Outelágazás

Arsenal – Newcastle vol.2

2021. január 18. - Zero_L

 

Az utóbbi 5 meccset látva elmondhatjuk, hogy kijöttünk gödör legaljáról, de azért túl sok örömre még most sincs okunk. Jobbak lettünk, de nem jók. Természetesen van, aki ezt csak a szerencsének tulajdonítja és biztos van némi igazság is benne, de Arteta tett ezért a szerencséért, mert habár későn is, de felismerte a súlyos gondokat a játékunkban és változtatott.

Fontos volt, hogy hátrahagyjuk a háromvédős rendszert és a plusz középpályás posztra Emil Smith Rowe tökéletesen illeszkedett. Az sem hátrány, hogy Williant sem erőltetjük teljesen feleslegesen és gyorsan elvetettük az „Aubameyang majd középcsatárként milyen jó lesz” ötletet.

Úgy állunk, hogy nagyjából megtaláltuk a gálakezdőnket, amit természetesen még nem sikerült igazán tesztelni komoly csapatok ellen (Chelsea-t leszámítva, akik szintén nincsenek topon), így azért kérdéses a játékunk mennyi idő múlva lesz ismét totálisan kiismerhető már az óvodás nyuszi csoportnak is és kell majd emiatt újra kalibrálni a rendszert.

Egy komoly probléma van ezzel a (korábbihoz képest) viszonylag jól működő játékkal, hogy instabil lábakon áll és elég csak egy kis megingás, azonnal veszít a teljesítőképességéből. Az én meglátásom szerint csak akkor tudunk hatékonyan támadni, ha

  • Középen Lacazette játszik
  • Emile Smith Rowe a kezdőben van, többnyire a pálya közepén játszva
  • Saka a jobb oldalon játszik
  • Tierney szintén bevethető a LB szerepében

A rossz hír az, hogy úgy néz ki ezeknek a teljesülése mind egyszerre szükséges. FA kupa meccsen láthattuk, hogy mi van, amikor ebből több tényező sem adott (nem volt Laca, ESR, Saka) illetve a legutóbbi bajnokin azt láthattuk mi van akkor, ha mondjuk csak Tierneyt kell helyettesíteni. Döcögött nagyon a játék, furcsa módon akkor sokkal jobban, mikor csak KT vált ki a csapatból.

A probléma még mindig a kevés kreativitásban leledzik. Emile Smith Rowe nagyon jól szállt be, de kellett ehhez az is, hogy Arteta középre tolja. Európa Ligában már próbálgattuk, de akkor főleg inkább a szélek környékén játszott így nem volt akkora hatása az előre játékra. Most középen végre meg tudja mutatni mire képes és ez is az igazi posztja. A progresszív, gyors passzaival, az üres területekbe való befutásaival már hatalmas felüdülést jelent a korábban látott totális nihilhez képest. Viszont a fiatal kora miatt ő még arra nem képes, hogy hétről hétre 90 percen keresztül kvázi karmestere legyen ennek a csapatnak. Ezért kell például a kelleténél többször Lacazettenek folyamatosan visszalépnie és besegíteni a támadásépítésbe vagy a felpasszolt labdákat megtartania. Ezt sajnos más támadó nem tudja megcsinálni a keretből. Mellettük szintén elengedhetetlen Saka játéka, akiben már most megvan az az x-faktor, hogy kvázi a semmiből tudjon helyzetet teremteni (Brighton meccs tökéletes példa volt erre). Természetesen tőle sem várható el, hogy minden héten villanjon. Ha nem tud játszani, akkor marad Willian, akinek nem volt értékelhető meccse a szezonnyitó óta és az a Pépé, aki rögzített helyzeteket leszámítva konkrétan nem alakított még ki helyzetet a csapattársainak. Tavaly év végén látszott valami fejlődés az elefántcsontparti játékában, ha jól emlékszem FA kupa döntőben az egyik hanem a legjobb játékosunk volt a pályán. Idén meg mintha visszamaradt volna fejlődésben, iszonyatosan görcsösen játszik, túlságosan egyénieskedik, feleslegesen meg akar húzni még extra cseleket. Lassan lehet el kell gondolkodni azon, hogy sosem lesz már több mint egy kontra csapat támadója… Visszatérve az alappillérekre, láttuk mi van akkor mikor Tierneyt pótolni kell. Saka-t vissza lehet húzni LB-be (bár ő is inkább wingbackként szuperált mintsem fullbackként, lsd Maitland-Niles-nak hasonló indokok miatt sem ment a helyettesítés), de akkor a támadó harmadba kell Pépét betenni, akitől sokkal több kéne vagy esetleg Williant, akitől kis túlzással csoda kellene, hogy a tavalyi énjét hozza. Láttuk legutóbbi bajnokinkon, mennyire nem tudtuk megoldani Tierney helyettesítését.

A kvázi „helyettesíthetetlen” státuszúaktól viszont nem elvárható főleg nem a 20 éves gyerekektől, hogy kibírják a covid miatt is sűrűbb menetrendet. Artetnak vagy ki kell találnia valamit (de hát ezt a jelenlegi szintlépést is iszonyatosan lassan sikerült meglépni) vagy el kell engedni például az FA kupát, és azt sem tartom kizártnak, hogy dönteni kell majd az EL és bajnokság között.

Aubameyang kimaradt a felsoroltak közül és ez nem véletlen. Jelenleg úgy érzem azért fix kezdő, mert a státusza megköveteli, mind a csapatban eltöltött szerepe miatt, és talán az ellenfelek szemében még egyfajta „veszélyként” plusz figyelmet generál. Ha csak simán a teljesítményét nézzük, akkor Martinellit nyugodtabb szívvel kezdetném. Gaboni csatárunk sajnos nem jött ki a gödörből annak ellenére, hogy kicsit feljavult a támadójátékunk. Még mindig nem alakítunk ki, sem neki sem összességében elég helyzetet, de a megmozdulásain látszik, abban a pár ziccerben, amibe kerül, rendre nagyon rossz megoldásokkal operál. Azért azt nagyon nehezemre esik elhinni, hogy egy ilyen kaliberű játékos ilyen rövid idő alatt, ilyen meredek lejtőre kerüljön, ezért természetesen mindent meg kell tenni azért, hogy visszatérjen a régi formájában. Arteta-t például ezért nem tudom kárhoztatni, ha néha indokolatlanul erőlteti. Azt még mindig tartom, hogy a jó formája nélkül nem fogunk semmilyen kézzelfogható eredményt elérni idén.

A védelemre most komoly panaszunk nem is lehet, nyilván nem tökéletes, mert amíg Mustafi és Luiz itt van bármelyik pillanatban jöhet egy brainfart. Mari és Holding mutatott jó dolgokat, de ahogy korábban említettem, túl komoly teszt elé nemigen lettek állítva, de bőven jók lehetnek kiegészítő szerepre, ha rotálás miatt be kell őket dobni a kezdőbe. Ha Saliba-t sikerülne felépíteni, akkor egy Saliba-Gabriel-Mari-Holding-Chambers(?) sorral azért ki lehetne egyezni. Leno meg az utóbbi hónapokban rendre bizonyítja, miért nem marasztalta a vezetőség Martinezt.

A következő két és fél hónapban meg fog mérettetni ez a csapat és velük Arteta is. Elvétve lesznek könnyű meccseink, így patika mérlegen kell majd kimérnie a stábnak ki mennyit játszhat. Komoly pihentetésre csak időként, elvétve lesz lehetőség. Én személy szerint oda dobnám a B csapatnak az FA kupát, nem sok illúzióm van azzal kapcsolatosan, hogy a múltkor Newcastle elleni teljesítmény bármire is elég lenne egy Southampton ellen, de jelenleg inkább az EL-re és mellé a bajnokságra kellene koncentrálni.

Sokkal jobb lett volna, ha a hamarabb meglépjük a szerkezeti és felfogásbeli váltást, akkor talán a Manchester United és Chelsea elleni győzelmek közötti 7 bajnokiból nem csak két nyomorult pontot tudunk összekaparni, de ez már a múlt. A most következő hetekben ezeket ki lehet javítani vagy marad az EL és ott kell betolni az all-int

Partey visszatérése adhat némi boostot a csapatnak, de helyzeteket ő sem fog ipari mennyiségben termelni, csak egyfajta stabilitást tud adni a középpályán mind védekezésben mind a támadás felépítésben. Viszont ha következő 1-2 hónapot azzal fogjuk tölteni, hogy megtaláljuk a megfelelő partnert neki, akkor az megint komoly kritika lesz az edzői stábnak. Már nem merek jósolni mi várható, de a szezon elején láttuk, hogy Xhakaval abszolút nem tudtak együtt játszani és leginkább Elenenyvel működött a középpályás kapcsolat. Csak abban reménykedem Artetanak kész terve van Partey visszatérésére.

Januárban mire lenne szükség?

Még van fél hónapunk javítani egy kicsit a keret stabilitásán és úgy érzem ezt mindenféleképpen meg kell lépni mégpedig ESR helyettesítésével, tehermentesítésével. Persze fontos lenne backup kapust hozni és(?) egy backup LB-t. De túl sok energiát például a kapus kérdésbe nem érdemes invesztálni, mert őszintén mégis kit tudnánk hozni, aki a semmiből hozná a tavalyi Martinez szintet? Szerintem senkit, ha kiesik Leno, akkor kb kuka a szezon, egy középszer kapussal (és a viszonylagos támadójátékkal) nem látom, hogy akár az EL-t meg tudjuk így nyerni. Szóval ide egy irányító, támadó középpályás kéne leginkább. Ha más nem akkor kölcsönbe, de kell valaki. Nem tudom ki, nem dob fel sem Isco, sem Eriksen lehetősége, maximum kölcsönbe lenne értelme hozni őket mint ZS terv. Fel kell túrni a StatDNA adatbázist és találni kell valakit, mert Smith Rowe korábbi sérüléseit látva ezer százalék, hogy nem fogja kibírni ezt a brutális tempót. Helyére papíron lenne emberünk, de akár Willian akár Ceballos mikor ezen a poszton játszott pocsékul teljesítettek, ezért semennyi bizalmam nincs feléjük.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása