Outelágazás

TLDR: Szezonösszegzés

2022. június 06. - Zero_L

elmaradt a happy end…

Nehéz fába vágom a fejszémet, úgy kellene megnyilvánulni a mögöttünk hagyott szezonról, hogy ne úgy tűnjek, mint akinek minden szar az Arsenallal kapcsolatban, mert bizony volt és van is bizakodásra adó ok bőven, de sajnos ez a szezon igen komoly csalódás volt számomra.

Essünk hát neki…

Kezdjük rögtön a negatívumokkal és mi mással is lehetne kezdeni, mint a legnagyobbal. Ez egyértelműen a BL-ről való lemaradás. Már a szezon előtt is mondtam, hogy nekünk ez az idény, ahol ha nem jön egy dögvész akkor ha nem is simán, de be kell jutnunk a legjobb négy közé. Nem jött nagy sérülés cunami, mégsem sikerült. Nem csak a tény, hogy nem jutottunk be elég csalódást keltő, maga a hogyan is, mert kis túlzással a szezon nagy részében végig a kezünkben volt… Ahogy arra lehetett számítani, ez az Olé-Ronaldos MU nem sok vizet zavart az egész szezonban, ahogy a Nuno féle Sp*rstől sem volt okunk félni, sajnos ők még időben edzőt cseréltek. Arra viszont nem igen lehetett számítani, hogy a Chelsea ennyire messze lesz a két favorittól. Ha nem balfaszkodunk, simán be kellett volna jönni harmadik helyre, ebből lett ötödik.

Megértem azokat, akik szerint ez igen is komoly előrelépés (hisz tavaly nyolcadikok voltunk), de szerintem ez abból fakad, hogy rosszul mérték fel a szezon előtt a keretben lévő potenciált. Arteta első fullos évében sok szempontból alulteljesítettünk annak a végeredménye nem tükrözte a realitást. Tavaly nyáron erősödött a keret, heti egy meccset játszva nem volt semmi okunk, hogy ne bizakodjunk a komoly előre lepésben. Számszakilag ez megtörtént, de sajnos a realitás még mindig csak a 4-5 hely és nem a 3-4, amire én például számítottam.

Másik nagy csalódás számomra, hogy a támadó játékunk még mindig nem elég ütőképes, ezért túlságosan rá vagyunk hagyatkozva a helyzetkihasználásunkra. Szezon előtt az volt az elvárásom, hogy a meccsenkénti 1,4-es xG-t legalább 1,6-ra tornázzuk fel, amit meg is tettünk (1,57), de így utólag talán nagyobb javulást kellett volna elvárnom. Csak amíg tavaly fél évig nem volt Odegaard és tavasszal is leginkább az összecsiszolódáson kellett dolgozni, idén minden adott volt, hogy komolyabban előrébb lépjünk. A támadó játék két legfontosabb láncszeme Odegaard és Saka végigjátszották a szezont, a csatármizériát lehetne kifogásként hozni, de nem az történt, hogy mindent kihagytak (amennyivel pl Lacazette alul lőtte az xG-jét, ESR annyival lőtte túl, szóval…) hanem kevés helyzetet teremtettünk nekik és a komplett csapatnak. Csak, hogy érzékeltetni tudjam a Pool-City páros 2,3-as xG/meccs átlaggal hozta le a szezont. Szóval bőven lenne hova fejlődni, de a legnagyobb félelmem az az, hogy Arteta ennél jobb támadójátékot egyszerűen képtelen konzisztensen összerakni. Kifogás mindig akad, az első évben a zöldfülűségé és Emery mocskának az eltakarítása volt. Másodikban Özil által megüresedett irányítói/kreátori űrt kellett betöltenie, amit eleinte házon belül akart megoldani, majd rájött ez nem fog menni és jött a norvég tinisztár. Idén meg volt a diszfunkcionális csatárduónk, amit nem hiszem, hogy majd pl Jesus egy személyben meg fog tudni oldani, de erről majd később…

A nem túl erős támadójátéknak köszönhetően, kevés olyan meccsünk volt, amikor azt mondhattuk volna, hogy magabiztosan nyertünk. Kis túlzással nagyítóval kell keresni azokat a meccseket, ahol az utolsó 15-20 percben már nem kellett izgulni. Főleg a bajnokság második szakaszában nagyon kínos ez, mert ilyenkor már tudtuk, hogy nem lesz más elfoglaltságunk, csak a bajnokikra készülhettünk egész héten.

Külsőleg a támadójátékot, nem igen lehet már hova fejleszteni. Oké, világsztárokkal igen, de még ha lehetőségünk is lenne (BL nélkül nincs), akkor sem hozol Martinelli, Odegaard meg Saka elé nagy pénzért komoly igazolást főleg úgy, hogy még ESR is bevetésre vár. Egy komoly csatárigazolás kell, de mivel nem hemzsegnek az ideális jelöltek, így ez nem lesz egyszerű, viszont sokat nyerhetünk/bukhatunk az ügyön. Csatár ide vagy oda, összességében ezt Artetanak kell összeraknia és nem a Pool/City szint az elvárás, de lassan illene elérni a meccsenkénti 1,8-as xG termést.

(De már látom, hogy jövőre meg majd Saka és Odegaard lesz sérült aztán majd arra fogjuk, hogy nem elég jó a támadójátékunk…)

 

Sajnos a védekezést sem sikerült egy komolyabb szintre emelni. Inkább stagnálás fedezhető fel, pedig White-Gabriel egy igen erős páros lehet a jövőben, főleg ha azt nézzük kiket kellett néznünk az utóbbi években. Ramsdale sem tudta az év elei formáját tartani, nem emlékszem eget rengető, komolyabb hibájára, de a fejlett statisztikák azt mutatják, hogy bőven lenne hova fejlődnie (kvázi liga alja teljesítményt hozott, ha csak a védési hatékonyságát nézzük) és ott vannak a szélső védőink, akik kevésbé tudtak egészségesek maradni, backupjaiknak meg nem igazán a védőskilljeik az erősségük.

Azért itt látni javulási lehetőséget, ha Salibat sikerült beépíteni a rotációba, ha Ramsdale fejlődik és a szélső védőink is többet tudnak a pályán maradni, akkor bőven várható, hogy elérőbb lépjen ez az egység is.

Még meg kell említeni a téli nagyon csendes átigazolási időszakot. Azért ezt a fotelből okoskodva, kevés információval nagyon nehéz felróni a vezetőségnek, de nem volt ideális, hogy csatárposzton egy szem Lacazettel akartuk megoldani a tavaszt és elég sok meccsen a padra több ifistának kellett leülnie, kevés mozgásteret adva Artetanak a változtatásra.

Természetesen, ha nem volt elérhető minőség a piacon, akkor feleslegesen nem kell erőltetni, ezzel nehezítve a hosszútávú terveket, de amikor 3 ponton bukod el a BL helyezést nehéz nem arra gondolni, hogy lehetett volna hozni valakit, aki ezt a különbséget el tudta volna tüntetni (Guimarães?).

Nem tudom mennyire lehet felróni a sérülést, mint negatívum, lehet én voltam túl naiv, de komolyan csalódtam, hogy képtelenek vagyunk lejátszani úgy 45 meccset a szezonban, hogy ne kelljen az utolsó x fordulóban azért izgulni mert az egyik kulcsjátékosunk nem tud pályára lépni. Nem tudom mit fogunk csinálni mikor majd 60-65 meccset kell játszani, értem hogy fel lesz töltve a keret, de idén megmutattuk milyen törékeny a kezdőnk… Mit fogunk csinálni ha Saka és Odegaard egyszerre kiesik hosszabb időre, azonnal összedől majd a támadójáték?

 

Azért térjünk rá a pozitívumokra is.

Itt is a legfontosabbal, jelen esetben a legörömtelibbel kell kezdeni, mégpedig a fiatalsággal. Iszonyatos potenciál van ebben a keretben, tele fiatal kezdő(!) játékossal, akik a pályán tudnak összeérni és együtt fejlődni.

Elég megnézni a bajnokságban pályára lépő kezdő csapatok átlag életkorát. A 26 legfiatalabb kezdőcsapatból 24-et az Arsenal állított ki, de még megdöbbentőbb, hogy a 20 legfiatalabb kezdőt egytől egyig mind hozzánk köthető. Ez annyira kirívó, hogy az utóbbi pár bajnokságban is hasonlóan dominálnánk ezt a rangsort. Ha ennek fényében vizsgáljuk a 3 ponttal elbukott BL-t, akkor bőven van okunk bizakodásra.

Számomra már az is komoly előrelépés, hogy nem kaparom az arcomról a bőrt mikor meglátom a kezdőt. Oké Xhakanál még mindig érzem, hogy bármelyik pillanatban jön a brainfart és nyilván majd az egyik legszarabb pillanatban lépi ezt meg, de a többieknél még abszolút el tudom fogadni a hibázásokat, mert van remény, hogy tanulnak belőle és nem lesznek Mustafik.

Ez az idény visszahozta azokat a wengeri érzéseket, mikor adott volt egy fiatal mag és csak jó volt nézni, hogyan kinővik ki magukat, hónapról hónapra, szezonról szezonra. Persze, lehet ez a generáció sem fog FA kupánál többet elérni és a játékot tekintve nem olyan látványosak (azóta a futball is megváltozott, tegyük hozzá), de messze felemelőbb nézni ezeket a srácokat mint azt amit Emery alatt láthattunk.

Beérett a jelenlegi vezetés stratégiája, mert nem csak fiatalokat szerződtettek, hanem olyanokat, akik komoly húzóerőt képviselnek. Ilyen volt Martinelli, Odegaard, Ben White, Gabriel, Tomiyasu, Thierney megszerzése (reméljük később Lokonga is ebbe a sorba fog tartozni). A csatárduónkat teljesen lecseréljük a nyáron, ezzel tovább fiatalítva a csapatot, aminek köszönhetően a gálakezdőben csak Partey és Xhaka lesz aki 25 évnél idősebb.

Mivel adott egy viszonylag erős, összeszokott fiatal mag, amit már csak toldozni-foltozni kell veterán játékosokkal, így tényleg van egy olyan alapja Artetanak, amire építhet. Ezekkel már tényleg kézzel fogható eredmény(eke)t kéne elérni a következő években mert lassan tényleg minden adott hozzá, totálisan lecserélve az elődeihez képest a keretet.

Bármennyire is hülyén hangzik ilyen számomra komoly csalódást keltő szezon után, de én örülök, hogy Artetanak további bizalmat szavaztak. Vannak még kétségeim vele kapcsolatban, de jelenleg sajnos nem tudnék magabiztosan jobbat mondani helyette. Persze, lehetne 1-2 évenként edzőt cserélni, hátha belenyúlunk a szarba, de ha körbe nézünk a világban, akkor láthatjuk, hogy nagyon nem hemzsegnek a kiváló edzőjelöltek vagy feltörekvő újoncok. Értelemszerűen mi az utóbbiból kell, hogy válasszunk és ha már túl vagyunk ezen a két és fél éves „tanuló” időszakon, akkor nem látom értelmét pl idehozni egy Pottert, akivel megint el kéne égetni pár évet mire egyáltalán ő hozzászokik egy „nagy klub” elvárásaihoz. Szerintem fontos, hogy mindenki tisztában legyen, milyen úton jár a klub.

Ezt az utat most kis túlzással egyszemélyben Arteta fogja meghatározni és erre jelenleg reálisan nem igen van jobb jelölt, akivel hosszabb távon lehetne tervezni. Nekem az tetszett, ahogy a nagy egojú sztárokat kezelte, nem engedve, hogy a klub, az öltöző vagy a keret feje fölé nőjenek. Igen, rövid távon biztos veszítettünk Özil örökös padoztatásával és Aubameyang idő előtti elküldésén, de hiszem, hogy hosszútávon ez fontos üzenet az itt lévő még fiatal játékosoknak. A vezetőség is kiállt emellett a szemlélet mellett, szóval nekünk szurkolóknak is el kell fogadni ezt az irányt, egy ideig ez lesz.

Abban lehet bízni, hogy a játékosokkal együtt Arteta is tud majd eleget fejlődni és szép lassan évről évre így fog kiteljesedni ez a projekt.

Ki kell emelni még, hogy a szögletekben sokat fejlődtünk, mind támadó mind védő oldalon. Jó lenne megtartani ezt jövőre is, egy feljavuló támadójáték mellé nagyon kellene, ha rögzített helyzetből is veszélyesek legyünk, lehetne ez a mi x-faktorunk. Idén sajnos többször éreztem, főleg a szezon vége felé, hogy inkább egyfajta utolsó reményünk ez a gólszerzésre, bizonyos esetekben annyira kilátástalan volt a támadójátékunk főleg jól szervezett középcsapatok ellen, felállta fal ellen.

Bár korábban sem voltam túl kritikus a vezetőséggel szemben, a nyári, elég jól sikerült átigazolási szezon azért megnyugtatott, hogy azért nem komplett idióták vezetik szeretett klubunkat. Csodát természetesen nem kell várni, és biztos lesznek mellé nyúlások is, de amíg a jó döntések nagyobb számban szerepelnek, addig úgy gondolom a jó úton haladunk.

Összegzés

A mögöttünk hagyott idényt reálisan pár év múlva fogjuk tudni majd csak értékelni. Lehet jobban járunk, ha a lépcsőket egyesével vesszük és fokozatosan fejlődik a csapat meg Arteta, de a BL pénzzel járó komoly bevételt nagyon nehéz kompenzálni és a tulajok sem fognak sokáig belemenni a veszteséges pénzügyi zárásokba. Arról már ne is beszéljünk, hogy Sakat, Odegaardt, Gabrielt, Martinellit(?), a csapat húzóneveit sem fogjuk tudni megtartani lassú a fejlődéssel. BL nélkül teljesen elképzelhetetlen ez, márpedig most egy kvázi ingyen jegyet szalasztottunk el, jövőre sokkal nehezebb lesz ezt elérni, erre jobb, ha már most felkészülünk…

Remélem csak én tulajdonítok túl nagy jelentőséget ennek a csalódásnak és a mögöttünk hagyott szezonra pár év múlva nem úgy tekintünk mint, ami papíron előrelepésnek tűnt, de valójában itt feneklett/akadt meg az egész Arteta process.

 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása