt a mérkőzést nem is lehetett túlságosan komolyan venni.

Azért kötve hiszem, hogy Lacazette ezt a teljesen hamis kilences posztot (ami átment inkább nyolcasba) effektíven be tudná játszani a bajnokikon, de erre a szerepre rajta kívül nincs más opciónk. Esetleg még Williant ki lehetne próbálni középen, de készséggel elhiszem, ha erre az edzéseken komolyan rácáfol. Maitland-Niles középen játszatása kifejezetten tetszetős volt, neki ez az igazi környezete és nem a szélen wingbackként. Ki lehetne próbálni esetleg Partey mellet is majd, mert azt látjuk, hogy a Xhaka-Ceballos párossal nem igen tudunk mit kezdeni, Willocknak meg még nagyon sokat kell fejlődnie fix bajnoki kezdő státuszhoz. Nem túlreagálva a meccset, jó volt látni, hogy végre van sebesség a játékunkban, direktben próbálunk előre haladni, progresszív passzokkal és nem dédelgetjük teljesen feleslegesen a labdát. Harmadik gólunk erre ékes bizonyíték volt. Emberemlékezet óta nem lőttünk ilyen típusú gólt.

Amit korábban nehezményeztem, hogy legalább ezeken az EL meccseken, ahol simán keretminőségből tudjuk hozni a meccseket, miért nem lehet bátrabb játékot felvállalni és ezt most megtettük. A nagy kérdés, hogy ez csak a biztos továbbjutásnak szólt vagy végre reagálunk a totálisan fogalmatlan támadójátékunkra.

Szóval véleményem szerint két választása van Artetanak, vagy marad a mostani kezdetleges, a domináns futballt felvállaló taktikánál minden mindegy alapon vagy át kell állni a reaktív futballra, elsősorban a védekezés megszilárdítására koncentrálni, aztán bízni, hogy elől lesz terület és elég kvality kisebb helyzetekből is betalálni. Előbbi felfogáshoz nagyon nem elég a szerkezetváltás (és Aubameyang középre tolása) illetve ez rövidtávon kevésbé fog eredményeket halmozni viszont később, ha talál a mostani keretben megfelelő játékosokat vagy januárban igazolnak újakat, nagyobb mértékben tudná kamatoztatni. A reaktív futball mellett meg leginkább az eredménykényszer(?) szól. Láttuk tavaly év végén, hogy ha nem is épített beton védelmet, de tudott emelni a játékosok egyéni és összcsapat védekezés minőségén. Ezt a fajta felfogást viszont csak akkor lehet lenyomni a szurkolók torkán, ha eredményekkel párosul.

Átmenetre vagy a mindenkori ellenfélhez igazodó stratégiát nem tartom célravezetőnek, amíg egy rendszerben sem tudunk normálisan futballozni.

Ezt az egész okfejtést természetesen ki lehet dobni a mai NLD-re, mert Mourinhoék ellen számunkra nem vezethet eredményre más csakis a reaktív futball. Guardiola már nem tudjuk hányadik alkalommal ment be önkéntesen tátott szájjal a faszerdőbe, hogy utána egy héttel később Lampard megmutassa mi az a minimum, amit el tudsz érni Hozé ellen, ha nem naivan, letolt gatyával mész neki a mérkőzésnek.

Ezt várom el Artetától is, vonja le a konzekvenciát az előbb említett két rangadóból. Tolja fel öt védővel a kezdőt, legyen egy kompakt védekezésünk és reménykedjünk, hogy elől találunk egy gólt vagy valaki megvillan. Húzzon elő valami hasonlót, mint a tavalyi FA kupa meneteléskor vagy amit az OT-n produkáltunk, mert egy pontot minimum haza kell hozni ebből a rangadóból.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása