Outelágazás

Szerkesztői vissza & előretekintő

2021. június 19. - Trollséne

Hajtás után kiderül, hogy vajon az oldal szerkesztői is látják-e.

Mi volt számodra a szezon legszebb pillanata?

Trollséne: ESR berobbanása az első csapatba, Bukayo Saka újabb szintlépése, illetve hogy végre megtört az a kibaszott nyomasztó BIG6 elleni idegenbeli bajnoki győzelem-átok.

WoolwichAz Özil saga vége? :) Viccet félretéve nálam is ESR feltűnése volt és méginkább az, hogy a szezon végéig tudta tartani azt a szintet.

Zero: Sajnos már az elején fel kell vennem a bulifúró szerepet: Nekem nem volt ilyen. Ki lehetne emelni jó dolgokat, jó meccset az idényből, de mindegyik olyan lenne, mintha egy 3-0-ra elvesztett meccsen azért örülnék, mert a 10. percben milyen kötényt osztott ki az egyik játékosunk.

BA: Elkezdtem felidézni az idei év emlékezetesebb mozzanatait, de csupa borzalom jut eszembe, szóval inkább csak azt mondom, hogy legyen ama szent nap, mikor Mustafi barátunk végre elkotródott tőlünk.

Mi volt számodra a szezon legnyomorultabb pillanata?

Trollséne: A Villarreal elleni EL elődöntős kiesés. 180 perc nihil, a párharc végén Arteta képébe vigyorgó Unai Emeryvel. Pusztán emiatt a két meccs miatt megérdemelte volna hogy kibasszák, és akkor az Özil & co. létszámfelettiek kiebrudalásának őszi zárószezonjáról és a 1,5 hónap csúcsra járatott U alakban passzolgatós fosfaragásról még egy kurva szót nem ejtettünk.

Woolwich: A Villa elleni sima 0-3 otthon elég gáz volt - ahogy az egész szezonos gyámoltalan hazai pályás játékunk. De a hab a tortán nyilván az EL visszavágó volt. Azok után, hogy már az első meccset is elbasztuk valami döbbenetes alibi focival álltunk ki aznap MRI ellen.

Zero: EL elődöntő visszavágó. Gyáva, szar játékkal estünk, ahol egész meccsen csak a talált gólban reménykedtünk.

BA: A pályán: az EL elődöntő; mind a mutatott játék, mind a dolog szimbolikája miatt, de a gyorsan benyelt két góltól kezdve a visszavágó kilátástalan és erőtlen 0-0-ig borzalom volt az egész. A pályán kívül: az Arsenal szerepe ebben a szuperligás förtelemben.

Ki volt a szezon legjobb játékosa a csapatban?

Trollséne: Bukayo Saka. Csodálatos teremtés, ha elkerülik a sérülések, határ a csillagos ég - remélhetőleg ebben a csapatban és nem a Manchester Cityben.

Woolwich: Saka. Tavaly volt egy olyan kommentem, hogy nem kéne Sakara plusz terhez pakolni a 7-es mezzel stb. Hát úgy tűnik amellett, hogy megvan az önbizalma, elég jól viseli a nagy elvárásokat is. 

Zero: Utcahosszal Saka. Voltak jó teljesítmények még mellette, de ő volt a legkonzisztensebb, ami komoly kritika a csapat többi, főleg idősebb tagjainak.

BA: Saka. Ha klónozhatnánk, úgy 3-4 posztra meglenne a BL kvality. Elképesztő.

Melyik játékos okozta a legnagyobb csalódást idén?

Trollséne: Willian Borges da Silva. Kurvára fáztam a leigazolásától, de aztán simán felültem arra a bandwagonra, hogy kiegészítő emberként nagyon hasznos tagja lesz a csapatnak. Sajnos kurvára nem lett és már egyenesen undorodtam tőle, amikor akár csak csereként elkezdett melegíteni. Az ő végletekig való erőltetése miatt szintén egy másodpercig sem lehetett volna sajnálni Mikel Artetát, ha december elején a kirúgás sorsára jut.

Ráadásként pedig sajnos ide kell írnom Thomas Partey nevét is, aki bár eddig szinte soha nem látott módon volt visszatérő vendége az orvosi szobának, illetve sokszor a mesteredző is jól kibaszott vele egy-egy katasztrofálisan megrajzolt meccs tervhez rászabott szerepkörrel, de csupán elvétve láthattuk azt a játékost, akit az Atlético Madridban megismertünk. Legtöbbször egy 09/10-es szezonban látott, még áttörés előtti inkonzisztens Alex Songra emlékeztett, aki anno legalább nem lőtt le meccsenként egy-egy műholdat. Partey távoli bombáitól a jóisten mentsen meg minket a következő idényben.

Aubameyangnak tavaly egy újabb 30 gólos szezont vizionáltam, de ezt önhibáján kívül a mesteredző őszi fogalmatlansága, majd tavasszal édesanyja sajnálatos betegsége, illetve egy malária is szabotálta, úgyhogy nem éreztem fairnek ráhúzni a vizes lepedőt.

Woolwich: Willian. Nem is szeretném ragozni nagyon. Annyit hozzátennék, hogy értettem a logikát, mi szerint hozunk egy kész, nagy PL tapasztalattal rendelkező játékost, aki instant impact lesz a támadójátékunkra. Igazából az instant impact be is jött, csak nem jó irányba. Pépétől sem vagyok elájulva, de a srác bőven hasznosabb, mint ez a brazil bohóc.
Azért a futottak még kategóriában megemlíteném - az általam amúgy alapvetően kedvelt - Ceballost és Nketiaht. Előbbi egy felemás, de mondjuk úgy jó szájízzel zárt kölcsön után tért vissza Észak-Londonba, ahol aztán gyakorlatilag semmi sem sikerült neki. Előbb Elneny másodvirágzása miatt nem tudott rendszeres játéklehetőséget kiharcolni, majd Partey felépülésével meg Arteta fullba nyomta a double pivotot. Persze amikor meg mégis Daninak adott esélyt, akkor a honfitársa óriási brainfartokkal "hálálta" azt meg.
Nketiahnak már csak azért is örültem volna, ha esetleg megragad a keretben, mert konkrétan nem láttam még Arsenal nevelésből kikerült támadót értelmes karriert befutni a klubnál. Nagy kár, hogy nem sikerült kölcsönadnunk tavasszal. Egy 4-5 gólos félszezon azért dobhatott volna pár milliót az ő árán is.

Zero: Willian-t azért nem mondom, mert nem vártam tőle, hogy majd megoldja a helyzetkialakítási problémánkat. Persze azért ennél jóval többet várt az ember, de itt volt ESR és Pépé, akik bőven kompenzálták a brazil nulla teljesítményét.

Ha már mondani kellene valakit, akkor nekem Aubameyang volt. Nem a visszaeső produktivitása miatt, hanem inkább a pályán mutat viselkedése. Bizonyos meccseken annyira látszott, hogy magasról szart bele az egészbe, az meg hogy csapatkapitányként elkésik egy NLD előtt (ami nem is az első ilyen volt a szezonban) az szerintem elfogadhatatlan. Tudom, hogy voltak gondjai, de azért egy minimális profizmust elvárna az ember. Nagyon gyorsan el kéne venni tőle azt a karszalagot…

BA: Thomas Partey. 

A többiek válaszait átfutva: Williant illetően sok illúzióm nem volt a nyáron (ld. a korábbi Joorabchian igazolásokat, no meg általában, amikor koros játékosoknak adtunk szerződést), persze abszolút értékben még mindig lehet, hogy a legnagyobb differencia a simán rossz és a minden idők flopja címre jelölti produkció között, de szubjektív érzet azért tompább. Aubamyeangot illetően pedig csak részben érzem jogosnak a kritikákat: esélye sem volt annyi helyzetbe kerülni, mint a korábbi években.

Mennyi pénzt sikerül majd összegyűjteni játékoseladásból?

Trollséne: Athleticen a klubhoz közeli források 60+ millióról álmodnak, de láttam olyan twitteres szavazást ahol a 120-150 millió font közötti összeg közel 30%-ot kapott, ami bizony valamilyen tudatmódosító szerre enged következtetni. Akikre állítólag van kereslet az a jövőre lejáró Lacika (15m) Guendouzi (10m), Nketiah (10m), Kolasinac (:DDD) illetve a még két évig érvényes szerződéssel rendelkező Willock (20m), AMN (10m), Bellerin (15m), Xhaka (15m), Nelson (7m), Torreira (12m), Leno (15m), Willian (:DDDDDD).

Zárójelben az én optimista becsléseim, hogy legjobb esetben még az idén nyáron bekövetkező végleges távozás esetén ennyit kapnánk értük, ami egyébként szinte kivétel nélkül a vicc kategória. Rengeteg lesz a pofátlan módon alkudozós, kölcsön + opciós, de még inkább sima kölcsönös cickány ajánlat, úgyhogy én most nagy kegyesen mondok egy 65 milliót, hogy a klub dolgozóinak jó nyara legyen.

Mavropanos, Saliba és Elneny nincs a felsorolt nevek között, a legelső szerintem ismét egy sima kölcsön keretein belül Stuttgartban tölti a következő idényt. Salibánál van egy jókora wishful thinking, hogy jövőre a futottak még kategóriájú Toalett és EL csoportmeccsek híján is számításba lesz véve, ha már fél év kölcsönjáték után is jelölték a Ligue 1 év védője díjra. Ha megint kölcsönadjuk vagy végleg megszabadulunk tőle és veszünk helyette valami másik futottak még kategóriás jobblábas CB-t, akkor viszont már a szezon legelejétől Arteta OUT. Elnenybe meg szerelmes a művész úr, úgyhogy marad tölteléknek, habár én amikor meglátom a kezdőben a középszer totemállatát, akkor valahogy úgy vagyok vele hogy ez a csapat pontosan a megérdemelt helyén van a középmezőnyben.

Woolwich: Idén sem vagyunk egyszerű helyzetben. Egy bajnoki 8. hely után értelemszerűen nem hemzseg a keret a csilliárdokat élő squadplayerektől. Akikért meg értelmes pénzt kapnánk nyilván az a kis csoport, akikre építeni kellene a házat. És akkor ez még mindig csak a házon belüli szitu, ha kitekintünk mondjuk Európára azt látjuk, hogy a top klubok is rottyon vannak anyagilag (khmm Szuperliga), mindenki kétszer is meggondolja kiért és mennyi pénzt áldoz.
Akinek a távozására látok esélyt: Bellerin, Xhaka, Lacazette, Willian, Nketiah, Nelson, Kolasinac, Guendouzi, Torreira, AMN, Willock és Saliba.
Ebből szeretném azt remélni, hogy Salibát valamilyen csoda folytán nem adjuk el. Mindenesetre én nélküle is azt mondom, hogy 75-80m +- Willock körül illene kapnunk a fenti nevekért.

Zero: Azzal, hogy jövőre nincs szükségünk olyan hatalmasan nagy keretre elég sok távozóval lehet számolni. Ezért nem is maga az összeg a kérdéses, hanem levetítve egy távozóra mennyi pénzt sikerül majd termelni. Mert nagyon nem mindegy, hogy 5 ember eladásából szedünk be 50 misit, vagy 10 eladásából 60M-t. Konkrét összeget nem mondanék, de ha Xhaka,Willock, Leno, Lacazette négyesből három is átadó listára kerül, akkor nagyon szomorú lennék, ha a végösszeg (a szinte biztos távozó Guendouzi,Torreira,Nelson, Bellerin, AMN?, Elneny?, Nketiah?, Willian? társasággal együtt ) nem érné el 80-100 misit.

BA: Önmagában a játékoseladásokból származó bevétel nem túl beszédes szám, főleg most, mikor számos olyan játékos távozása is szóba jött, akiket mindenképp pótolni kell a posztjukon (Leno, Bellerin, Xhaka, de talán még Lacazette is). Ami érdekesebb, hogy az egyértelműen létszám felettiek, ill. akadémistákkal pótolható perememberek eladásából mennyi jön be (Willock, esetleg AMN-en kívül senkiért nem hiszem, hogy komolyabb pénzt kapnánk), no meg, hogy a KSE mennyit áldoz erre az ablakra. De, hogy tippeljek: szerintem 70 millió fontot szedünk be az eladásokból.

Mi lenne az az összeg, amiért hajlandó lennél megválni Willocktól ezen a nyáron?

Trollséne: Az őszi EL csoportkörös villogásnak, illetve a még jobban sikerült tavaszi kölcsönének hála, potenciálisan ő az a játékosunk, akinek eladása esetén a legnagyobb összeg folyhat be a kasszánkba. Bajnoki meccseken próbálkozott már vele anno Emery is, de sem nála, sem pedig az ősszel Artetánál nem jött ki belőle az end product komolyabb ellenfelekkel szemben. Az szintén már a Tanár úr utolsó hónapjaiban nyilvánvalóvá vált, hogy a legtöbbször Özil helyett begyömöszölt Willock kurvára nem megoldás a kreativitás - helyzetek kialakítása problémára, mert egész egyszerűen nem az a profil. Ha összeadom az EL, illetve bajnoki góljait, akkor ezt a 11 találatot 5,4-es xG-ből (4,5 npxG) szállította, ami túlzás nélkül klasszis szintű túlteljesítés.

Ennek ellenére én egész egyszerűen nem látom, hogy hova lehetne hatékony módon beilleszteni Mikel Arteta körzővel-vonalzóval megtervezett, oldalról beordítom mindenkinek hova mozogjon és hova menjen a passz focijába, úgyhogy én az idei nyáron kiszállnék belőle. 2023-ig van szerződése, HG és a mostaninál aligha lesz magasabban az ázsiója, úgyhogy én 30 millió font esetén habozás nélkül túladnék rajta. Persze a 18/19-ben már abszolút alapembernek számító, illetve akkor legfőbb fazonszabász, HG és +3 év szerződéssel rendelkező Iwobi 28 millió font + bónuszos eladása után ki is veszem a kezem a biliből. Ismerve a klub eladási politikáját, az előző válaszban megsaccolt 20 millióra azonnal rá fognak ugrani, amivel megint mi érezhetjük magunkat kirabolva.

Woolwich: Nem tudok nem a tavalyi AMN eladjuk-ne adjuk sztorira gondolni, amikor ezt a kérdést olvasom. Hát inkább ne menjünk bele mennyivel kevesebbet kapnánk érte az idei szezonja után. Willock ára ezzel szemben szépen felszökött - még akkor is, ha a szezon végi kivételes gólsorozatából hosszabb távú következtetéseket azért nem biztos, hogy érdemes levonni. Részben egyetértek Zeroval és Trollsènenel is: látva milyen angolokat adnak-vesznek ma 30-40 millákért nem kéne lejjebb adnunk, de az utóbbi éveink alapján tudom, hogy úgyis lejjebb fogunk. Abban mindenesetre biztos vagyok, hogy meg fogunk tőle válni. Ahogy tavaly Martínez volt, idén Willock az a játékosunk, akin kis vagy 0 fájdalommal kereshetünk pénzt és forgathatjuk azt vissza egy Arteta számára szimpatikus játékosba.

Zero: Meglátásom szerint 35 milliót (30+bónusz) lenne az az összeg, ahol már hajlandó lennék komolyan elgondolkodni. Lehet egyeseknek ez sok, de egy HG játékosért, aki berobbant a PL-be (még ha ez csak kis mintán sikerült és így inkább tűnik fluke-nak) abszolút nem irreális. Ha megnézzük milyen félkegyelmű, Willocknál messze gyengébb produktivitással bíró fiatal angol játékosok váltottak klubot az elmúlt években, akkor nálam ez nagyon is reális.

BA: 20-25 millió font körül. Nem mintha nem gondolnám, hogy akár többet is érhetne, de az a megérzésem, hogy ha marad az Arteta-ballban perememberként, miközben új szerződést nem kötünk vele, csak ennél kevesebbért fog majd végül elmenni.

Trust the process vagy baszk terror? Túléli-e Mikel Arteta a 21/22-es szezont?

Trollséne: Már tervezem a Boxing Day óta 3. helyen állunk a bajnokságban tapétát és pólót, de ettől függetlenül baszk terror, mert a jobb eredmények ellenére még mindig nagyon kicsi a hibahatár, hogy az adott napon épp nyerünk vagy kiszopunk. Ennek ellenére nem akarom hogy megbukjon, mert akkor legalább kettőt megint hátralépünk. Ha a heti 1 meccses terheléssel sem megy, akkor viszont ne nagyon reménykedjen az Arsenal után komolyabb álláslehetőségben.

Woolwich: Nekem őszintén szólva van egy kis déjà vum, hogy majd nyáron igazolgatunk jobbra balra, aztán jön egy őszi földbe állás, mint MRI-nek a második szezonjában és ott leszünk ahol a part szakad... De ettől függetlenül én tökre tudnék neki örülni, ha pozitívan kellene csalódnom 'tetaban. Minden héten lehoznak róla egy dícsérő cikket, a játékosok is bírják, nagy sztori lenne, ha befutna a csapattal.

Zero: Én csak remélni tudom, hogy túlélni mert az azt jelentené, sikerült előrelépni. Azért azt nem lehet elmondani, hogy ha valaki gyengén teljesít akkor azt szó nélkül hagyják. Emery nem ütötte meg az elvárt szintet, Sanllehi „sikkasztott”, mindkettő repült. Arteta sem fog sokáig maradni, ha nem tud vele előrelépni a klub.

 BA: Az én tippem, hogy Arteta utolsó szezonja következik nálunk.

Milyen eredménnyel lennél elégedett 2022 májusában?

Trollséne: Tavaly kurva nagy luft lett, de én megint bevállalom a 71 pontot, ami az elmúlt szezonokban kivétel nélkül BL indulást, sőt dobogót is ért, úgyhogy ha ez a pontmennyiség összejön, mellette pedig lesz értelmezhető játékunk, nem valami Tanár úr-féle 22 meccses xG túllövős faszmák szenzésön szemfényvesztés, akkor én már elégedett leszek.

Woolwich: TOP4. Nemzetközi kupa nélkül egyszerűen nincs más elfogadható eredmény.

Zero: Egyértelmű, csak az első négy hely egyikének megszerzésével.

BA: Abban biztos vagyok, hogy nem leszek elégedett ezzel az Arsenal dologgal egy év múlva ilyenkor sem. De a 70 pont feletti szezon egy jó kiindulás lenne. De ha ez épp csak az 5-6. helyre elég, akkor arra, én túlzónak tartom a mindneképpen top4-et mint elvárást az elmúlt évek rombolása után.

Melyik az a poszt, amelyik leginkább upgradere szorul?

Trollséne: Nem csak poszt, a teljes csapatrész, ez pedig a középpálya. Itt kell majd valami kurva nagyot alakítani az átigazolási piacon, utána kikotyvasztani valami értelmezhetőt a baszk alkimista laboratóriumban, mert a fasz kivan, hogy Xhakát lassan jobban megsiratják, mint anno Cazorlát, Fabregast vagy Vieirát.

Woolwich: Saka ide, Pépé gólok oda, nekem még mindig nagyon hiányzik egy kreatív, de mellette kapura is veszélyes szélső - amolyan Alexis Sanchez. Szerintem még mindig sokat jelentene egy hozzá hasonló stílusú játékos a támadószekciónkban. Aztán a középpályán is keresünk elvileg egy új párt Parteynak (hello szia Rúben Neves?), illetve a jobb hátvéd poszton Hectort is pótolni kell majd.

Zero: Szerintem nem olyan egyértelmű ez a kérdéskör. Természetesen Odegaard-t/kreativitást valahogy helyettesíteni kell, leginkább azért mert Smith-Rowe egészségére még ha heti egy meccsünk is lesz, naivitás lenne alapozni. Ez lenne a legfontosabb nyáron, több kreatív játékost tudni a keretben.

Ezen kívül, Bellerint az ITK-k már nagyon kikiabálják a csapatból, így a védelem jobb oldala üres (Chambers?, vicces lenne), szóval jelenleg posztot tekintve ide kéne az elsők között igazolni. De ha Xhaka megy, akkor az ő helyét is be kéne foltozni a kezdőben. Szóval ez leginkább azon múlik kit tudunk eladni, kire lesz kereslet a piacon a kezdőnkből.

BA: azt hiszem, tavaly is a középpályát írtam, így idén is azt fogom. Elsősorban és midnenekelőtt egy kreatív támadóközéppályás (nem véletlen, hogy a hírek szerint az első két célpont Odegaard és Buendia volt - úgy néz ki, mindkettő sikertelenül). De 

Hogyan fog kinézni a 21/22-es kezdő 11-ünk?

Trollséne: Leno - új RB, Holding, Gabriel, Tierney - új CM, Partey - Saka, ESR, Pépé - Aubameyang

Nem trollkodásból nem írtam neveket, de a lehetséges célpontjaink közül szinte mindenki 30 millió fontnál kezdődik, úgyhogy az eladásainkból a legjobb esetben is csak 2 játékos lesz majd szponzorálható. Alternatív megoldás a KSE saját zsebből származó tőkeinjekciója (:DDDDDDD) vagy egy baráti Barclays személyi kölcsön, hogy dagadjon az adósságállomány.

Woolwich: Leno - kalapból random előhúzott RB, Holding, Gabriel, Tierney - Partey, Rúben Neves(?) - Pépé, ESR, Saka - Aubameyang.

Zero: Ha az első hetit kéne megmondani, akkor vélhetően az utolsó bajnokihoz hasonló lesz. A gála kezdő nálam ez lenne: Leno(vagy új kapus)-RB(jelenleg lövésem sincs, ki lehet az)-Saliba-Gabriel-Tierney-Xhaka(vagy új CM)-Partey-Saka-ESR-Pépé-Aubameyang

BA: Visszakérdezek: hogy nézett ki a 2020/21-es kezdő tízenegyünk? Szerintem sehogy, nem volt ilyen, és nem azért, mert lett volna egy kiforrott proaktív meg egy reaktív gálakezdő, vagy mert volt egy-két olyan poszt, ahol eldönthetetlen volt, hogy ki is az első számú opció. No, de fanyalgás helyett egy 4-2-3-1-félét azért felpakolok: Leno - AMN, White, Gabriel, Tierney - Partey, Neves - Pépé, ESR, Saka - Aubameyang.

Merész tipp a 21/22-es idényre?

Trollséne: Nico Pépé 15 gól - 10 gólpasszos bajnoki szezont hoz.

Woolwich: Saliba legalább 15 meccset lehoz kezdőként.

Zero: Simán meglesz a top4, 3. hely lesz a minimum.

BA: Aubameyang újra PL gólkirály lesz.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása